CONFERINŢA MEDIAFAX - APAH-RO: Ne dorim tratamente inovatoare, însă nu dorim să scadă numărul pacienţilor trataţi

Pacienţii bolnavi de hepatită îşi doresc tratamente inovatoare, însă nu cu preţul scăderii numărului de pacienţi trataţi, având în vedere costul ridicat al acestor tratamente, a declarat, luni, Galia Eremia, preşedintele filialei Iaşi a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România.

Urmărește
98 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - APAH-RO: Ne dorim tratamente inovatoare, însă nu dorim să scadă numărul pacienţilor trataţi

Galia Eremia, preşedintele filialei Iaşi a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

"Bineînţeles că susţinem toate proiectele şi ne dorim tratamentele inovatoare ca cel privind moleculele noi, dar ne dorim să fie şi o echilibrare în tratarea numărului de pacienţi. Pentru că tratamentele sunt costisitoare, nu dorim să scadă numărul pacienţilor trataţi, pentru că atunci nu facem nimic. Trebuie să avem un echilibru între tratarea în sine şi tratarea numărului de pacienţi", a declarat, luni, Galia Eremia, preşedintele filialei Iaşi a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) la conferinţa de presă dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, organizată de MEDIAFAX în parteneriat cu asociaţia.

Printre solicitările pacienţilor cu hepatită se regăsesc: implementarea unei strategii naţionale pentru abordarea hepatitei virale şi introducerea programelor de prevenţie şi îmbunătăţirea programelor de tratament şi asigurarea accesului oportun şi permanent la tratament.

De asemenea, pacienţii cu hepatită cer actualizarea permanentă a protocoalelor de diagnostic şi tratament şi formarea medicilor generalişti şi a asistentelor cu scopul de a depista şi a se ocupa mai bine de cazurile de hepatită virală, creşterea gradului de conştientizare în special în rândul grupurilor cu risc şi al celor excluse social, în legătură cu analizele pentru depistarea hepatitei virale, şi asigurarea unui acces facil la procedurile de diagnostic, dar şi înfiinţarea unor centre de excelenţă pentru supraveghere epidemiologică, tratament şi cercetare, precum şi elaborarea unui registru naţional pentru hepatita virală, cu scopul de a permite o gestionare mai bună a pacienţilor.

La conferinţa de presă organizată de MEDIAFAX în parteneriat cu APAH-RO şi dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, marcată în toată lumea în 28 iulie, au fost abordate teme de interes precum: strategia privind prevenţia şi diagnosticarea precoce a hepatitei, accesul pacienţilor cu hepatită la tehnici terapeutice şi tratamente de ultimă generaţie, programul de transplant hepatic în România, rolul medicului de familie pentru pacienţii cu boli hepatice şi pentru societate, medicamentele destinate hepatitei care se vor regăsi pe lista de compensate şi gratuite.

La ora 13.00, de pe terasa Hotelului Howard Johnson au fost lansate baloane colorate, purtătoare de mesaje ale pacienţilor.

Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, circa 1,4 milioane de persoane se îmbolnăvesc anual de hepatita A, 240 de milioane suferă de hepatită de tip B, iar 150 de milioane au contractat virusul hepatic C. La nivel mondial, hepatita ucide în fiecare an circa 1,4 milioane de persoane şi afectează alte sute de mii de persoane.

Se estimează că în România sunt 10 la sută dintre cei 12 milioane de bolnavi de hepatită C care ar fi în Europa. Alarmant este faptul că specialiştii prognozează un vârf al incidenţei hepatitei în 2020, în urma cumulului obţinut între pacienţii infectaţi înainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje.

Potrivit celui mai recent raport lansat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat (ELPA), România se situează pe ultimul loc din 30 de state europene în ceea ce priveşte accesul pacienţilor cu hepatită la tratament şi servicii medicale specializate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici