Video CONFERINŢA MEDIAFAX - Alexandrescu, Alico Asigurări: Monopolul CNAS reprezintă cea mai mare problemă a sistemului - VIDEO

Monopolul Casei de Asigurări de Sănătate reprezintă cea mai mare problemă a sistemului, iar rezolvarea acesteia s-ar putea face printr-o reformă structurală a sistemului financiar, a declarat, luni, CEO al Alico Asigurări, Theodor Alexandrescu, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.

Urmărește
386 afișări

"Sistemul sanitar a avut 23 de miniştri până acum, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) deţine monopolul în privinţa asigurărilor. Singura posibilitate de a sparge aceste două paradigme este să se facă o reformă structurală a sistemului financiar şi ceea ce s-a încercat în ultimii ani prin cele două reforme legislative a arătat că s-ar dori, dar nu prea înţelegem cum să se facă lucrul acesta", a spus Theodor Alexandrescu la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, organizată de agenţia de presă Mediafax şi ARPIM, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.

Theodor Alexandrescu a adăugat că trebuie să se stabilească ce se doreşte de fapt, ca românii să stea în continuare la coadă şi să se ducă să-şi cumpere medicamentele cu bani personali, din afara sistemului, în afara sistemului sau să aibă, poate, un pachet mai mic, dar garantat, pe care să nu fie nevoiţi să-l suplimenteze cu bani din venitul lor net.

"Sau să ajutăm sistemul printr-o contribuţie care trebuie să aibă aspect social, pentru că şi pacientul bolnav, bătrân şi sărac trebuie să beneficieze, şi tocmai aici rolul asigurărilor ar fi determinant, ar face dispersia acestora către întreaga masă de asiguraţi", a mai spus Alexandrescu.

El a precizat că pentru a putea aduce în sistem astfel de asiguraţi este nevoie de o masă de asiguraţi.

"Pentru a putea aduce în sistem asiguraţii din această categorie avem nevoie de o masă de asiguraţi, iar pentru a avea o masă de asiguraţi avem nevoie de stimuli financiar din partea Ministerului Finanţelor. Ar exista soluţii pentru a rezolva această situaţie, dar este foarte greu să se definească un lucru: care este acel pachet pe care ni-l permitem", a adăugat Theodor Alexandrescu.

El a mai spus că, în prezent, chiar cu o contribuţie mai mare, tot nu s-ar rezolva problema pentru a avea un pachet de servicii, cel puţin aşa cum arată el pe hârtie.

"Realitatea este că nu ne permitem în momentul de faţă, chiar dacă ar creşte contribuţia de la 5 la 6 la sută şi chiar dacă, în sistem, toate acele aberaţii de achiziţii ar fi sub un control mai strict, tot nu ar rezolva problema pentru a avea un pachet cel puţin aşa cum arată el pe hârtie. Singura soluţie este să aducem infuzie de bani prin asigurări voluntare", a explicat CEO al Alico Asigurări.

El a precizat că este necesar să se înţeleagă că trebuie să punem deoparte pentru sănătate aşa cum punem pentru plata utilităţilor.

"Trebuie să înţelegem că trebuie să punem bani pentru sănătatea noastră. Aşa cum plătim telefonul mobil, curentul electric, gazul şi toate utilităţile, trebuie să aducem bani, să contribuim voluntar pentru sănătatea noastră. Trebuie să existe un pachet de bază social, pentru că o societate nu poate compensa tot. Pentru a putea duce acei oameni săraci, bolnavi şi bătrâni în asigurări voluntare avem nevoie de masă de asiguraţi pentru a face dispersia de morbiditate", a mai spus Alexandrescu.

El a adăugat că o altă "aberaţie" este aceea că asigurările private nu pot fi decontate prin pachetul de bază cu furnizorii de stat.

"O altă aberaţie, de ce asigurările private nu se pot deconta prin pachetul de bază cu furnizorii de stat. Sunt venituri suplimentare care ar putea intra în sistem. Adevărata reformă se va putea face prin spargerea monopolului CNAS. Până nu va exista alternativă, nu vom vedea îmbunătăţiri", a conchis Alexandrescu.

Ministrul Sănătăţii a dezbătut problemele din sistemul sanitar, împreună cu toţi cei implicaţi în acest domeniu, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, organizată de agenţia de presă Mediafax şi ARPIM, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.

După numeroase dezbateri şi controverse, Ministerul Sănătăţii a finalizat în urmă cu patru luni proiectul legii sănătăţii. La conferinţa Mediafax Talks about Health Reform a fost discutat stadiul în care se află aceasta, modelul de aplicare şi paşii de urmat în 2013 pentru o cât mai bună colaborare a părţilor implicate: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, spitale, companii farmaceutice şi farmacii, asiguratori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici