- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (24.03.2017, 15:16)
- Oana Despa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consens între Ministerul Sănătăţii şi producătorii de medicamente în privinţa preţurilor. Asociaţiile de pacienţi se tem că vor dispărea medicamente
Ministerul Sănătăţii şi producătorii de medicamente au ajuns la o concluzie în privinţa metodei de calcul pentru preţul medicamentelor, păstrându-se scăderea de 35% a preţului pentru tratamentele care urmează să îşi pieardă brevetul. Asociaţiile de pacienţi se tem că vor dispărea medicamente.
Urmărește
1480 afișări
Consens între Ministerul Sănătăţii şi producătorii de medicamente în privinţa preţurilor. Asociaţiile de pacienţi se tem că vor dispărea medicamente
Ministerul Sănătăţii a avut o ultimă întâlnire cu reprezentanţii producătorilor de medicamente, înainte de a semna ordinul care stabileşte metodologia de calcul al preţului pentru medicamente. Tratamentele inovative care urmează să îşi piardă brevetul şi să devină unele generice, vor avea o scădere a preţului de 35%. Practic, preţul medicamentelor care au depăşit termenul în pot fi considerat inovative va fi mai mic cu 35%.
"Acest ordin aduce ieftinirea preţului la medicamente, pentru cele inovative care îşi pierd patentul, iar pentru medicamentele inovative care până la data apariţiei ordinului nu au suferit o eroziune de minimum 35%, pe bază de declaraţie pe proprie răspundere, firmele deţinătoare de APP vor solicita modificarea preţului. Înseamnă că pacientul va scoate mai puţini bani din buzunar în momentul în care va achiziţiona un astfel de medicament şi am fost asiguraţi că aplicând astfel măsura, nu se vor produce distorsiuni şi nu vor dispărea medicamente de pe piaţă, în aşa fel încât pacienţii să aibă acces la toate tratamentele inovative. Sunt medicamente din diferite sfere de activitate", a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan.
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
Astfel, producătorii de medicamente explică faptul că scăderea preţului de 35% se produce la medicamente care îşi pierd brevetul după intrarea în vigoare a ordinului. Iar la medicamentele care au fost deja ieftinite, se mai scade preţul cu diferenţa până la 35%.
"Dacă eroziunea de preţ din momentul în care a expirat brevetul nu este mai mare de 35%, va fi adusă la 35%. De exemplu, dacă a scăzut preţul până acum cu 25%, va mai fi o scădere adiţională de 10% din momentul în care intră ordinul în vigoare. Amendamentele aduse actualei metodologii sunt rezonabile şi ne permite să asigurăm medicamente pacienţilor. Începând cu jumătatea anului 2015 până acum sunt în jur de 1200-1400 de medicamente dipărute de pe piaţa din România. Dacă multimplicăm câteva mii de produse cu câteva sute de pacienţi ajungem deja la ordinul sutelor de mii de pacienţi care au fost afectaţi în toată această perioadă", a afirmat Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
În urma înţelegerii dintre minister şi producători, asociaţiile de pacienţi se tem că, după ce va fi semnat acest ordin, vor asista la dispariţia multor tratament, şi aşa ieftine, de pe piaţa de la noi din ţară.
"Mă nelămureşte decizia anunţată astăzi de ministru pentru că se pare că a fost o înţelegere între ministerul Sănătăţii, Guvern şi producătorii de medicamente şi nu ştim ce conţine această înţelegere şi dacă ne garantează accesul la medicamentul. Tot ce s-a întâmplat în ultimii ani nu a dus la accesul pacienţilor la tratament, ba dimpotrivă, tratamentele au dispărut. Sunt afecţiuni pentru care există un singur medicament, deci, justificarea că astfel de reduceri de preţuri cresc accesul la medicamente pentru că sunt mai ieftine are sens până la punctul în care medicamentele dispar de pe piaţă şi,din acel moment, este foarte complicat să faci o comandă în Germania, să găseşti pe cineva să-ţi trimită din Germania medicamentul respectiv şi în final să ajungi să plăteşti de 4-6 ori mai mult fără posibilitatea de recompensare", a explicat Rozalina Lăpădatu, Preşedinte Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune .
În timpul dezbaterii publice, Florian Bodog a declarat că au fost găsite depozite ilegale de medicamente alte anumitor firme şi a spus că va face public numele acestor companii care încearcă să aducă prejudiciu, în primul rând, pacientului.
"Vreau să vă asigur că voi arăta românilor din cauza cui se întâmplă să nu fie medicamente pe piaţă. Toate aceste comportamente necivilizate sunt împotriva poporului român, împotriva pacientului. Sunt firme care fac bani pe spinarea noastră a tuturor. Toate aceste comportamente incorecte, vă asigur, suntem în căutarea unor mijloace de a le face publice. Vă rog foarte mult să transmiteţi tuturor colaboratorilor şi tuturor din industrie că aştepăam din partea lor un comportament foarte corect. Voi ieşi public şi îi voi spune cu nume pe cei care încearcă să facă rău pacientului", a adăugat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.
Vineri, ordinul care stabileşte metodologia de calcul al preţului pentru medicamente ar urma să fie semnat de către ministrul Sănătăţii şi va fi publicat în Monitorul Oficial.
Citeşte şi: SIE vrea medicamente în valoare de un milion de lei, fără TVA, printre care sedative şi laxative
Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii: Îi vom sancţiona pe cei care nu raportează lipsa stocurilor de medicamente
Citeşte şi: Nouă bărbaţi suspectaţi că tranzacţionau medicamente, reţinuţi pentru tâlhărie şi lipsire de libertate
Citește pe alephnews.ro: Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:23
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
astăzi, 21:21