- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.05.2014, 11:49)
- Roxana Alexe
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CONFERINŢA MEDIAFAX - Secretar de stat Ministerul Sănătăţii: Sistemul sanitar nu-şi mai permite să ignore medicina de prevenţie
Sistemul sanitar nu-şi mai permite să ignore medicina de prevenţie, de aceea a fost introdusă obligativitatea controalelor medicale şi se are în vedere propunerea unor măsuri pentru cei care nu vor veni la aceste controale periodice, a declarat luni secretarul de stat din MS Alin Iulian Ţucmeanu.
Urmărește
841 afișări
Secretarul de stat din MS Alin Iulian Ţucmeanu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
"La contractul cadru aprobat de Guvern pentru 2014-2015 şi aprobarea pachetului de bază a serviciilor medicale, ca noutate s-a introdus obligativitatea controalelor medicale periodice la medicul de familie", a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alin Iulian Ţucmeanu, la conferinţa Mediafax organizată la iniţiativa Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de Familie.
Secretarul de stat a arătat că, pentru început, nu vor fi impuse sancţiuni celor care nu vin la aceste controale medicale periodice, dar se are în vedere propunerea unor posibile măsuri în cazul acestora. Ţucmeanu a precizat că autorităţile iau în calcul ca posibile sancţiuni plata suplimentară a anumitor servicii medicale, în cazul celor care nu merg la controalele periodice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
"Chiar dacă te ştii sănătos, dacă ai până în 39 de ani trebuie să faci un control o dată la trei ani la medicul de familie. Am impus această măsură pentru că medicina de prevenţie este foarte importantă. O boală descoperită la momentul iniţial oferă şanse mult mai mari de refacere a pacienţilor, dar implică şi costuri mult mai mici pentru stat", a mai spus Ţucmeanu.
În cadrul conferinţei a fost citat şi mesajul transmis de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de Familie.
"Rolul medicului de familie este foarte important pentru societate deoarece ajută la menţinerea unui stil de viaţă sănătos, te ţine la curent cu cele mai noi investigaţii medicale ce îţi pot salva viaţa şi îţi oferă suport pentru planurile medicale. Medicul de familie ne cunoaşte întreaga familie şi ne învaţă să prevenim, să fim sănătoşi alături de familiile noastre", a arătat ministrul Sănătăţii în mesaj.
Ministrul Bănicioiu le-a urat mult succes tuturor medicilor de familie din România.
Conferinţa este organizată cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de Familie, sărbătorită în fiecare an în 19 mai.
În cadrul conferinţei, organizată de agenţia Mediafax, la iniţiativa Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, forul medicilor de familie, sunt abordate mai multe subiecte care privesc problematicile medicilor de familie, cum ar fi soluţii pentru eficientizarea relaţiei instituţiilor publice din domeniul sanitar cu medicul de familie şi strategiile guvernamentale privind activitatea medicului de familie.
Preşedintele WONCA (World Organization of Family Doctors), Michael Kidd, a adresat deja un mesaj medicilor de familie: "În numele celor două miliarde de oameni din lumea întreagă care au beneficiat de îngrijire şi sprijin pe parcursul anului trecut, vă spun «Mulţumesc!». Vă mulţumesc pentru tot angajamentul de care aţi dat dovada în a fi un doctor de familie minunat! Vă mulţumesc pentru toată munca importantă pe care o faceţi zi de zi, prin furnizarea de servicii medicale excelente tuturor oamenilor care au încredere în voi şi în sfaturile voastre".
WONCA (World Organization of Family Doctors) este organismul profesional internaţional al medicilor de familie care a declarat, în 2010, cu ocazia Conferinţei Internaţionale de la Cancun, ziua de 19 mai ca fiind Ziua Internaţională a Medicului de Familie. Decizia adoptării unei astfel de zile a fost considerată o oportunitate pentru crearea unei relaţii de solidaritate globală între medicii de familie şi pentru promovarea medicinei de familie ca specialitate. În plus, chiar dacă în numeroase ţări guvernele conştientizează valoarea medicinei de familie, în altele este încă nevoie de mult efort pentru a convinge autorităţile să acorde medicinei de familie importanţa necesară.
Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Rodica Tănăsescu, a apreciat mesajul preşedintelui WONCA: "În numele medicilor de familie din România, îi mulţumesc domnului preşedinte Michael Kidd pentru mesajul de apreciere transmis. Mă bucur că vede ca fiind foarte importantă munca noastră, a celor peste 500.000 de medici de familie, din toate regiunile lumii care au, în total, peste două miliarde de consultaţii în fiecare an. Suntem o familie mare, care contribuim cu toate eforturile pentru a avea o societate cu o bună stare de sănătate."
Guvernul a aprobat, în 13 mai, pachetele de servicii medicale, de bază şi minimal, şi Contractul cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2014-2015.
În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, noul pachet de bază, care intră în vigoare la 1 iunie, prevede vizite periodice la medicul de familie.
"Punem un accent important, în premieră, pe prevenţie. Introducem pentru pacienţii asimptomatici până la 39 de ani o vizită obligatorie la medicul de familie, cel puţin o dată la trei ani, iar pentru cei după 40 de ani, prezenţa anuală la medicul de familie", declara ministrul Sănătăţii.
Tot anual vor merge la medicul de familie persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 de ani depistate cu risc înalt.
Marţi, 20 mai, în a doua zi a evenimentului, va avea loc o conferinţă specializată, dedicată medicilor de familie şi practicienilor din domeniul sanitar, unde aceştia vor putea afla noutăţi, vor primi sfaturi şi se vor instrui efectiv pentru a asigura cele mai bune servicii medicale. Conferinţa este structurată pe două paneluri, cei interesaţi având posibilitatea să se înscrie la adresa: http://www.mediafaxtalks.ro/ziua-internationala-a-medicului-de-familie/inregistrare-participanti-27-2034
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: CONFERINŢA MEDIAFAX: Tănăsescu - Pacienţii să se programeze pentru controlul preventiv, nu să vină buluc din 1 iunie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe