- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.03.2013, 12:48)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video CONFERINŢA MEDIAFAX - Avocata Ioana Hrisafi: Prin noul Cod de procedură civilă s-a dorit o reaşezare a competenţelor judecătoreşti - VIDEO
Avocata Ioana Hrisafi a declarat marţi, la conferinţa MEDIAFAX Talks, că prin noul Cod de procedură civilă (Cpc) s-a dorit o reaşezare a competenţelor judecătoreşti, care să răspundă mai bine nevoilor cetăţeanului şi gradului de specializare a judecătorilor.
Urmărește
816 afișări
Ioana Hrisafi este avocat asociat la societatea Ţuca Zbârcea & Asociaţii, care a participat la realizarea unui studiu de impact al noilor coduri, inclusiv cel de procedură civilă, dar a lucrat şi ca judecător timp de şapte ani şi a deţinut funcţii de conducere în cadrul sistemului judiciar.
În cadrul conferinţei "Cum se aplică Noul Cod de Procedură Civilă de la 15 februarie? Provocările noilor reglementări şi impactul asupra mediului de afaceri", organizată de agenţia MEDIAFAX şi societatea de avocaţi Ţuca Zbârcea&Asociaţii, avocata Ioana Hrisafi a susţinut că, prin elaboarea noul Cod de procedură civilă, s-a urmărit ca judecătoriile să rămână competente să judece cazurile de importanţă mai mică, dar de o frecvenţă mai mare, tribunalele să aibă plenitudinea de competenţă, curţile de apel să judece în principal apelurile, şi nu cea mai mare parte a recursurilor, cum era anterior, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) să devină instituţia de judecată de drept comun în materia recursurilor, pentru a-şi îndeplini mai bine rorlul care asigură practica unitară la nivelul întregii ţări.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
Judecătoriile nu mai judecă însă orice cauze care nu sunt date de lege în competenţa altor instanţe, această dispoziţie fiind transferată la tribunale. Judecătoriile se vor ocupa de cauzele date în mod expres date în competenţa lor.
Competenţa judecătoriilor se restrânge după criteriul valoric, de la pragul de 500.000 de lei, la cel de 200.000 de lei.
Aceste instanţe sunt competente să se ocupe de litigiile privind raportul juridic stabilit de asociaţiile de proprietari, procese de vecinătate şi procese privind limitările aduse dreptului de proprietate, obligaţia de a face sau nu face reevaluabile în bani, evacuări.
Totodată, judecătoriile rămân competente să soluţionaze cereri de încuviinţare a executării silite, contestaţii la executare, validări de proprire etc.
Tribunalele au competenţe de primă instanţă conform legilor speciale (insolvenţă, conflicte de muncă, achiziţii publice, proprietate intelectuală, contencios administrativ etc.). Totodată, acestea se ocupă de litigii privind raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici, apeluri împotriva hotărârilor pronunţate de judecătorii în primă instanţă şi recursuri în cazurile prevăzute de lege.
Curţile de apel reprezintă prima instanţă în unele procese din materia contenciosului administrativ (actele administrative ale autorităţilor publice centrale, acte privind taxe şi impozite de peste 1.000.000 de lei, acte privind sume reprezentând finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene). La curţile de apel, se judecă apeluri la hotărârile pronunţate de tribunale în primă instanţă, recursurile în cazurile prevăzute expres de lege, dar şi cereri de strămutare a cauzelor de la judecătorii şi tribunale pentru motive de bănuială legitimă.
ICCJ judecă recursurile împotriva hotărârilor pronunţate de curţile de apel în primă instanţă, cererile în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor probleme de drept, recursurile în interesul legii şi strămutările cauzelor de la curţile de apel şi strămutările pentru motive de siguranţa proprie.
O serie de modificări au fost aduse şi în ceea ce priveşte stabilirea competenţei după valoare obiectului cererii: nu se au în vedere, la calcularea obiectului cererii, accesoriile pretenţiei principale (dobânzi, penalităţi etc.) şi nici prestaţiile periodice ajunse la scadenţă în cursul judecăţii, la mai multe capete de cerere principale, se ia în calcul cel mai valoros, iar dacă nu există o strânsă legătură între ele, se va dispune disjungerea şi declinarea.
Pe de altă parte, în cauzele privind contracte de închiriere, leasing, arendă - se ţine cont de chiria, rata de leasing sau arenda anuală, iar în litigiile privind contracte cu prestaţii succesive pe durată nedeterminată - se ţine cont de valoarea prestaţiilor anuale. La moşteniri, nu se scad sarcinile sau datoriile moştenirilor.
Peste 250 de persoane participă marţi la conferinţa "Cum se aplică Noul Cod de Procedură Civilă de la 15 februarie? Provocările noilor reglementări şi impactul asupra mediului de afaceri", organizată de agenţia MEDIAFAX şi societatea de avocaţi Ţuca Zbârcea&Asociaţii, care este transmisă LIVE pe www.mediafax.ro.
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe