Conflictul de interese pentru aleşii locali va fi sancţionat cu scăderea a 10% din indemnizaţie

Senatul a adoptat, marţi, ca for decizional, un proiect care modifică Legea privind Statutul aleşilor locali şi care prevede sancţionarea prin reducerea cu 10% a indemnizaţiei timp de şase luni, a celor care încalcă legislaţia, prin conflict de interese.

Urmărește
670 afișări
Imaginea articolului Conflictul de interese pentru aleşii locali va fi sancţionat cu scăderea a 10% din indemnizaţie

Conflictul de interese pentru aleşii locali va fi sancţionat cu scăderea a 10% din indemnizaţie

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali a fost adoptată, marţi, de senatori cu 71 de voturi "pentru" şi 17 abţineri.

"Fapta aleşilor locali de a încălca legislaţia în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni", arată articolul 75 din proiectul de lege adoptat.

În acelaşi articol adoptat de senatori se arată: "Încălcarea de către consilieri a prevederilor Legii nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare, a prevederilor prezentei legi, a prevederilor legale referitoare la conflictul de interese ale regulamentului de organizare şi funcţionare a consiliului atrage aplicarea următoarelor sancţiuni: a). avertismentul b). chemarea la ordine c). retragerea cuvântului d). eliminarea din sala de şedinţă e). excluderea temporară de la lucrările consiliului şi ale comisiei de specialitate f). diminuarea indemnizaţiei de şedinţă cu 10% maxim 6 luni g). retragerea indemnizaţiei de pedinţă, pentru 1-2 şedinţe", prevedere articolul 57 din proiectul de lege.

De asemenea, un alt articol adoptat, marţi, de senatori prevede reglementează cazurile în care votul aleşilor locali ar putea fi dat în interes personal, pentru favorizarea unei rude, societăţi comerciale, persoane fizice sau juridice.

"Art. 75 se modifică şi va avea următorul conţinut: (1) Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că votul lor este decisiv în luarea unei decizii a autorităţii publice din care fac parte care ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru:
a) Soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv;
b) Orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia;
c) O societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, funcţia de administrator sau de la care obţin venituri;
d) O altă autoritate din care fac parte;
e) Orice persoană fizică sau juridică, alta decât autoritatea din care fac parte, care a făcut o plată către aceştia sau a efectuat orice fel de cheltuieli ale acestora;
f) O asociaţie sau fundaţie din care fac parte", prevede textul adoptat de Senat.

Senatorul USR, Florina Presadă, a afirmat în plen că proiectul de lege slăbeşte criteriile de integritate ale aleşilor locali.

„Şi de data aceasta avem de a face cu o nouă propunere legislativă care slabeşte criteriile de integritate. Această propunere vine şi spune că practic faptele aleşilor locali săvârşite în stadiul de incompatibilitate sau conflict de interese contituie abaterea administrativă şi se sancţionează ca atare. Ce dispare din legea actuală este fraza ţn care spune că, într-adevăr, aceasta poate fi abatere administrativă şi se sancţionează ca atare numai dacă fapta nu prezintă elementele constitutive ale unei infracţiuni. USR va vota împotriva acestei legi”, a declarat senatoarea USR, Florina Presadă, de la tribuna plenului, înaintea votului final asupra proiectului.

Camera Deputaţilor adoptat iniţiativa legislativă pe data de 13 iunie, iar Senatul a votat marţi în calitate de for decizional. Astfel, proiectul de lege urmează să fie trimis la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici