CONFERINŢA MEDIAFAX - UNICEF: Sistemul ONU a lansat o provocare lumii întregi - până în 2030 să înceteze epidemia HIV

Sistemul ONU a lansat o provocare lumii întregi, cerând aderarea la un concept care se numeşte 90-90-90 şi care urmăreşte să ducă la încetarea epidemiei HIV până în 2030, a anunţat, miercuri, la conferinţa MEDIAFAX, Eduard Petrescu, coordonator pentru politici şi strategii la UNICEF România.

Urmărește
383 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - UNICEF: Sistemul ONU a lansat o provocare lumii întregi - până în 2030 să înceteze epidemia HIV

CONFERINŢA MEDIAFAX - UNICEF: Sistemul ONU a lansat o provocare lumii întregi - până în 2030 să înceteze epidemia HIV

"Numărul de noi cazuri a scăzut cu 38 la sută, a scăzut şi numărul deceselor, dar şi al celor de TBC, ca urmare a tratamentelor eficient administrate bolnavilor. Prin urmare, epidemia poate fi învinsă, şi nu numai prin prevenire, ci şi prin tratament. Recent, sistemul ONU a lansat o provocare lumii întregi, cerând aderarea la un concept care se numeşte 90-90-90 şi care urmăreşte să facă să înceteze epidemia HIV până în 2030, ceea ce însemnă ca numărul de infecţii să fie atât de mic încât să nu mai fie o epidemie", a spus Eduard Petrescu, la conferinţa dedicată Zilei Mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA, organizată de Mediafax, împreună cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", UNICEF şi UNOPA.

Petrescu a explicat ce înseamnă 90-90-90 şi a precizat că România a început demult programul, iar în prezent are şi rezultate.

"90-90-90 înseamnă că 90 la sută dintre cei care sunt infectaţi cu HIV trebuie să ştie că sunt infectaţi, ceea ce înseamnă programe serioase de detecţie, de prevenire, de intervenţie, însemnă că 90 la sută din cei care sunt detectaţi, diagnosticaţi trebuie să fie puşi pe tratament şi înseamnă ca 90 la sută din cei puşi pe tratament să fie puşi pe un tratament de calitate şi bine monitorizat, astfel încât impactul virusului asupra organismului să fie redus la nivel nedetectabil. Din perspectiva aceasta, România a început de mult programul şi a înregistrat rezultate, dacă nu la nivelul 90-90-90, cel puţin la nivelul ultimelor două 90", a mai spus reprezentantul UNICEF România.

Eduard Petrescu a atras însă atenţia că, după o perioadă în care numărul de îmbolnăviri a scăzut, în ultimii trei ani au apărut creşteri importante în rândul consumatorilor de droguri injectabile şi al bărbaţilor care fac sex cu bărbaţi.

"După ani de zile de reducere a numărului de îmbolnăviri, în ultimii trei ani se înregistrează creşteri importante, mai ales în rândul a două grupuri vulnerabile, respectiv consumatori de droguri şi bărbaţi care fac sex cu alţi bărbaţi. Adică de la unu-două cazuri de consumatori de droguri, am ajuns la sute. Etnobotanicele au ajuns să atingă cote importante", a adăugat reprezentantul UNICEF România.

Eduard Petrescu a mai spus că vrea să transmită un mesaj de alarmă, să fie readusă în atenţie problema prevenirii, cu toate eforturile care se fac şi se vor face la nivel de tratament.

"Educaţia tinerilor şi adolescenţilor nu este un lux, ci este un drept la informare al acestei categorii. În anul 2014, accesul la informare este de zece ori mai uşor, dar ar trebui să folosim şi pentru programul de prevenţie", a precizat Petrescu.

Acesta a amintit că, în anul 2014, au fost întreruperi şi probleme serioase în aprovizionarea continuă cu medicaţia antiretrovirală.

"Acele situaţii nu trebuie să se mai repete, pentru a nu mai avea astfel de probleme, mai ales că în alţi ani nu am avut astfel de probleme, deci se poate să fie o finanţare continuă. Există o nouă strategie aprobată recent, a unor programe cu finanţare europene care includ programe de sănătate. Trebuie să fim pregătiţi să acţionăm rapid", a mai spus Petrescu.

La nivel mondial, 35,3 milioane de persoane trăiesc cu HIV/SIDA, în timp ce aproximativ 7.000 de persoane sunt infectate zilnic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici