Consiliul Judeţean Ilfov: Utilajele de dezinsecţie ar fi trebuit oprite când oamenii intrau în raza lor de acţiune

Consiliul Judeţean Ilfov transmite că oamenii sunt în siguranţă în timpul acţiunilor terestre de dezinsecţie, însă, utilajele de dezinsecţie ar fi trebuit oprite când oamenii intrau în raza lor de acţiune, pentru că soluţiile folosite sunt iritante. O firmă a primit avertisment şi riscă rezilierea.

Urmărește
613 afișări
Imaginea articolului Consiliul Judeţean Ilfov: Utilajele de dezinsecţie ar fi trebuit oprite când oamenii intrau în raza lor de acţiune

Consiliul Judeţean Ilfov: Utilajele de dezinsecţie ar fi trebuit oprite când oamenii intrau în raza lor de acţiune

„Reprezentanţii CJ le transmit cetăţenilor că sunt în siguranţă în timpul acţiunilor terestre de dezinsecţie, atât timp cât nu stau în raza de acţiune a insecticidului şi închid geamurile, astfel încât substanţa să nu pătrundă în locuinţe. Nu există insecticid care să nu fie iritant. În urma sesizărilor, Consiliul Judeţean a decis suspendarea dezinsecţiei şi am făcut o comisie mixtă de anchetă, cu DSP şi DSV”, se arată într-un comunicat CJ Ilfov, transmis luni.

Potrivit sursei citate, comisia mixtă, formată din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Ilfov, împreună cu reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare Ilfov şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov, după ce mai mulţi cetăţeni au reclamat iritaţii ale căilor respiratorii a constat că:

„Unii dintre operatorii firmei private contractate de Consiliul Judeţean Ilfov pentru dezinsecţie, SC Wasval SRL, au dat dovadă de neglijenţă în activitate. Utilajele ar fi trebuit oprite când oamenii intrau în raza lor de acţiune. Firma a primit avertisment şi, dacă asemenea incidente se vor repeta, riscă rezilierea.

Primăriile nu au informat suficient populaţia de pe raza localităţii lor şi nu au ales un traseu care să evite zonele unde se înregistra activitate comercială în spaţiu deschis. Insecticidul folosit în acţiunile terestre este toxic pentru albine şi iritant pentru oameni. Se recomandă evitarea contactului direct cu substanţa şi închiderea ferestrelor de către cei care locuiesc în raza ei de acţiune”, se mai arată în comunicatul CJ Ilfov.

Sursa citată mai arată că acţiunile de dezinsecţie vor fi reluate la sosirea rezultatelor de laborator privind soluţia folosită în 25 iulie. Rezultatele sunt aşteptate în 14 zile iar „dezinsecţia este necesară nu doar din cauza disconfortului creat de ţânţari, ci şi pentru că insectele pot răspândi boli grave”.

Mai mulţi cetăţeni care locuiesc în oraşul Popeşti-Leordeni din Ilfov au sunat la 112, săptămâna trecută, pentru că s-au simţit rău după ce autorităţile au împrăştiat substanţe împotriva ţânţarilor. Viceprimarul spune că au fost făcute teste, nefiind depăşite valorile normale.

„Nu a fost nicio gazare. Am primit de la institut, cei care s-au ocupat, că totul este în parametrii legali, este conform. Consiliul Judeţean organizează dezinsecţia pentru ţânţari, Primăria este doar beneficiar. (...) Au venit pe străzi cu tunul de stropit şi în zona nouă, pe strada Oituz. Anumiţi cetăţeni au făcut sesizare că se simt rău, că tuşesc, că îi mănâncă pielea. La 12 noaptea, m-au sunat de la poliţie, de peste tot. Am sunat băieţii, au plecat din zona respectivă s-au dus în altă zonă”, a declarat la acel moment, pentru MEDIAFAX, viceprimarul din Popeşti-Leordeni (judeţul Ilfov), Constantin Mitran.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici