Consecințele încălzirii globale. Albirea coralilor se extinde după cel mai călduros an

Publicat: 23 04. 2025, 19:13
A supplied image obtained on Friday, March 8, 2024, of Southern reaches of the Great Barrier Reef that have been hit hard by the ecosystem's fifth mass coral bleaching event in eight years, Southern Great Barrier Reef, QLD, (AAP Image/Theundertow Ocean & Divers for Climate) NO ARCHIVING, EDITORIAL USE ONLY

Potrivit Inițiativei internaționale privind recifurile de corali și datelor Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA, 84 % din zonele recifelor – din Oceanul Indian până în Oceanul Atlantic și Pacific – au fost supuse unui stres termic intens, fenomen care a condus la o înălbire în masă a coralilor, relatează Reuters.

„Magnitudinea și amploarea stresului termic sunt șocante”, a declarat, pentru sursa citată, Melanie McField, un cercetător marin care lucrează în Caraibe.

2024 – cel mai călduros an înregistrat vreodată

Fenomenul îngrijorător are loc în contextul în care 2024 a fost cel mai călduros an înregistrat și primul care a atins o temperatură cu peste 1,5 grade Celsius mai mare decât cea din perioada preindustrială. Acest aspect a contribuit la temperaturi oceanice fără precedent.

Albirea coralilor este declanșată de anomalii ale temperaturii apei care îi determină pe aceștia să expulzeze algele colorate care trăiesc în țesuturile lor. În lipsa ajutorului algelor în furnizarea de nutrienți către corali, aceștia nu pot supraviețui.

În 1998, 2010 și 2014, 17, 21%, 37% și, respectiv, 68% dintre recife au fost supuse stresului termic la nivel de albire.