CONFERINŢA MEDIAFAX - Rovana Plumb: Nu se pune problema naţionalizării Pilonului II de pensii, mergem pe sistem multipilon

Guvernul face o analiză a sistemului privat de pensii, cu asistenţa Băncii Mondiale, dar se va merge pe sistemul multipilon, nu se pune problema naţionalizării Pilonului II de pensii private, a declarat luni ministrul Muncii, Rovana Plumb, la conferinţa Mediafax Talks about Private Pensions.

Urmărește
556 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Rovana Plumb: Nu se pune problema naţionalizării Pilonului II de pensii, mergem pe sistem multipilon

CONFERINŢA MEDIAFAX - Rovana Plumb: Nu se pune problema naţionalizării Pilonului II de pensii, mergem pe sistem multipilon (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Mesajul Guvernului este că mergem pe un sistem multipilon. Nu se pune problema naţionalizării pilonului II de pensii private obligatorii", a spus ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

Rovana Plumb a adăugat că sistemul de pensii este foarte important pentru România, iar preocuparea este de a-l face sustenabil pentru cei care sunt deja în plată, dar şi pentru generaţiile viitoare.

Ministrul a precizat că îmbătrânirea populaţiei este o problemă sistemică nu doar pentru România, aceasta afectând toate statele UE.

"Se discută deja de patru ani de zile şi s-a cerut reformarea sistemelor de pensii în general. Ar trebui să preluăm cele mai bune practice. Încă se lucrează la nivelul statelor membre", a spus ministrul Muncii.

Rovana Plumb a făcut referire la două aspecte, respectiv sistemul public de pensii, precizând că în acest moment nu există niciun risc în ce priveşte plata pensiilor, şi sistemele private, arătând că Guvernul susţine sistemul multipilon.

"Pe pilonul I, nu au fost făcute majorări timp de patru ani, acestea fiind făcute abia în 2013. Vom asigura aplicarea legii pentru ca şi în 2015 pensiile să se majoreze cu cinci procente, întrucât bugetul permite acest lucru. În ce priveşte Pilonul II şi Pilonul III, Guvernul susţine sistemul multipilon şi considerăm că este necesar să existe complementaritate, dar şi o completare a veniturilor pentru cei care muncesc acum. (...) Să vedem dacă randamentul economic este cel pe care îl ţintesc. Din datele pe care le-am citit, se demonstrează acest lucru. Intenţia Guvernului este de a continua susţinerea sitemului multipilon în România şi găsirea de soluţii ca să avem cât mai mulţi contribuabili", a mai spus Rovana Plumb.

La conferinţa Mediafax Talks about Private Pensions, organizată în parteneriat cu Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România, se discută despre rolul social al Pilonului II şi Pilonului III în sistemul naţional de pensii, rolul pensiilor private în asigurarea stabilităţii fiscale a României şi în economia ţării, precum şi modalităţi pentru a încuraja dezvoltarea acestora, performanţele de până acum şi provocările viitoare în acest sistem, contribuţia fondurilor de pensii private la dezvoltarea pieţei private de capital, dar şi experienţele altor ţări europene şi comportamentul fondurilor de pensii private în materie de etică, securitate şi garanţii pentru beneficiari.

În cei şapte ani de la lansare, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la un număr total de participanţi de 6,2 milioane şi administrează active nete de 4 miliarde de euro. În prezent, cota de contribuţie virată către Pilonul II este de 4,5% din veniturile brute ale participanţilor, aceasta evoluând de la nivelul de 2% din momentul startului sistemului (2008) şi urmând să ajungă la 6%, cu o creştere de jumătate de punct procentual anual, până în 2016. Din punct de vedere al performanţelor investiţionale, fondurile de pensii private obligatorii au realizat, de la lansarea lor şi până în prezent, un randament mediu anual de 11,3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici