- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (25.11.2014, 13:50)
- Roxana Alexe
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CONFERINŢA MEDIAFAX - Colegiul Medicilor: Nu susţinem cardul de sănătate şi dosarul electronic, dar nu blocăm proiectul
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat marţi, la conferinţa MEDIAFAX, că dosarul electronic şi cardul de sănătate nu sunt susţinute de comunitatea profesională, dar asta nu înseamnă că proiectul va fi sabotat sau blocat.
Urmărește
478 afișări
Vasile Astărăstoae (Imagine: Victor Ciupuliga/ Mediafax Foto)
"Din punctul nostru de vedere, al comunităţii profesionale, nu susţinem cardul de sănătate şi dosarul electronic. Îmi menţin şi reafirm acest punct de vedere, pentru că nu consider o prioritate în acest", a spus Vasile Astărăstoae, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR) a precizat că dosarul electronic este folosit în prezent doar în două ţări, iar cardul de sănătate nu aduce niciun element în plus şi activarea lui împiedică desfăşurarea actului medical.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
"Viitoarea carte de identitate electronică va cuprinde şi aceste elemente privind calitatea de asigurat a unui pacient, şi atunci cardul de sănătate nu aduce niciun element în plus", a spus Astărăstoae.
Vasile Astărăstoae a precizat că, potrivit statisticilor, de la introducerea cardului de sănătate în Franţa, timpul alocat pacientului de către doctor, la o vizită medicală, a scăzut cu şase minute, în Germania cu opt minute, iar în Danemarca cu şapte minute.
Preşedintele CMR a arătat că va susţine toate acţiunile Ministerului Sănătăţii şi ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, "mai puţin aceste lucruri, pentru că pe noi ne interesează actul medical în sine".
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat, la conferinţa MEDIAFAX, că pe cardul de sănătate nu sunt informaţii pe care pacientul nu doreşte să le treacă, iar datele personale nu sunt afectate, pentru că documentul nu conţine Codul Numeric Personal. Ciurchea a precizat că menţiunea pe card a acceptului pentru donarea de organe va fi făcută doar în urma unei declaraţii a pacientului, dată în faţa notarului.
"Cardul de sănătate nu conţine cifre dubioase, date pe care pacientul nu doreşte să le treacă, iar pentru donatorul de organe este obligatorie declaraţia dată la notar. Datele personal nu sunt afectate, nu se trece CNP sau altceva. Cardul nu face altceva decât să confirme calitatea de asigurat sau de neasigurat şi este oarecum similar cardului de la bancă, pe care, atunci când nu-l alimentezi, îl ţii în portofel", a mai spus Ciurchea, care a precizat că acest document nu are legătură cu religia unei persoane.
Preşedintele CNAS a reamintit furnizorilor de servicii medicale că este necesar ca aceştia să-l utilizeze şi a precizat că se încearcă rezolvarea tuturor problemelor, pentru ca în momentul funcţionării sale efective să ştie cu ce se confruntă.
Ciurchea a mai spus că cititoarele de carduri pot fi cumpărate de pe piaţă, unde există o "gamă largă de preţuri", menţionând că poate de la 1 ianuarie sau cel mai tâziu la 1 februarie va începe utilizarea acestor cititoare.
La conferinţa Mediafax Talks About Health Reform, organizată cu sprijinul Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care are ca parteneri Metropolitan Life şi Terapia Ranbaxy, au fost abordate teme precum stadiul actualizării noii liste de medicamente, cardul de sănătate, legea malpraxisului, dosarul electronic, reabilitarea unităţilor sanitare cu probleme şi necesitatea asigurărilor de sănătate.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe