Medicul a arătat că, în 2010, mortalitatea pacienţilor cu infarct din România era printre cele mai mari din Europa.
„Programul naţional de tratament intervenţional a fost demarat în 2010, fiind suportat de Ministerul Sănătăţii. S-a început cu zece centre de cardiologie. (…) Sunt peste 15.000 de pacienţi diagnosticaţi cu infarct, la peste 13.000 a fost montat stent. În 2005 erau efectuate 3.000 de coronografii, în 2013 au fost peste 13.000. Din păcate, 70 la sută dintre pacienţi sunt barbaţi tineri”, a precizat Cristian Alexandru Udroiu, medic specialist în cardiologie la SUUB.
Medicul a mai spus că România se aliniază la standarde europene cu terapia modernă a pacientului cu infarct miocardic. „Avem 15.392 pacienţi cu infarct care au făcut coronarografie şi 13.282 pentru care s-a intervenit pentru dilatarea vaselor blocate”, a spus Udroiu, precizând că sunt 37 de centre care raportează cazurile de infarct din întreaga ţară, asigurând o imagine completă despre evoluţia bolnavului cu infarct din momentul debutului simptomelor până la externare.
Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Cristian Buşoi au discutat, marţi, împreună cu alţi reprezentanţi din domeniul sǎnǎtǎţii, la conferinţa „Mediafax Talks about Innovation in HealthCare”, despre inovaţia şi cercetarea în sistemul sanitar, cele mai noi medicamente şi tratamente pentru bolile şi afecţiunile neglijate până acum, medicina personalizată, investiţii făcute până acum de companiile farmaceutice şi ariile terapeutice care beneficiază de cele mai multe fonduri, importanţa prevenţiei şi modalităţi prin care pacienţii pot fi mai bine informaţi, inovaţia în tratarea cancerului, bolilor cardiologice, bolilor autoimune, diabetului şi hepatitei.
Conform OMS, în prezent există peste 30.000 de boli cunoscute şi doar pentru 25 la sută dintre acestea s-a descoperit un tratament eficient. Prin urmare, pentru restul de 75 la sută dintre afecţiunile cunoscute încă se caută un tratament, iar acest lucru se poate realiza doar prin continuarea investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea de noi molecule.
Conferinţa a fost organizată în Capitală de agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).