- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.03.2013, 14:25)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video CONFERINŢA MEDIAFAX - Avocata Alina Ungureanu: Contestaţia la executare, un panaceu în materia executării silite - VIDEO
Avocata Alina Ungureanu a declarat marţi, la conferinţa MEDIAFAX Talks, unde a prezentat contestaţia la executare, că acest instrument funcţionează ca un panaceu în materia executăţii silite, arătând că poate fi folosită atât de creditor, cât şi de debitor şi de terţ.
Urmărește
897 afișări
Alina Ungureanu, avocat senior Ţuca Zbârcea & Asociaţii, a susţinut, la conferinţa MEDIAFAX Talks, dedicată noului Cod de procedură civilă (intrat în vigoare în 15 februarie-n.r.), o prezentare privind contestaţia la executare, domeniu în care deţine un doctorat.
"În materia executării silite se pare că s-a găsit acest instrument care acţionează ca un panaceu", a spus avocata, în deschiderea prezentării.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ministrul adjunct de externe al Rusiei amenință cu începerea testelor nucleare
-
Forţele IDF desfăşoară atacuri aeriene şi raiduri terestre în Beit Hanoun
-
Hackerii au compromis o extensie Chrome folosită de sute de mii de utilizatori: datele furate includ parole şi sesiuni autentificate
-
Casa Albă dezvăluie cum evită soldaţii nord-coreeni capturarea pe câmpul de luptă din Ucraina
Ea a arătat că acest instrument poate fi utilizat împotriva executării propriu-zise, adică a executării silite, încheierilor date de executor şi a oricărui act de executare, împotriva refuzului executorului judecătoresc de a deschide procedura de executare, caz în care creditorul poate face plângere în termen de 15 zile, la titlu (în cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea şi aplicarea titlului executoriu, dacă nu s-a utilizat procedura specială), împotriva încheierii de încuvinţare a executării, precum şi pentru a cere partajul bunurilor comune.
Contestaţia poate fi folosită şi împotriva fondului titlului executoriu, dacă acesta nu este o hotărâre judecătorească şi dacă legea specială nu prevede altă cale pentru desfiinţarea lui. Este şi o cale pentru invocarea împotriva hotărârii judecătoreşti sau arbitrale a unor motive de fapt/drept care nu au putut fi invocate în primă instanţă sau a unor căi de atac, o cale deschisă terţilor, care invocă dreptul de proprietate sau alt drept real, de a contesta executarea mobiliară/imobiliară/predarea silită, o cale de contestare a modului de îndeplinire a măsurilor asiguratorii şi de atac împotriva executării ordonanţei preşedinţiale.
Totodată, prin contestaţia la executare poate fi restrânsă executarea, în cazul în care valoarea bunurilor urmărite este excesivă în raport cu creanţa, se poate cere oprirea urmăririi, în situaţia depunerii cu afectaţiune specială - caz în care contestaţia la executare se poate depune şi direct la executor -, pot fi formulate obiecţiuni la caietul de sarcini pentru vânzarea titlurilor de valoare, debitorul se poate opune vânzării bunului imobil ipotecat, exercitată de dobânditor, dacă în patrimoniul celui dintâi mai există şi alte imobile ipotecate care pot fi valorificate sau poate fi atacată distribuirea sumelor rezultate din executare, ca urmare a eşuării concilierii realizate de executor.
Contestaţia la executare se judecă de instanţa de executare, adică de judecătoria în circumscripţia căreia îşi are sediul biroul executorului.
Peste 250 de persoane au participat marţi la conferinţa "Cum se aplică Noul Cod de Procedură Civilă de la 15 februarie? Provocările noilor reglementări şi impactul asupra mediului de afaceri", organizată de agenţia MEDIAFAX şi societatea de avocaţi Ţuca Zbârcea&Asociaţii.
Din partea Ministerului Justiţiei au fost prezenţi la conferinţă Alina Rădoi, directorul Direcţiei legislaţie şi acte normative, şi Decebal Ghinoiu, consilier juridic în cadrul Direcţiei legislaţie.
Citește pe alephnews.ro: Ciolacu a ținut o ședință cu miniștrii din noul Guvern. Vor fi înghețate angajările la stat
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Provocări mari pentru aceste 4 ZODII la începutul lui 2025! Acești nativi sunt testați de astre
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână / Ucraina atacă un depozit de drone din Rusia
-
astăzi, 14:06
Surse: Alegerile prezidenţiale 2025 ar putea avea loc pe 23 martie şi 6 aprilie