Conflictul din Ucraina. Iohannis: Ne asigurăm că suntem pregătiţi pentru orice scenariu posibil

  • România are peste 600 km de frontieră comună cu Ucraina şi trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiţi pentru orice scenariu posibil, spune Klaus Iohannis.
  • El afirmă că membrii CSAT au examinat măsurile privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate.
Urmărește
2792 afișări
Imaginea articolului Conflictul din Ucraina. Iohannis: Ne asigurăm că suntem pregătiţi pentru orice scenariu posibil

Sursa foto: Mediafax Foto

„Am încheiat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în care am abordat situaţia de securitate din zona extinsă a Mării Negre şi de pe flancul estic al NATO. De asemenea, am examinat măsurile privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate care să ne permită o consolidare a rezilienţei României. Astăzi (miercuri - n.r.) am făcut o analiză completă a situaţiei de securitate din regiune, inclusiv din punctul de vedere al implicaţiilor militare, economice şi energetice, dar şi din perspectiva migraţiei necontrolate. România are peste 600 km de frontieră comună cu Ucraina şi trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiţi pentru orice scenariu posibil”, spune Klaus Iohannis după şedinţa CSAT.

El apreciază că „actuala criză de securitate creată de Rusia” nu este doar despre Ucraina, nu este doar despre securitatea regională la Marea Neagră sau despre securitatea europeană, ci este despre securitatea întregului spaţiu euro-atlantic.

„De aceea, în aceste momente este important ca la nivelul NATO şi al Uniunii Europene să dăm dovadă de unitate şi solidaritate. Vreau să subliniez - avem un dialog permanent, extrem de dens şi de substanţial la toate nivelurile în cadrul NATO, cu Statele Unite ale Americii, în cadrul OSCE şi al Uniunii Europene. Escaladarea tensiunilor şi consolidarea masivă a prezenţei militare a Federaţiei Ruse în proximitatea Ucrainei şi în regiunea Mării Negre afectează securitatea şi stabilitatea internaţională”, adaugă şeful statului.

El arată că demersurile Rusiei reliefează posibilitatea folosirii forţei împotriva Ucrainei.

„Acţiunile recente ale părţii ruse, prin propunerile înaintate în luna decembrie, încearcă să modifice în mod inacceptabil parametrii arhitecturii europene de securitate. În egală măsură, ne preocupă posibilitatea continuării şi aprofundării folosirii tacticilor hibride, care complică situaţia de securitate, inclusiv din perspectiva capacităţii de reacţie. Am analizat o gamă întreagă de acţiuni potenţiale, de la atacurile cibernetice menite să destabilizeze instituţii şi infrastructura critică, aşa cum am văzut recent în Ucraina, până la utilizarea energiei pentru a atinge obiective politice sau folosirea dezinformării şi a propagandei. A fost un schimb de evaluări care a inclus, cum este şi firesc, elementele care au reieşit din coordonarea noastră aprofundată şi constantă cu aliaţii şi partenerii atât în cadrul NATO, cât şi în cadrul Uniunii Europene”, mai spune Iohannis.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici