Confiscări de 10 mil. euro la vama Constanţa, în perioada grupării Mironescu. Ce confiscau vameşii: ţigări Ashima, jucării "Winnie the Pooh" sau "Hannah Montana"

Valoarea bunurilor confiscate în vămile din Constanţa în perioada în care "gruparea Mironescu" ar fi comis faptele de care cei vizaţi în dosar sunt acuzaţi este, potrivit comunicatelor de presă publicate pe site-ul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), de puţin peste zece milioane de euro.

Urmărește
1723 afișări
Imaginea articolului Confiscări de 10 mil. euro la vama Constanţa, în perioada grupării Mironescu. Ce confiscau vameşii: ţigări Ashima, jucării "Winnie the Pooh" sau "Hannah Montana"

Confiscări de 10 mil. euro la vama Constanţa, în perioada grupării Mironescu. Ce confiscau vameşii: ţigări Ashima, jucării "Winnie the Pooh" sau "Hannah Montana" (Imagine: Adrian Pogingeanu/Mediafax Foto)

Cea mai valoroasă captură făcută de vameşii constănţeni în această perioadă a fost realizată în 24 martie 2011, când în două containere venind din Turcia şi destinate unei firme din Constanţa au fost descoperite ţigări contrafăcute în valoare de patru milioane de euro.

"Acţionând în baza analizei de risc", vameşii de la Biroul Vamal Constanţa Sud "au efectuat un control amănunţit asupra a două containere sosite din Turcia", în care au găsit 500.000 de pachete de ţigări marca "Ashima", a căror valoare de piaţă ar fi, conoform autorităţilor vamale, de două milioane de euro, precum şi 100.000 de pachete marca "Toros 2005" şi 140.450 de pachete marca "Marble".

"Gruparea infracţională organizată" din care făceau parte senatorul PDL Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al MAI, s-a format şi a acţionat în perioada mai 2010 - martie 2011, afirmă procurorii.

În această perioadă, pe site-ul Autorităţii Naţionale a Vămilor au fost publicate 26 de comunicate de presă în care erau prezentate capturi de bunuri aduse în ţară ilegal, majoritatea produse contrafăcute. Valoarea totală a mărfurilor confiscate, conform estimărilor experţilor de la ANV, este de 6.083.000 de euro şi 16.393.040 de lei, ceea ce, la un curs mediu de 4,15 lei pentru un euro, înseamnă 10.033.130 de euro.

Majoritatea capturilor despre care se vorbeşte în cele 26 de comunicate de presă au vizat transporturi de îmbrăcăminte, încălţăminte şi jucării, majoritatea produselor fiind prezentate drept "contrafăcute". Valoarea produselor confiscate s-a stabilit, în majoritatea cazurilor, în funcţie de preţul de desfacere al originalelor.

Astfel, în 22 martie 2011, vameşiii de la Biroul Vamal Constanţa Sud au găsit 640 de perechi de încălţăminte "inscripţionate Burberry", "susceptibile a fi contrafăcute". Valoarea mărfii a fost calculată, în funcţie de preţul orginalelor, la 96.000 de euro.

O zi mai devreme, vameşii au găsit 1.980 de tricouri contrafăcute, "inscripţionate Disney", valoarea lor fiind estimată la 49.500 de euro.

Vameşii constănţeni au mai găsit "şepci inscripţionate «Barbie»", jocuri Monopoly sau jucării şi mingi inscripţionate "Disney", "Winnie the Pooh" sau "Hannah Montana".

Şepcile Hannah Montana, poate cel mai des întâlnit brand menţionat în comunicatele de presă analizate, fac obiectul unei alte capturi, aceiaşi vameşi de la Constanţa Sud găsind într-un container zece mii de astfel de produse, probabil contrafăcute, a căror valoare a fost estimată la 210.750 de lei.

Vameşii de la Constanţa au descoperit însă şi alte mărfuri în afară de îmbrăcăminte şi încălţăminte. Au fost confiscate, spre exemplu, 4.624 de curele şi 292 de perne, dar şi casete şi puşculiţe, şi ele purtând însemnele unor mărci cunoscute. Un alt control al vameşilor constănţeni a dus la confiscarea a 3.025 de "tricouri pentru femei şi bărbaţi", a 1.200 de perechi de cizme pentru femei, precum şi a 330 de hanorace pentru bărbati, 1.200 de perechi de chiloţi şi 255 de "seturi lenjerie femei", toate "purtând însemnele figurative ale mărcilor Disney, Coca Cola, Gucci, Burberry, G-Star, D&G, sau Calvin Klein" şi toate "susceptibile a aduce atingere asupra drepturilor de proprietate intelectuală ale mărcilor respective".

Cu altă ocazie, vameşii au confiscat 1.098.240 de "tampoane igienice" Always, alături de mai multe mii de jucării şi perechi de papuci. O altă captură a vizat un transport de 112.500 de mingi gonflabile din material textil, o alta a vizat un transport de "jucării diverse, cum ar fi: motociclete electrice, ponei cu păpuşă, jocuri puzzle din carton, sticker hârtie, joc monopoly, tobe, cărţi de joc, minicalculatoare, laptop muzical din plastic şi joc fotbal plastic", în timp ce, cu o altă ocazie, vameşii au confiscat un grătar electric, un cărucior pentru copii şi alte diverse bunuri venite în ţară fără acte.

La Constanţa a fost oprit, de asemenea, un transport de 3.000 de perechi de "tenişi din material textil inscripţionaţi SPRNDI", prezentaţi în comunicatul respectiv ca fiind o "marfă susceptibilă a aduce atingere asupra dreptului de proprietate intelectuală a mărcii SPRANDI".

Membrii grupării obţineau între o mie şi 7.000 de dolari pentru fiecare transport

"Grupul infracţional organizat" care s-ar fi constituit, potrivit procurorilor DNA, în vama Constanţa, condus de Eugen Bogatu şi din care făceau parte senatorul PDL Mircea Banias şi secretarul general al MAI Laurenţiu Mironescu, prejudicia bugetul de stat cu sume între 50.000 şi două milioane de euro la fiecare transport de marfă pe care-l gestionau membrii săi. În schimb, membrii grupării obţineau între o mie şi 7.000 de dolari pentru fiecare dintre aceste transporturi.

Procurorii anticorupţie afirmă, într-un comunicat de presă de marţi, că din mai 2010 până în martie 2011, "la nivelul autorităţilor vamale şi portuare din Municipiul Constanţa s-a constituit un grup infracţional organizat ce are scopul de a controla instituţiile Statului Român cu atribuţii în activităţile de import-export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, dar şi din Municipiul Bucureşti".

Toţi cei implicaţi în această "vastă activitate infracţională" acţionau, potrivit procurorilor, în mod coordonat "în scopul facilitării contrabandei cu mărfuri de orice gen, din afara graniţelor UE, în schimbul remiterii unor sume de bani sub formă de mită, funcţionarii vamali având atribuţia de a nu constata sau denunţa infracţiuni sau contravenţii comise la una din cele mai importante vămi din România".

"Sumele de bani erau cerute cu o frecvenţă zilnică, în cuantum cuprins între o mie şi 7.000 de dolari pentru fiecare transport. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat, în unele situaţii, cu sume cuprinse între 232.186,12 lei şi 8.280.932 lei pentru fiecare transport de marfă introdus ilegal", se precizează în documentul citat într-un comunicat de marţi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Procurorii mai spun şi că membrii grupului luau bani chiar şi pentru procesarea vamală a mărfurilor aduse în România legal, cu toate documentele necesare. Banii erau ceruţi pentru ca respectivele transporturi să nu fie blocate în vamă, chiar dacă nu existau motive legale pentru o astfel de sancţiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici