Video CONFERINŢA MEDIAFAX - Persoane cu probleme cardiovasculare din rural, monitorizate de la distanţă cu ajutorul tehnologiei - VIDEO

Persoanele cu probleme cardiovasculare din mediul rural pot fi monitorizate de la distanţă, cu ajutorul aparatelor de măsurare a tensiunii arteriale, al imprimantelor portabile, al smartphone-urilor şi tabletelor, într-un proiect al Asociaţiei Caritas Alba-Iulia şi al Fundaţiei Vodafone România.

Urmărește
374 afișări

Peste 1.000 de persoane cu probleme cardiovasculare din mediul rural din judeţele Hunedoara, Covasna, Mureş, Alba şi Iaşi sunt monitorizate de la distanţă şi păstrează legătura cu medicii specialişti cu ajutorul tehnologiei mobile.

Beneficiarii proiectului "Tehnologie pentru pacienţii cu probleme cardiovasculare" sunt persoane care, din cauza distanţei până la cel mai apropiat centru medical sau din lipsa fondurilor necesare, nu pot beneficia de asistenţă medicală de specialitate.

"În 2010 am realizat un studiu din care a reieşit că acesul la servicii medicale de specialitate este extrem de dificil pentru oamenii din mediul rural. Ne-am propus să facilităm legătura dintre oamenii din rural şi medicii de specialitate. Aşa a apărut programul care permite realizarea unui EKG şi transmiterea rezultatului la un medic de specialitate cu ajutorul tehnologiei mobile. În cadrul acestei strategiei am realizat o colaborare cu peste 100 de medici de specialitate care primesc, cu ajutorul tehnologiei mobile, bolnavii din mediul rural, iar colegii mei ajung anul în 6.000 de gospodării. Colegii noştri văd imediat problemele oamenilor. De multe ori, o problemă medicală aduce şi probleme sociale. Prin acest proiect, am reuşit să intervenim pentru a aduce medicul cardiolog mai aproape de bolnav şi acest lucru a fost important", a declarat Gyorgy Peter, directorul Asociaţie Caritas Alba-Iulia Asistenţă Medicală şi Socială, la conferinţa Mediafax Talks about Technology for Social Change, organizată în parteneriat cu Fundaţia Vodafone România.

Gyorgy Peter a explicat că, folosind aparate de măsurare a tensiunii arteriale, imprimante portabile, telefoane de tip smartphone şi tablete, prin acest proiect se realizează deja monitorizarea tensiunii arteriale şi urmărirea electrocardiogramei la domiciliu pentru 1.097 de pacienţi din cele cinci judeţe.

Profesor dr. Vintilă Mihăilescu, de la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative, a precizat că doar trei la sută din drumurile comunale din România sunt dezvoltate, ceea ce însemnă izolarea populaţiei rurale.

"Vulnerabilitatea, generic vorbind, este izolarea. Boala în sine este izolarea, dar, dincolo de asta, avem şi izolarea economică, geografică, socială şi asta constituie problema fundamentală a sănătăţii şi a satisfacţiei de viaţă, care este cea mai scăzută din Europa. Telemedicina poate să ajute pacientul universal, prin conectarea permanentă a indivizilor la servicii medicale. Vorbim aici de pacientul invizibil, denumit astfel pentru că nu are acces la servicii şi, nesolicitându-le, nu îl ştim, iar el rămâne în această izolare. Telemedicina, generic vorbind, poate face o terapie a singurătăţii prin conectare, comunicare, care înseamnă mai mult decât tratament medical, adică implică şi statul de vorbă, tratarea efectelor psihologice, care sunt jumătate din boală", a arătat Vintilă Mihăilescu.

Şi preşedintele onorific al Fundaţiei Vodafone România, Irina Margareta Nistor, a subliniat importanţa telemedicinei, arătând că aceasta ar putea fi la fel de utilă şi în mediul urban, unde oamenii ar putea evita cozile de la uşa cabinetelor medicale.

"Mi se pare extrem de important că există telemedicina, pentru că şi în viaţa reală, atunci când mergi la medic, stai la cozi interminabile", a spus Irina Margareta Nistor.

Proiectul "Tehnologie pentru pacienţii cu probleme cardiovasculare" face parte din programul "Mobile for Good" al Fundaţiei Vodafone România. Până acum au fost dezvoltate 11 proiecte, naţionale şi regionale, de care beneficiaza mii de persoane care, datorita tehnologiei, au o viaţă mai bună.

"La începutul acestui an, am avut o rundă de finanţare de tipul open call for proposals, în cadrul căreia am primit 71 aplicaţii şi am selectat opt proiecte noi, în valoare totală de peste jumătate de milion de euro. Toate aceste proiecte urmează să înceapă în maxim o lună", a declarat directorul Fundaţiei Vodafone România, Angela Galeţa.

Selecţia proiectelor "Mobile for Good" se realizează prin runde de finanţare anuale. Organizaţiile non-guvernamentale care au în plan utilizarea tehnologiei mobile pentru rezolvarea unor probleme reale, în domeniile educaţie şi sănătate, şi în beneficiul persoanelor defavorizate fizic, social şi economic, pot aplica astfel pentru finantare.

Fundaţia Vodafone România a finanţat, în cei 17 ani de activitate, peste 848 de programe în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale, având ca beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 20 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Fundaţia Vodafone România este o organizaţie non-guvernamentală românească cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici