- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.06.2014, 19:00)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CONFERINŢA MEDIAFAX: Laurenţiu Mihai (APMGR) - Acoperirea doar din clawback a cheltuielilor pentru compensate nu este de durată
Directorul executiv al APMGR, Laurenţiu Mihai, a declarat, luni, că îi este teamă că taxa clawback ar putea rămâne singura modalitate de acoperire a cheltuielilor în plus cu noua listă de medicamente compensate, el precizând însă că aceasta nu poate fi o soluţie de durată.
Urmărește
275 afișări
Laurenţiu Mihai (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Declaraţia a fost făcută la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, în cadrul căreia directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a precizat că întârzierea listei de medicamente compensate afectează, în mod clar, accesul la tratament mai eficient şi mai sigur al pacienţilor, dar şi climatul competiţional din domeniul farmaceutic.
Laurenţiu Mihai consideră că au fost două bariere evidente în calea actualizării listei. "Prima a fost legată de mecanismul de evaluare a serviciilor medicale care să asigure că în listă ajung cu adevărat tratamente mai eficiente, mai sigure şi în condiţii care să asigure o cheltuire eficientă a banului public. În ce priveşte această barieră, veştile sunt bune, autorităţile sunt pe cale să implementeze astfel de mecanisme. Cealaltă barieră a fost foarte puţin adusă în discuţie - fondurile. Domnul ministru (al Sănătăţii - n.r.) a evitat să răspundă dacă nu cumva clawbackul va rămâne singura modalitate de acoperire a cheltuielilor în plus. Voi răspunde eu că, în clipa asta, mă tem că este foarte posibil, dar cu siguranţă nu este o soluţie de durată", a spus el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Directorul executiv al APMGR a explicat că sunt foarte puţine moduri prin care să se asigure eficienţa în acest domeniu, iar utilizarea la maximum a tratamentului generic este una dintre ele, cunoscută de autorităţi.
"Toate programele de guvernare au conţinut o astfel de măsură - creşterea utilizării de generice. Toate scrisorile de intenţie asumate de guvernele României în faţa finanţatorilor externi au conţinut astfel de angajamente. Din păcate, tot ce am obţinut a fost o creştere a contribuţiei pe care jucătorii trebuie să o plătească înapoi statului la peste 20 la sută. Vă amintesc, cota unică în România este de 16 la sută, deci vorbim de peste 20 la sută, în condiţiile în care studiile de piaţă arată că vânzările nu au crescut. Cu siguranţă, acesta nu poate fi un mod de finanţare a cheltuielilor în plus, nici aduse de noua listă, nici cele care deja au fost resimţite prin eliminarea listei de aşteptare la sfârşitul anului trecut", a mai spus reprezentantul APMGR.
Mihai a mai precizat că sunt zone în care fabrica de generice este cel mai mare angajator, dacă nu singurul, iar aplicarea acelei măsuri pe care o cer CE şi FMI, dar şi bunul simţ economic într-o ţară, respectiv utilizarea la maximum a medicamentelor generice, şi neuciderea producătorilor locali prin suprataxare, ar putea elibera fonduri importante.
"Un studiu comandat de noi a arătat că ar fi vorba de 100 milioane de euro pe an pentru sistemul public şi pacient, astfel încât aşteptăm cu adevărat ca imaginea pe care v-am prezentat-o să fie nu momentul de la care vom începe să bifăm fabricile închise, ci momentul în care vor fi dezvoltate, pentru că există potenţial, situaţia politică şi economică din jur indică România ca şi un loc bun de investit. Cel mai important factor de descurajare a investiţiei în continuare în România este nesiguranţa totală în ceea ce priveşte nivelul de taxare şi cât vei avea de plătit înainte, urmând să primeşti ceva bani pentru medicamentele compensate", a explicat Laurenţiu Mihai.
El a amintit că a cerut un clawback diferenţiat, adică diminuat pentru medicamentul generic, proporţional cu cota mult mai mică în care medicamentele generice contribuie la cheltuielile pentru sănătate.
"Din datele pe care le avem, în momentul acesta, aproximativ un sfert din banii cheltuiţi de CNAS pentru compensarea de medicamente merg pe medicamente generice. Este, astfel, ilogic să fim obligaţi să contribuim cu aceeaşi parte, pentru că nici nu e moral, nici nu e constituţional, nici nu e legal şi, cu siguranţă, este imposibil pentru respectivii producători să susţină un asemenea nivel de taxare", a mai spus directorul APMGR.
Laurenţiu Mihai a precizat că APMGR a mai solicitat creşterea transparenţei în ceea ce priveşte tot sistemul de sănătate şi consideră că pentru medicamentele generice nu ar trebui să se plătească deloc clawback.
Parteneri ai evenimentului au fost LAWG, Terapia Ranbaxy şi ONV LAW.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: CONFERINŢA MEDIAFAX: CNAS - Avem un singur buget; unele spitale s-ar putea să nu lucreze la preţurile decontate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe