- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consiliul Judeţean Cluj a aprobat preluarea spitalului din Mociu
Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a aprobat, joi, într-o şedinţă extraordinară, preluarea spitalului din comuna Mociu, închis de la 1 aprilie, în vederea reorganizării unităţii medicale ca secţie exterioară a Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a declarat că funcţionarea spitalului trebuie asigurată în continuare în condiţiile în care deserveşte şapte comune, având o populaţie arondată de aproximativ 20.000 - 22.000 de locuitori, iar distanţa până în municipiul Cluj-Napoca este cuprinsă între 30 şi 64 de kilometri.
"CJ Cluj a făcut încă de luna trecută demersuri la Ministerul Sănătăţii şi Guvern de preluare a spitalului din Mociu în vederea reorganizării acestuia ca secţie exterioară a Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, iar acum am aprobat transferul managementului spitalului. Funcţionarea spitalului trebuie asigurată în continuare în condiţiile în care deserveşte şapte comune - Mociu, Cămăraşu, Geaca, Cătina, Suatu, Pălatca, Căianu - având o populaţie arondată de aproximativ 20.000 - 22.000 de locuitori şi situate faţă de municipiul Cluj-Napoca la distanţe cuprinse între 30 şi 64 de kilometri", a spus Tişe.
Hotărârea CJ Cluj a fost adoptată cu unanimitate de voturi.
Alin Tişe a precizat că autorităţile judeţene au solicitat în 5 aprilie Ministerului Sănătăţii transferul managementului asistenţei medicale al Spitalului Mociu de la Consiliul Local Mociu la Consiliul Judeţean Cluj, în vederea reorganizării acestuia ca structură fără personalitate juridică în cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca.
"Atât Spitalul Mociu, cât şi Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca susţin oportunitatea acestei reorganizări, în baza considerentului că se aduce un beneficiu stării de sănătate a populaţiei judeţului Cluj. Astfel, se va diversifica oferta de servicii medicale a Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca în vederea asigurării asistenţei medicale de calitate populaţiei deservite, răspunzând astfel nevoilor legitime de îngrijiri de sănătate", a precizat Alin Tişe.
Potrivit acestuia, de asemenea, după transferul la Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca, "se va asigura echitatea şi gradul de accesibilitate la serviciile medicale cu optimizarea circuitului pacientului în sistem prin scăderea timpului de aşteptare pentru actul medical, degrevarea unităţilor sanitare din municipiu de cazuri care pot fi rezolvate la nivel local, se vor oferi servicii medicale eficiente".
Hotărârea adoptată prevede mandatarea preşedintelui CJ Cluj să semneze, în numele şi pentru Consiliul Judeţean Cluj, protocolul de predare-preluare a spitalului, "cu menţiunea că nu se preiau datoriile restante şi nici obligaţiile contractate până la 31 martie 2011".
Alin Tişe speră ca problema spitalului din Mociu să fie rezolvată în aproximativ o lună, iar acesta să fie redeschis.
"Personalul spitalului care a fost repartizat la alte unităţi medicale va fi reîncadrat", a explicat preşedintele CJ Cluj.
Consilierul PSD Liviu Medrea i-a cerut preşedintelui CJ Cluj să uzeze de toate pârghiile, "inclusiv de rudenia cu primul ministru", pentru a rezolva problema spitalului din Mociu, în condiţiile în care Alin Tişe este finul premierului Emil Boc.
La şedinţă a asistat şi deputatul PNL Horea Uioreanu, cel care a solicitat consilierilor liberali şi social-democraţi convocarea unei şedinţe de îndată a CJ Cluj pentru preluarea de către autorităţilor judeţene a spitalului din Mociu.
Spitalul din Mociu a fost inclus pe lista celor 67 de unităţi medicale a Ministerului Sănătăţii propuse pentru reorganizare, instituţia urmând să fie transformată în azil de bătrâni. Spitalul a fost închis la 1 aprilie.
În 22 martie, peste 300 de persoane au protestat în Curtea Spitalului din Mociu faţă de intenţia Ministerului Sănătărţii de transformare a unităţii în azil de bătrâni.
Unitatea avea 30 de paturi şi 22 de angajaţi, din care trei medici, cinci asistente, restul fiind personal auxiliar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Alegerile prezidenţiale au fost contestate la CCR. Se cere anularea primului tur
-
CCR se reuneşte joi pentru a decide în privinţa cererilor de anulare a prezidenţialelor
-
Trupele israeliene au deschis focul în Liban la câteva ore după începerea armistiţiului
-
Fostul ministru de externe din Ucraina: nicio speranţă că Trump va obţine un acord de pace
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO