- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.11.2012, 19:07)
- Laura Mitran , Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CONFERINŢA MEDIAFAX - ONG-uri pacienţi: Va demisiona ministrul Sănătăţii dacă nu cumpără medicamentele pentru boli cronice?
Iulian Petre, reprezentantul unor ONG-uri ale pacienţilor, a întrebat luni dacă, în contextul achiziţiilor centralizate, ministrul Sănătăţii, oricare ar fi el, îşi va da demisia în caz că nu reuşeşte să cumpere medicamentele pentru bolile cronice care nu sunt pe piaţă în România.
Urmărește
257 afișări
CONFERINŢA MEDIAFAX - ONG-uri pacienţi: Va demisiona ministrul Sănătăţii dacă nu cumpără medicamentele pentru boli cronice? (Imagine: Shutterstock)
Petre a fost prezent luni, în calitate de vicepreşedinte al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) şi director executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), la conferinţa MEDIAFAX Talks about Health Reform.
El a apreciat că 2012 a fost "un an al incertitudinii vizavi de calea pe care o va urma sistemul sanitar" şi unul "al nesiguranţei pentru pacienţi", nesiguranţă care s-a transformat şi în "spaimă şi disperare".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Petre a precizat că se referă la situaţiile în care pacienţi "merg la spital şi nu ştiu dacă medicul are cu ce să-i trateze, nu ştiu dacă nu li se va pune o listă în braţe, să se ducă şă-şi cumpere, (...) la mămicile care merg să nască la spital şi trebuie să meargă inclusiv cu aţă chirurgicală, (...) la acei pacienţi care ştiu că trebuie să urmeze un tratament şi spitalul nu li-l poate da, pacienţii cu tuberculoză din a căror schemă de tratament lipsesc, la spitalele de stat, medicamente, la pacienţii care urmează un tratament dar nu ştiu dacă acesta funcţionează pentru că nu li se fac acele analize periodice".
Reprezentantul societăţii civile a subliniat, cu acelaşi prilej, că unele dintre aceste probleme nu ţin de subfinanţarea sistemului, subliniind că se bucură că actualul ministru al Sănătăţii, Raed Arafat, "este un om pragmatic şi a venit cu soluţii".
Iulian Petre a comentat cele două proiecte lansate recent de Ministerul Sănătăţii: cel privind achiziţiile centralizate, care a fost şi adoptat prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului, şi proiectul de ordin de ministru privind accesul pacienţilor la medicamentele pentru boli cronice care nu se găsesc în România. Despre acesta din urmă, Petre a spus că, după părerea lui, nu este prevăzută decât obligaţia managerului de spital să cumpere medicamentele necesare, în caz contrar fiind dat afară. "Cred că nici până acum nu au fost manageri care nu au vrut să cumpere acele medicamente. Problema e undeva în altă parte", a spus Petre.
Vicepreşedintele COPAC a mai spus, în acest context, că ONG-urile sunt curioase dacă "acum, că se mută achiziţiile la minister, (...) se joacă aceeaşi carte şi cu postul de ministru". "Adică, dacă ministrul nu va reuşi să cumpere medicamentele esenţiale pentru copiii cu cancer, pentru tuberculoză, medicamente care nu sunt în România şi nu se duce nimeni în afară să le aducă, dacă acel ministru îşi va da demisia oricare ar fi el", a mai spus Petre.
Despre achiziţiile centralizate, Petre a precizat că, în ceea ce priveşte medicamentele pentru HIV/ SIDA, UNOPA, militează pentru această soluţie din 2008, când s-a renunţat la această abordare, însă, pentru întregul sistem, se teme să nu apară blocaje, ca de obicei când se fac astfel de schimbări.
"Oricând, astfel de blocaje se traduc în întreruperi ale tratamentului la pacienţi. (...) Dacă ai întreruperi mari de tratament, înseamnă şoc terapeutic şi asta înseamnă, de multe ori, viaţa pacientului", a spus Petre, exprimându-şi speranţa că schimbările se vor face treptat, pentru a nu apărea astfel de blocaje.
În încheiere, el a mai dorit să comunice ministrului Sănătăţii şi CNAS că, din cauza schimbării legislaţiei, sunt din ce în ce mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu HIV/ SIDA care, pentru a beneficia de tratament, trebuie să treacă pe la casele de asigurări locale, iar dacă au şi un singur leu datorie la primărie, nu primesc adeverinţa necesară. "În momentul acela s-a blocat totul şi pacienţi care au nevoie de tratament urgent nu pot fi trataţi", a arătat Petre.
Ministrul Sănătăţii Raed Arafat a dezbătut problemele din sistemul sanitar, împreună cu toţi cei implicaţi în acest domeniu, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, organizată de agenţia de presă Mediafax şi ARPIM, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: CONFERINŢA MEDIAFAX - Arafat: Avem 40.000 de antibiotice pe un singur CNP, cât pentru toată viaţa bolnavului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe