Consilierii USB din Sectorul 1 cer oprirea toaletării şi tăierii copacilor din zona 1 a Capitalei - FOTO

Consilierii Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB) au transmis o petiţie conducerii Administraţiei Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti prin care cer oprirea toaletării şi a defrişărilor vegetaţiei din zona 1 a Capitalei, parcurile şi grădinile vizate fiind înscrise pe lista monumentelor istorice.

Urmărește
884 afișări
Imaginea articolului Consilierii USB din Sectorul 1 cer oprirea toaletării şi tăierii copacilor din zona 1 a Capitalei - FOTO

Consilierii USB din Sectorul 1 cer oprirea toaletării şi tăierii copacilor din zona 1 a Capitalei - FOTO

Opt consilieri locali ai USB sector 1 au semnat petiţia către conducerea Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement prin care solicită ""sistarea lucrărilor de toaletare şi defrişare asupra vegetaţiei din zonele 1: Grădina Cişmigiu, monument clasa A, poziţia 962 din Listă, cod B-II-a-A-19655; 2. Parcul Herăstrău, monument clasa B, poziţia 47 din Listă, cod B-I-s-B-7874" şi crearea unor condiţii de legalitate pentru executarea lucrărilor de intervenţie.

În scrisoarea deschisă se arată că "parcurile şi grădinile care fac subiectul acestei petiţii sunt monumente istorice, fiind înscrise pe Lista monumentelor istorice a Municipiului Bucureşti. În data de 06.07.2016, au fost constatate lucrări de intervenţie asupra vegetaţiei din aceste parcuri. Intervenţia asupra mai multor arbori monument sau aflaţi în cadrul parcurilor sau grădinilor monument va conduce la o reconfigurare a spaţiilor verzi avute în vedere. Prin urmare, este necesară condiţionarea suplimentară a efectuării lucrărilor de întreţinere a materialului dendrologic de respectarea indicaţiilor prevăzute în PUZ".

Consilierii cer un cadru legal pentru efectuarea intervenţiilor şi o comisie de supraveghere, în codiţiile în care, potrivit PUZ, zona Parcului Herăstrău are un grad maxim de protecţie, iar intervenţiile sunt permise doar dacă acestea conservă şi potenţează gruparea ca atare. Aceleaşi condiţii sunt prevăzute şi pentru Parcul Cişmigiu.

Semnatarii fac referire şi la Legea nr. 422/2001 potrivit căreia intervenţiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza avizului emis de către Ministerul Culturii şi Cultelor sau, după caz, de către serviciile deconcentrate ale Ministerului Culturii.

Mai mulţi bucureşteni au sesizat faptul că în data de 6 iulie au fost tăiaţi copaci în parcul şi pe bulevardul Kisseleff. Ca răspuns, Primăria Capitalei a anunţat că "în zona Kisseleff au fost tăiaţi şi arbori plantaţi în urmă cu zece ani, cu diametrul de 10-15 cm, arbori uscaţi însă din cauza temperaturilor foarte ridicate. Un alt factor care a favorizat uscarea arborilor mai tineri îl reprezintă noxele emise ca urmare a traficului intens din zonă".

Direcţia de Mediu din cadrul PMB a avizat defrişarea a 72 de arbori uscaţi în proporţie de 80-100% sau în declin biologic, iar executarea lucrărilor a fost realizată de către ADP Sector 1 în perioada 05-07 iulie 2016.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici