- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.12.2014, 16:25)
- Aurelia Alexa
CONFERINŢĂ Mediafax Health: Peste 1,3 milioane de români afectaţi de boala cronică de rinichi
Peste 1,3 milioane de români sunt afectaţi de boala cronică de rinichi (BCR), iar prevalenţa factorilor de risc metabolici pentru BCR - diabet, obezitate şi dislipidemie - este aproape dublă faţă de ceea ce se ştia până acum, rezultă din studiul PREDATORR, prezentat, miercuri, la Mediafax Health.
Urmărește
544 afișări
CONFERINŢĂ Mediafax Health: Peste 1,3 milioane de români afectaţi de boala cronică de rinichi (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)
Studiul Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), demarat în 2013 şi realizat de Societatea Română de Nefrologie (SRN) în parteneriat cu Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, este primul studiu care permite aprecierea cu acurateţe a prevalenţei BCR în România şi a fost prezentat într-o conferinţă Mediafax Health.
Obiectivele studiului PREDATORR au fost estimarea prevalenţei diabetului zaharat şi a pre-diabetului, estimarea prevalenţei supraponderii şi obezităţii şi estimarea prevalenţei BCR în România, prevalenţa fiind estimată pe trei grupe de vârstă.
Profesorul Eugen Moţa, fost preşedinte al Societăţii Române de Nefrologie, a arătat că, potrivit studiului, BCR are o prevalenţă ridicată, de 6,7, respectiv de 7,7 la sută, în funcţie de formula cu care s-a făcut calculul. "Vorbim de ecuaţiile care se utilizează în toate studiile din lume de până acum", a explicat Moţa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Totodată, 10,5 la sută dintre cei cuprinşi în studiu nu aveau BCR, dar prezentau risc să dezvolte această boală şi necesitau monitorizare.
BCR este asociată cu rata crescută a morbidităţii şi a mortalităţii şi implică costuri economice enorme, iar bolile metabolice, cum ar fi diabet, obezitate, dislipidemie, sunt uneori iniţiatori ai bolii cronice de rinichi şi sunt factori importanţi care determină progresia maladiei, a mai spus Moţa.
Din studiu a rezultat că 1.346.810 de adulţi români, care au între 20 -79 de ani suferă de BCR, iar cea mai mare prevalenţă se înregistrează după vârsta de 60 de ani, fără diferenţe de sex. Astfel, între 60 şi 79 de ani s-a constatat o creştere a prevalenţei.
"Şi la americani, BCR are, la persoanele de până 65 de ani, o prevalenţă sub 10 la sută şi creşte după 65 de ani la peste 70 la sută", a arătat medicul.
El a precizat că a doua concluzie care s-a desprins din acest studiu a fost prevalenţa aproape dublă a factorilor de risc metabolici pentru BCR, respectiv: diabetul zaharat, obezitatea, dislipidemia.
"Sunt prevalenţe duble faţă de estimările anterioare. Diabetul zaharat are prevalenţa de 11,6 la sută. România figura, în decembrie 2013, cu o prevalenţă de 5,1 la sută. Studiul ne spune că prevalenţa este dublă în România şi este mai mare decât în America. (...) În ce priveşte dislipidemia, 19 la sută dintre români nu au dislipidemie, adică au profil lipidic normal. 81 la sută au dislipidemie cu tulburări ale unuia sau mai multor factori lipidici. Prevelenţa pentru tensiune arterială este de 61,7 la sută. Noi ştiam că e mult mai mică, respectiv 40 la sută", a spus Moţa.
El a subliniat că surpriza cea mare a venit la bolile metabolice, arătând că obezitatea şi supraponderea afectează mare parte din populaţie. Astfel, 31,4 la sută dintre români au obezitate de gradul I, 21,5 de grdul II şi 2,7 la sută au obezitate morbidă. De asemenea, 34,6 la sută au suprapondere şi sunt la limita obezităţii, pasul fiind foarte uşor făcut, a precizat profesorul Moţa.
El a mai arătat că din pacienţii cu diabet, 2,4 la sută erau nediagnosticaţi.
Studiul a mai relevat prevalenţa BCR este cu atât mai mare, cu cât se acumulează mai mulţi factori de risc, iar aceste rezultate impun elaborarea unor programe de prevenţie care astăzi nu există în România.
"Ultima dată când îmi amintesc că s-au investit bani, de către MS, pentru intervenţie în nefrologie a fost 2003 sau 2004. (...) Studiul furnizează suportul pentru prevenţie primară. Nu poţi elabora prevenţie primară fără să ştii care este situaţia bolilor în ţara ta. O cuantificare de mare acuratete este importantă pentru alocarea resurselor umane şi financiare", a precizat Eugen Moţa.
Directorul de programe de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Oana Costan, a apreciat că studiul este foarte important pentru instituţie pentru că poate ajuta în evaluarea nevoilor reale ale bolnavilor.
"Suntem conştienţi că pacienţii au aşteptări şi vor măsuri care să le acopere nevoile lor prin asigurări sociale de sănătate. Am observat o creştere de cinci - şapte la sută a pacienţilor dializaţi de la un an la altul, iar finanţarea a crescut cu 37 la sută în ultimii cinci ani, anul acesta bugetul fiind de 803.110 mii lei", a spus Costan.
Studiul PREDATORR, prezentat miercuri în conferinţa Mediafax Health, a fost demarat în 2013 şi realizat de Societatea Română de Nefrologie, în parteneriat cu Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. PREDATORR este primul studiu care permite aprecierea cu acurateţe a prevalenţei bolii cronice de rinichi în România, fiind finanţat de Grupul SofMedica, prin compania International Healthcare Systems (IHS) - Centre de Nefrologie şi Dializă.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe