- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (17.07.2014, 11:45)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video CONFERINŢA MEDIAFAX - Arafat: România, prima ţară din Europa, dacă nu şi din lume, în ce priveşte telemedicina - VIDEO
România este prima ţară din Europa, dacă nu şi din lume, în ce priveşte telemedicina, în prezent 85 de ambulanţe fiind în curs de dotare cu tablete care transmit imagini video şi informţii medicale, a declarat joi Raed Arafat, la conferinţa MEDIAFAX.
Urmărește
2267 afișări
Preşedintele Fundaţiei pentru SMURD, Raed Arafat, a spus că, în anii '90, telemedicina din România din prezent era un vis îndepărtat.
"Fiind cineva care crede în Star Trek, visam să ajung. Dar în realitate, în anul '90, acesta era un vis îndepărtat, pe care cred că nici nu îl visam. Încet-încet au început să apara indicii că putem face ceva. Pot să spun că în 2003, când am început proiectul pilot finanţat de Vodafone, de fapt am deschis o poartă pentru telemedicină. România este poate prima ţară din Europa, dacă nu din lume, care este foarte bine pusă la punct şi încă în dezvoltare. Aici, proiectul pilot din 2003 a fost de fapt primul click care a făcut ca acest tăvălug să pornească şi să nu se mai oprească", a declarat doctorul Raed Arafat, la conferinţa "Mediafax Talks about Technology for Social Change", organizată în parteneriat cu Fundaţia Vodafone România, în cadrul programului Mobile for Good .
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
Raed Arafat a mai spus că în prezent sunt 1.200-1.400 ambulanţe de tip B care au posibilitatea de transmitere a datelor de pe teren.
"Am pornit cu 100 de maşini pentru video-transmisie şi asta a dus sistemul mai aproape de sistemul spitalicesc. Am început să putem vedea imagini de la faţa locului şi medicii pot să coordoneze mai bine de la distanţă", a precizat Raed Arafat.
Pentru a arăta cum ajută tehnologia medicina, preşedintele Fundaţiei pentru SMURD a prezentat un exerciţiu făcut în direct de la Târgu Mureş, echipajul medical reuşind să transmită imagini şi date medicale de la faţa locului în timp real.
Arafat a precizat că 85 de maşini vor fi dotate cu tehnologie şi mai nouă, respectiv nişte tablete cu ajutorul cărora se vor primi în spital imagini şi rezultate ale analizelor medicale, înainte ca pacientul să ajungă la unitatea sanitară.
"Asta a făcut tehnologia. Dacă înainte trebuia să aşteptăm un medic pentru defibrilare, acum poate să facă asta un pompier sau un asistent, coordonaţi de la distanţă. Foarte multe stopuri cardiace au fost resuscitate în acest fel. La un accident rutier mă interesează să văd ce se întâmplă. Soluţia video este extrem de importantă", a explicat Raed Arafat.
El a mai spus că, în prezent, se lucrează la dezvoltarea a două aplicaţii noi, una care va permite apelarea voluntarilor din Bucureşti, Sibiu, Târgu Mureş, Cluj şi cea de-a doua care va permite alertarea serviciului 112 şi transmiterea locului exact prin GPS.
"În cel mai scurt timp, aceste aplicaţii vor fi lansate public", a precizat Arafat.
La conferinţa organizată de Mediafax în parteneriat cu Vodafone România au fost prezentate proiecte care utilizează tehnologiile mobile pentru a îmbunătăţi starea de sănătate a persoanelor cu diverse afecţiuni.
Investigaţiile medicale la distanţă sau contactul permanent cu bătrânii aflaţi singuri acasă sunt două dintre activităţile de implicare socială realizate prin intermediul tehnologiei.
Trei proiecte ale Fundaţiei Vodafone, din cadrul programului "Mobile for Good", care folosesc tehnologii mobile pentru îmbunătăţirea stării de sănătate, au ca beneficiari persoanele cu diabet, vârstnicii asistaţi la domiciliu şi sportivii cu dizabilităţi intelectuale.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:00
-
astăzi, 10:48
Loviturile israeliene ucid 17 palestinieni în Gaza. Ordin de evacuare pentru un spital din nord