- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.11.2019, 13:42)
- Roxana Din
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consilierul de stat Laszlo Borbely: „Suntem pe locul 9 în topul celor mai risipitoare ţări în privinţa risipei alimentare”
România se află pe locul 9 în topul celor mai „nechibzuite” ţări din punct de vedere al risipei alimentare. 1,3 milioane de tone de alimente sunt aruncate anual în ţara noastră, în condiţiile în care, 820 de milioane de oameni în lume nu au ce pune zilnic pe masă, spune Laszlo Borbely.
Urmărește
330 afișări
Laszlo Borbely: Suntem pe locul 9 în topul celor mai risipitoare ţări în privinţa risipei alimentare
„Suntem pe locul 9 în topul celor mai risipitoare ţări din punct de vedere al risipei alimentare. 1,3 milioane de tone de alimente sunt aruncate şi v-am spus: 820 de milioane de oameni nu au zilnic suficientă mâncare”, informează coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, consilierul de stat Laszlo Borbely.
Borbely a precizat faptul că, zilnic, în România se aruncă 6.000 tone de alimente care, însumate generează cifra de 2,2 milioane de tone pe an. Dintre acestea, cele mai multe deşeuri alimentare provin din gospodării.
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
Ciolacu: Această coaliţie a funcţionat în parametrii aşteptaţi de români. Bolojan - posibil partener
-
Ucraina şi Germania discută despre un „răspuns decisiv” la implicarea Coreei de Nord în război
„Aruncăm 6.000 de tone de alimente zilnic, în România, 2,2 milioane de tone pe an. (…) 53% (din deşeurile alimentare, n.r) sunt din gospodării. Înseamnă că e vorba de noi, de cetăţeni, e vorba de cum ne gospodărim, (...) se degradează mâncarea. O estimare greşită a cantităţii când mergem şi cumpărăm alimente, cumpărături în exces: 11,9% se aruncă din mâncarea cumpărată, în Europa media este dublă, deci stăm puţin mai bine, dar încă avem foarte multe de făcut”, informează Laszlo Borbely.
Cifra este cu atât mai îngrijorătoare cu cât, în ţara noastră, un copil din doi de până în 6 ani se află în risc de sărăcie. Totodată, în creştere este şi procentul populaţiei care suferă de obezitate.
„În România, 46% din copiii cu vârsta de până la 6 ani se află în risc de sărăcie şi excluziune socială, ceea ce e mult mai mare decât media europeană. 15% din populaţie este obeză, nu stăm foarte rău nici aici, dar faţă de 2014 a crescut acest procent, deci suntem mai obezi în 2019 decât din 2014, iar o treime este supraponderală. (...) Sunt foarte multe cauze ale risipei alimentare, trebuie să fim mult mai atenţi şi într-adevăr, e loc de mai bine, trebuie să educăm populaţia, mai ales generaţia tânără”, spune Laszlo Borbely.
În ciuda acestor cifre negative, Laszlo Borbely a precizat faptul că, totuşi, raportat la nivelul celorlalte state membre ale U.E, România nu stă „chiar aşa rău”, media risipei alimentare la nivel european fiind mult mai mare.
„Suntem programaţi pentru 120, 130, 140 de ani, dar mai facem câte ceva în fiecare zi să avem o viaţă mai scurtă uneori. Aici sunt toţi actorii prezenţi care ar putea să influenţeze societatea din România cum să trăm mai sănătos, cum să avem o alimentaţie mai sănătoasă şi să aruncăm mai puţine alimente. (...) Alimente se aruncă, nu numai la noi şi nu stăm chiar aşa rău în ceea ce priveşte U., dar aruncăm prea multe alimente”, precizează coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
Risipa alimentară generează la rândul său alte tipuri de resurse, cu impact direct asupra mediului.
„Această risipă alimentară este practic un factor generator de risipă, în general, a tuturor resurselor pe care noi le utilizăm când producem hrană, începând de la teren, energie, materie primă, apă toate cu un impact direct şi devastator asupra mediului. (...) Este important să îmbunătăţim permanent coerenţa între politici, să dezvoltăm un cadru de reglementare foarte clar, atât din punct de vedere financiar, dar şi comportamental, astfel încât, toate aceste politici să le putem transforma în realitate”, spune Oros.
Vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură, Industrie alimentară şi Dezvoltare Rurală din Senatul României, Tanczos Barna, a precizat la rândul său, că atât la nivel naţional, cât şi global, fenomenul risipei alimentare este influenţat direct de trei elemente esenţiale.
„M-am gândit la trei elemente extrem de importante care influenţează în mod hotărâtor risipa alimentară, nu numai în România, probabil peste tot în lumea aceasta. Primul element este familia, al doilea este comerţul, modul în care e organizat comerţul în fiecare ţară şi al treilea este legislaţia, cadrul legal care oferă un cadru sistematic pentru modul în care funcţionează anumite lucruri în fiecare ţară. (...) Elementul cel mai important care influenţează modul în care ne referim noi la mâncare, la pâine: familia. Tradiţia, cultura - lucrurile pe care le învăţăm acasă”, spune Barna.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Noul medicament Novo împotriva obezității promite rezultate spectaculoase în lupta cu kilogramele în plus. Ce efecte are asupra organismului
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Medicul Rodica Tănăsescu: Carenţa de fier, o deficienţă destul de răspândită care poate produce o mulţime de efecte negative. VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Regina Spaniei a fost împroșcată cu noroi de localnici în Valencia. Cum au reacționat Regele și Premierul în fața acestor proteste
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe