- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.04.2014, 19:00)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CONFERINŢA MEDIAFAX: Costurile sociale pentru cei cu epilepsie, de opt-nouă ori mai mari decât cheltuielile cu tratamentul
Costurile sociale pentru bolnavii cu epilepsie sunt de opt-nouă ori mai mari decât cheltuielile pentru diagnostic şi un tratament corect, a declarat marţi, la conferinţa MEDIAFAX, Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii de Neurologie din România.
Urmărește
203 afișări
CONFERINŢA MEDIAFAX: Costurile sociale pentru cei cu epilepsie, de opt-nouă ori mai mari decât cheltuielile cu tratamentul (Imagine: Shutterstock)
Epilepsia afectează toate categoriile de vârstă, însă semnificaţia ei etiologică este diferită, a spus profesor dr. Ovidiu Băjenaru.
"Din nefericire, curba aceasta creşte foarte mult după vârsta de 45-50 de ani, şi asta din cauza faptului că mulţi dintre pacienţii care au epilepsie la această vârstă, au epilepsie secundară unor altor patologii. Vreau să atrag atenţia asupra celor două categorii: epilepsia-boală primară şi epilepsiile secundare, cu care noi ne confruntăm foarte mult în clinica neurologică", a declarat profesorul Băjenaru, la conferinţa MEDIAFAX cu tema "Bolnavul cu epilepsie, de la integrarea socială la accesul la tehnici terapeutice noi".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Preşedintele Societăţii de Neurologie din România a atras atenţia asupra faptului că impactul economic este mult mai mare din punct de vedere social, dacă nu se asigură diagnostic şi tratament corect.
"Ceea ce numim costuri directe - şi din păcate noi ne uităm numai la astea - sunt de opt-nouă ori mai mici decât costurile indirecte, care sunt costurile sociale, şi de asta trebuie să ţinem seama. Dacă investim în pacient o sumă proporţional mai mică pentru a avea un diagnostic corect, un tratament corect, atunci avem şansa să reducem din aceste costuri sociale imense, care vizează reducerea orelor de muncă aducătore de venit nu numai pentru familia lui, dar şi pentru societate, pierderile salariale pe care le au pacienţii şi familiile lor şi care se reflectă la nivel social, şi care ar trebui să ne preocupe. Ele trebuie calculate pe termen lung, pentru că nu le putem calcula printr-o aritmetică simplă şi imediată. Dar la bolile cronice ar trebui să ne uităm întotdeauna la costurile indirecte", a mai spus profesorul Ovidiu Băjenaru.
El a subliniat că pe lângă costuri sunt şi multe aspecte psiho-sociale, dar şi cele legate de calitatea vieţii pacienţilor.
"Într-o societate normală, când vorbim despre o patologie, nu trebuie să vorbim numai de mortalitate sau supravieţuire. Noi trăim într-o societate în care ne interesează calitatea vieţii bolnavului. Din diverse studii care s-au făcut în lume, cam un sfert dintre pacienţii cu epilepsie nu au un loc de muncă, iar dintre cei care nu au aşa ceva, peste jumătate consideră că şomajul este o consecinţă directă a bolii. Să nu uităm că pentru mulţi boala începe în copilărie, de asta se spunea şi «boala copilului», ceea ce înseamnă că acel copil nediagnosticat şi netratat corect are complicaţii nu numai la vârsta respectivă", a mai spus Ovidiu Băjenaru.
Preşedintele Societăţii de Neurologie din România a adăugat că 54 la sută dintre persoanele cu epilepsie cuprinse într-o formă de învăţământ au spus că boala are efecte negative asupra performanţei şcolare, iar jumătate dintre pacienţi s-au declarat îngrijoraţi de problemele cognitive, care reprezintă una dintre problemele majore la orice vârstă.
"În medie, copiii cu epilepsie tind să fie în urmă cam cu un an în ce priveşte capacitatea de a citi şi, evident, sunt multe probleme legate de comportament. (...) Ceva mai mult de jumătate declară că au restricţii în activitatea fizică curentă şi aproape jumătate au dificultăţi de concentrare. Mai mult de o treime au îngrijorări în ce priveşte capacitatea de a avea copii sănătoşi. (...) Sunt probleme de cuplu foarte multe şi de feluri diferite. Aproape o cincime declară că sunt discriminaţi la locul de muncă", a mai spus profesorul Băjenaru.
Un alt aspect semnalat în cadrul conferinţei este faptul că unii dintre pacienţii cu epilepsie au risc de moarte neprevăzută şi se confruntă cu tulburari cognitive, depresie, leziuni fizice, disfuncţii endocrine, migrene şi tulburări de somn.
"Tulburările cognitive sunt cauzate de boala însăşi şi de numărul de crize. Cu cât sunt mai frecvente crizele, cu atât tulburările sunt mai mari, astfel că boala trebuie tratată pentru ca pacienţii să nu mai facă crize. Singurul obiectiv în acest tratament este ca pacientul să nu mai facă crize", a mai spus profesorul.
Ovidiu Băjenaru a explicat că la aceşti pacienţi creşte de două-trei ori riscul de deces din diverse motive, cum ar fi leziunile, accidentele, iar cinci la sută din rata anuală a urgenţelor din camera de gardă sunt cauzate de crizele epileptice.
O altă afecţiune care apare în cazul bolnavilor de epilepsie este depresia, până la 22 la sută dintre pacienţii depresivi putând ajunge la suicid.
Ovidiu Băjenaru a mai arătat că aproximativ 70 la sută dintre pacienţi pot răspunde la un tratament bine condus, care înseamnă diagnostic corect, aplicarea ghidului şi protocolului elaborat.
"Tratamentul este rigoarea de respectare a protocolului. Noi l-am adus la zi, dar nu l-am oficializat pentru că include şi medicamente noi. Treizeci la sută dintre pacienţi sunt rezistenţi la tratament", a mai spus profesorul Băjenaru.
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi preşedintele CNAS, Gheorghe Radu Ţibichi, au discutat, la conferinţa MEDIAFAX, cu specialişti de top în neurologie şi decidenţi din administraţie şi din domeniul medical despre situaţia şi problemele bolnavului cu epilepsie.
Şase milioane de europeni şi peste 70 de milioane de oameni la nivel mondial suferă de epilepsie, aceasta fiind cea mai frecventă tulburare neurologică gravă. Epilepsia poate să apară la orice vârstă, însă cel mai frecvent este diagnosticată fie la vârste foarte mici, fie după 65 de ani. Există şi un prag intermediar, în care epilepsia apare la oameni tineri, complicându-le astfel nu doar sănătatea, ci şi viaţa socio-profesională.
În România sunt luaţi în evidenţele medicilor aproximativ 200.000 de pacienţi cu epilepsie, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Specialiştii din ţara noastră estimează însă că numărul acestora ar fi mult mai mare, între 300.000 şi 500.000 de români suferind în realitate de epilepsie.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe