Video CONFERINŢA MEDIAFAX - Profesor Gabriel Boroi: Dacă noul Cod de procedură civilă va fi mai bun, aceasta va depinde de actorii justiţiei - VIDEO

Profesorul de drept civil Gabriel Boroi, implicat în elaborarea noului Cod de procedură civilă, a susţinut că dacă acesta va fi "mai bun", va depinde de actorii justiţiei, de modul în care vor fi aplicate noile dispoziţii, precizând că noile prevederi responsabilizează mai mult partea din proces.

Urmărește
1413 afișări

Profesorul Gabriel Boroi, rectorul Universităţii Nicolae Titulescu din Bucureşti, a fost întrebat de avocatul Florentin Ţuca - în cadrul conferinţei "Cum se aplică Noul Cod de Procedură Civilă de la 15 februarie? Provocările noilor reglementări şi impactul asupra mediului de afaceri", organizată de agenţia MEDIAFAX şi societatea de avocaţi Ţuca Zbârcea&Asociaţii - dacă noul Cod este mai bun decât cel vechi.

"Nu am dorit să elaborez un act normativ mai bun. Dacă noul Cod va fi mai bun, va depinde de actorii justiţiei, de modul în care vor fi aplicate dispoziţiile noului Cod de procedură civilă", a spus profesorul Boroi, adăugând că textele prevăd, între altele, scurtarea procesului, dar şi anularea cererii de chemare în judecată.

Noile dispoziţii responsabilizează mai mult partea atunci când se declanşează procesul, a continuat Boroi.

În acest context, profesorul a amintit că celeritatea unui proces constituie un deziderat, însă trebuie respectate garanţiile procesuale.

"La o citire sumară s-ar putea să spuneţi că unele termene sunt mai lungi decât vechile termene, că au fost introduse concepte sau instituţii noi care ar putea conduce la mărirea duratei procesului, dar să nu uităm că celeritatea este un deziderat, dar mai întâi trebuie să asigurăm garanţiile pentru toate părţile într-un proces", a continuat profesorul.

În ceea ce priveşte participanţii la proces, profesorul Boroi a susţinut că sunt texte pe care nu le-a elaborat el direct când a fost întocmit proiectul (noului Cpc-n.r.), dar în comisie s-a discutat articol cu articol.

"Această parte a materiei denotă intenţia noastră în pimul rând de a valorifica tot ce se poate din legilaţie, jurisprundenţă, doctrină. În această parte a participanţilor din cartea I au fost valorificate, îmbunătăţite (textele-n.r.) ţinându-se seama de problemele puse in practică, au fost aduse şi unele noutăţi", a adăugat profesorul.

El a prezentat dispoziţii şi a comentat alineatele 4 şi 5 ale articolului 22 Cpc privind rolul judecătorului în aflarea adevărului. El a pus în discuţia participanţilor la conferinţă dacă pe temeiul acestor dispozitţii urmează să se schimbe jurisprudenţa în materie sau vor fi interpretate în sensul soluţiilor majoritate care s-au dat până acum.

Florentin Ţuca, managing partner al casei de avocatură Ţuca Zbârcea&Asociaţii, societate care a participat la realizarea unui studiu de impact al noilor coduri, inclusiv cel de procedură civilă, în jurisprudenţa românească, a arătat că una dintre concluzii este pozitivă.

"Am studiat impactul noilor coduri din perspectiva resurselor umane, bugetară. Nu am vrut să dăm sfaturi despre modelul ideal al unor coduri, ci să vedem care sunt consecinţele acestora. Am trasmis un raport la Ministerul Justiţiei, iar practica va demonstra dacă ale noastre concluzii au fost în acord cu aşteptările juriştilor. (...) Există toate premisele ca toate codurile să reprezinte un punct bun de plecare, dar vom vedea dacă jurisprudenţa va doveni acest lucru", a spus Ţuca.

Peste 250 de persoane participă marţi la conferinţa "Cum se aplică Noul Cod de Procedură Civilă de la 15 februarie? Provocările noilor reglementări şi impactul asupra mediului de afaceri", organizată de agenţia MEDIAFAX şi societatea de avocaţi Ţuca Zbârcea&Asociaţii, care este transmisă LIVE pe www.mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici