Consilierii UDMR sesizează Poliţia după vandalizarea grupului statuar Matei Corvin din Cluj

Consilierii locali ai UDMR din Consiliul Local Cluj-Napoca sesizează Poliţia că grupul statuar Matei Corvin din oraş a fost vandalizat. Pintenul din bronz al unei cizme aparţinând statuii lui Szapolyai Istvan a fost rupt, iar un alt pinten al unei cizme a fostului rege al Ungariei a fost îndoit.

Urmărește
1480 afișări
Imaginea articolului Consilierii UDMR sesizează Poliţia după vandalizarea grupului statuar Matei Corvin din Cluj

Consilierii UDMR sesizează Poliţia după vandalizarea grupului statuar Matei Corvin din Cluj

Consilierul local UDMR Gergely Balasz a declarat, vineri, în şedinţa Consiliului Local că cere şi Primăriei Cluj-Napoca intensificarea patrulării poliţiştilor locali în Piaţa Unirii şi protejarea grupului statuar Matei Corvin, prin îngrădire, în cazul unor evenimente de amploare.

„Cei cinci consilieri ai UDMR Cluj din Consiliul Local Cluj-Napoca sesizăm Poliţia în legătură cu vandalizarea grupului statuar Matei Corvin, situat în Piaţa Unirii. Am constatat că un pinten din bronz aparţinînd statuii lui Szapolyai Istvan, fost guvernator al unor provincii austriece din Regatul Ungariei, a fost rupt, iar un pinten aparţinând unei cizme a fostului rege al Ungariei, Matei Corvin, a fost îndoit. Cerem şi Primăriei Cluj-Napoca intensificarea patrulării poliţiştilor locali în Piaţa Unirii, montarea unor camere video de supraveghere în zonă şi protejarea grupului statuar, prin îngrădire, în cazul unor evenimente de amploare care au loc în piaţă”, a spus Gergely.

Primarul Emil Boc a dat asigurări că se vor lua măsuri astfel încât incidente de acest fel să nu mai aibă loc.

Grupul statuar Matei Corvin a fost inaugurat în anul 1902, fiind opera sculptorului maghiar Fadrusz Janos. Pe lângă statuia ecvestră din bronz a lui Matei Corvin, grupul statuar mai cuprinde statuile celor patru generali ai săi - Paul Chinezu, Blasius Magyar, Ştefan (Istvan) Szapolyai şi Ştefan Bathory. Acesta a fost restaurat în perioada 2009 - 2010 cu sprijinul financiar al Guvernului Ungariei, care a alocat 400.000 de euro acestui proiect, dar şi al Guvernului României, care a contribuit cu o sumă similară.

Regele Ungariei, Matei Corvin, a fost fiul lui Iancu de Hunedoara şi al lui Erzsebet Silagyi, şi s-a născut la Cluj în 23 februarie 1443.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici