Consilier CGMB: Firma care trebuia să verifice instalaţiile la Giuleşti încasa lunar 7.000 de euro

Consilierul municipal PSD Maria Popa a declarat, miercuri, la şedinţa CGMB că există infomaţii potrivit cărora firma care trebuia să verifice instalaţiile din Maternitatea Giuleşti încasa aproximativ 7.000 de euro pe lună.

Urmărește
59 afișări
Imaginea articolului Consilier CGMB: Firma care trebuia să verifice instalaţiile la Giuleşti încasa lunar 7.000 de euro

Consilier CGMB: Firma care trebuia să verifice instalaţiile la Giuleşti încasa lunar 7.000 de euro (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Am sesizat CGMB că ar trebui verificate contractele pe care spitalele le au încheiate cu diferite firme, deoarece există informaţii potrivit cărora valoarea contractului dintre Maternitatea Giuleşti şi firma care trebuia să verifice instalaţiile este de 7.000 de euro pe lună", a declarat consilierul social-democrat Maria Popa.

Ea a precizat că informaţiile nu au fost certificate încă, însă a dorit să aducă la cunoştinţa colegilor săi aceste informaţii pentru ca pe viitor comisia de anchetă din cadrul CGMB instituită pentru verificarea activităţii Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) să aibă în vedere controlul contractelor pe care spitalele le au cu diferite firme prin care sunt asigurate serviciile.

Directorul ASSMB, Marius Savu, a declarat după interpelarea consilierului general că "se poate întâmpla acest lucru, pentru că aceste contracte sunt încheiate de conducerea spitalului".

Marius Savu a precizat că ultima verificare a fost făcută în luna iulie la instalaţiile de la Maternitatea Giuleşti şi a precizat că nu cunoaşte numele firmei care se ocupa de aceste servicii.

Totodată directorul ASSMB a spus că firma cu care Maternitatea Giuleşti avea încheiat contract pentru verificarea instalaţiilor era plătită din bugetul propriu al unităţii medicale.

Pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei CGMB de miercuri, pe lângă proiectele privind desemnarea membrilor în Consiliilor de Administraţie ale unităţile spitaliceşti din Capitală s-a aflat şi proiectul privind constituirea unei comisii de anchetă privind verificarea activităţii ASSMB.

Şedinţa de miercuri a CGMB a început cu un moment de reculegere ţinut de cosilierii generali în memoria bebeluşilor decedaţi în incendiul de la Maternitatea Giuleşti.

Cinci bebeluş au murit şi şase sunt răniţi grav în urma incendiului produs în 16 august, în Secţia de Terapie Intensivă prematuri. Cei şase bebeluşi răniţi, printre care două perechi de gemeni, sunt internaţi din 16 august la Spitalul "Grigore Alexandrescu".

În acest caz a fost arestată, marţi, asistenta Florentina Cîrstea, de la Maternitatea Giuleşti, pe care procurorii Parchetului instanţei supreme o acuză de ucidere din culptă şi vătămare corporală din culpă.

Procurorii susţin în propunerea de arestare preventivă că asistenta Florentina Cîrstea şi-a ignorat şi sfidat atribuţiile de serviciu când a lăsat nesupravegheat în mod nejustificat salonul de la Maternitatea Giuleşti şi a fost într-un alt salon şi la toaletă, moartea bebeluşilor fiind violentă.

Procurorii Parchetului instanţei supreme au dispus începerea urmăririi penale faţă de Spitalul "Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti, sancţiunile putând merge până la desfiinţarea unităţii sanitare, a anunţat, miercuri, Marius Iacob, şeful Secţiei Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul PICCJ.

Procurorul şef Marius Iacob a declarat că anchetatorii au constatat încălcarea normelor de securitate în muncă, de securitate a sistemelor electrice, gestionarea resurselor umane, existând posibilitatea să fie extinsă urmărirea penală şi în cazul altor persoane fizice.

De asemenea, Marius Iacob a arătat că anchetatorii iau în calcul luarea unor măsuri asiguratorii pe bunurile spitalului, care însă să nu afecteze bunul mers al unităţii sanitare. La dosar s-a depus o asigurare medicală de malpraxis în valoare de 500.000 de euro încheiată anul trecut, însă prejudiciul estimat în această fază a cercetărilor este mai mare de un milion de euro.

Miercuri a fost prezent la Parchetul instanţei supreme managerul interimar al Maternităţii Giuleşti, care urmează să depună o serie de acte cerute de anchetatori. De asemenea, tot miercuri a fost convocat şi fostul manager Bogdan Marinescu, care a depus mai multe documente legate de repartizarea atribuţiilor angajaţilor spitalului.

"Fostul manager nu are calitate procesuală şi urmează să fie audiat", a mai spus Marius Iacob.

Anchetatorii au stabilit că incendiul de la Maternitatea Giuleşti a avut două etape, pornind de la un conductor electric improvizat, după care s-a extins foarte rapid la contactul cu aerul comprimat şi oxigenul de la aparatele din Secţia de Terapie Intesivă.

În 18 august, procurorul şef Marius Iacob declara că aparatele de aer condiţionat din Maternitatea Giuleşti au fost verificate în 20 iulie de o firmă specializată, iar reprezentanţii acesteia au spus că au făcut-o amănunţit.

Întreaga conducere a Maternităţii Giuleşti a fost suspendată până la finalizarea anchetei, în urma dispoziţiei primarului general Sorin Oprescu, la scurt timp după ce ministrul Sănătăţii ceruse demiterea echipei manageriale a unităţii sanitare. Unitatea sanitară a fost închisă până la finalizarea anchetei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici