- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.12.2014, 19:54)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Ciurchea: Peste 800 de bolnavi cu leucemie incluşi în programul de testare genetică
Peste 800 de bolnavi cu leucemie au fost incluşi într-un program de testare genetică, acestă investigaţie putând fi făcută în şapte centre, sub coordonarea Institutului Clinic Fundeni, a declarat, miercuri, preşedintele CNAS Vasile Ciuchea, la o conferinţă Mediafax Health.
Urmărește
188 afișări
CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Ciurchea: Peste 800 de bolnavi cu leucemie incluşi în programul de testare genetică (Imagine: Mihai Dăscălescu/Mediafax Foto)
"Am introdus un program pentru leucemie de investigaţie, de testare genetică şi el funcţionează. Sunt teste genetice care nu costă deloc puţin şi, cel puţin după spusele specialiştilor, la momentul actual sunt în jur de 800 şi ceva de bolnavi care au fost luaţi în calcul pentru aceste investigaţii. Există finanţare şi pe măsură ce se fac testele genetice le decontăm şi apoi în funcţie de teste urmează o cale sau alta", a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, la conferinţa cu tema "Accesul pacienţilor cu cancer la tratamente noi şi inovatoare, la informaţie şi prevenţie", organizată de MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Avem misiunea să apărăm Democrația în România. Pentru că am trăit în Comunism. Dictatură. Ceaușescu!
-
România este a 11-a cea mai strictă ţară în ceea ce priveşte amenzile rutiere
-
ZF: Până la formarea guvernului şi adoptarea bugetului, toată lumea se uită la 2025 cu îngrijorare
-
Războiul din Ucraina, ziua 1031. Cinci ucraineni, inclusiv un copil, răniţi într-un atac rusesc la Krîvîi Rih / Oficial estonian: NATO trebuie să descurajeze Rusia pentru următorii 10-20 de ani
El a mai precizat că, la nivel naţional, sunt şapte centre unde se pot face testările, centru coordonator fiind Institutul Clinic Fundeni.
"Testele se pot face de ieri. Eu trebuie să primesc la sfârşitul lunii că s-au făcut atâtea teste pentru un număr de persoane pentru decontare. Finanţarea nu este ieftină", a mai spus Ciurchea.
Preşedintele CNAS a mai spus că diagnosticul de cancer trebuie pus de o comisie şi nu "de la uşă".
"Doar la noi se întâmplă să ţi se pună diagnosticul de la uşă în rest, în afară, există o comisie de doctori, formată din foarte mulţi specialişti, până când ajunge bolnavul să fie operat, să i se facă chimioterapie. Lucrul în echipă aduce totul bun. Nelucrând în echipă lucrurile scapă de sub control în sensul că diagnosticul se pune fie încet, fie fără a avea o certitudine şi apoi, de aici încolo, tratamentul începe în toate părţile", a mai spus Ciurchea.
Legat de lista de aşteptare pentru tratament, preşedintele CNAS a spus că mereu vor apărea dosare noi, dar în prezent nu sunt liste de aşteptare.
"Am reuşit anul acesta să finanţăm programele de sănătate în general şi în special programul de oncologie fără niciun fel de problemă. Să nu vă aşteptaţi să nu existe dosare la comisia de oncologie a casei. Vor exista întotdeauna pentru că, în mod continuu, în fiecare zi apar dosare noi. Se pune diagnosticul şi se trimite dosarul. Sunt dosare care nu îndeplinesc criteriile şi atunci şi nu sunt aprobate în comisia de luna această, se completează şi sunt aprobate în comisia de luna viitoare. Cel puţin la acest moment deoarece care sunt în regulă şi îndeplinesc condiţiile sunt aprobate. Nu mai există liste de aşteptare de nu ştiu câte luni", a spus Ciurchea.
El a amintit că, în 2014, pentru prima dată au fost aprobate 17 molecule pentru boli care nu aveau tratament, fără să fi fost prevăzut şi un buget special.
"Pentru cele 17 molecule orfane aprobate în vară bugetul nu a fost pregătit, nu a fost luat în calcul şi cu toate acestea am făcut faţă printr-o gestionare mai cu grijă. Pentru acele 17 molecule au fost aprobate aproximativ 700 şi ceva de dosare, iar ca sumă, spre 27 de milioane lei, ceea ce nu este puţin. Au apărut dosare noi pentru leucemie şi aşa mai departe", a mai spus Ciurchea.
El a subliniat că este nevoie de încheierea de protocoale în ceea ce priveşte tratarea cancerului.
"Comisiile de specialitate, societăţile medicale de profil să vină lângă noi şi să creăm pachete şi protocoale împreună. Fără acestea vom funcţiona anapoda. Fiecare medicament de pe listă trebuie să aibă protocol altfel nu va putea fi prescris. Trebuie stabilit unde şi cum se operează cancerul, unde şi când se tratează cancerul. La noi oricine poate opera cancer, oricine poate trata cancer. Nu este adevărat. Nu operează oricine cancer, cancerul are nişte reguli. Dacă nu respecţi acele reguli în timpul intervenţiei apar complicaţii, ajungi la un moment când nu mai ai nicio variantă. Toate aceste lucruri costă. Stabilim echipe, stabilim spitale care pot să opereze cancer, care au resursa umană, resursa tehnică, au absolut tot ce le trebuie şi este în regulă. Dacă în orice spital în care există un chirurg şi vine un anestezist din trei în trei zile şi spuneţi că se poate opera cancer, eu cred că nu", a declarat preşedintele CNAS.
La rândul său, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu, a spus că se are în vedere ca, în cursul anului viitor, să fie elaborat un program formal de testare genetică, astfel încât să se poată merge spre o diagnosticare cât mai precoce a bolilor
"Testările genetice ar cam trebui să intre în modul curent de tratare a bolilor. De aceea ne dorim să avem în cursul anului viitor un program formal de testare genetică", a spus Savu.
La conferinţa cu tema "Accesul pacienţilor cu cancer la tratamente noi şi inovatoare, la informaţie şi prevenţie", organizată de MEDIAFAX, au fost discutate teme precum situaţia bolnavilor de cancer în România, tratamente noi, medicina personalizată, radioterapia şi chirurgia. Evenimentul a fost sprijinit de Angelini.
În cadrul evenimentului a fost deschis şi Centrul de Senologie de la Spitalul "Sfânta Maria" şi a fost lansată campania socială "Sănătatea ta înainte de orice. Controlează-ţi sânii la cea mai mică suspiciune".
Citește pe alephnews.ro: Realitatea Virtuală îți permite să vorbești Napoleon Bonaparte. Experiența imersivă e deschisă la Banca Franței din Paris
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Pensii mărite la 3.920 de lei, începând cu 1 ianuarie 2025, pentru această categorie de pensionari din România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe