Consiliul Local Baia de Arieş a decis închiderea Spitalului din localitate, care va fi reprofilat
Direcţia de Sănătate Publică a anunţat hotărârea Consiliului Local de închidere a Spitalului din Baia de Arieş în vederea reprofilării în cămin de bătrâni, situaţie în care personalul poate fi redistribuit la alte spitale sau poate rămâne la unitatea transformată în cămin.
Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii au spus, sâmbătă, că Direcţia de Sănătate Publică a comunicat decizia Consiliului Local Baia de Arieş privind închiderea spitalului care va fi reprofilat în cămin de bătrâni.
Personalul medical poate fi redistribuit la alte unităţi sanitare ale Ministerului Sănătăţii şi să-şi primească salariul de la unităţile noi unde au fost transferaţi. O a doua situaţie este cea în care personalul poate rămâne în unitatea sanitară reprofilată în cămin de vârstnici şi atunci să fie retribuit conform prevederilor Ministerului Muncii.
Spitalele sunt obligate să depună liste pentru redistribuirea personalului după închiderea unităţii pentru transformarea în cămin de bătrâni. În caz contrar, personalul riscă să rămână fără loc de muncă, deoarece de la 1 aprilie, Casa Naţională de Asigurătri de Sănătate nu mai finanţează cele 67 de spitale propuse pentru reprofilare în cămine de bătrâni, iar MInisterul Muncii, cel care le preia după această dată nu le mai poate pltăi decât dacă au statut de cămin de bătrâni.
Cinci bolnavi cu probleme psihice internaţi la Spitalul din Baia de Arieş (Alba), care a fost închis la 1 aprilie, au fost transferaţi, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Spitalul din Zam (Hunedoara), însă cei mai mulţi pacienţi au rămas în unitate deoarece cadrele medicale au refuzat transferul.
La Spitalul din Baia de Arieş erau internaţi 42 de bolnavi cu probleme psihice, iar autorităţile sanitare din Alba au decis ca 19 dintre aceştia să fie transferaţi la Spitalul din Zam, judeţul Hunedoara, iar restul să fie externaţi şi daţi în grija familiilor.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, dr. Horia Timiş a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că ambulanţele mobilizate pentru transferul pacienţilor nu au reuşit să preia decât cinci bolnavi internaţi deoarece pentru restul nu au existat toate actele necesare.
Potrivit sursei citate, alţi trei pacienţi au fost externaţi, iar 34 de bolnavi au rămas internaţi în continuare la Spitalul din Baia de Arieş unde au medicamentaţie pentru patru zile şi alimentaţia le este asigurată de administraţia locală.
Horia Timiş a spus că practic bolnavii "sunt păziţi" de angajaţii spitalului, iar DSP nu are acces la fişele medicale şi documentele acestora pentru a putea face actele necesare să îi transfere, în cazul bolnavilor psihic fiind nevoie de acordul aparţinătorilor.
Directorul DSP Alba a afirmat că sâmbătă dimineaţa a anunţat Ministerul Sănătăţii că nu a putut transfera bolnavii de la Baia de Arieş şi aşteaptă noi ordine.
La rândul lor, angajaţii Spitalului din Baia de Arieş susţin că transferarea bolnavilor este ilegală deoarece nu s-a obţinut acordul aparţinătorilor pentru internarea lor într-un alt centru medical.
Două ambulanţe medicale şi două autospeciale SMURD destinate transportului multiplu au fost mobilizate, vineri, să preia 19 din cei 42 de bolnavi cu probleme psihice internaţi în spitalul orăşenesc şi să îi transfere la Spitalul din Zam (judeţul Hunedoara).
Autorităţile sanitare mobilizate pentru transferul bolnavilor nu au putut interveni deoarece atât reprezentanţii sindicatului Sanitas Alba, cât şi angajaţii Spitalului din Baia de Arieş s-au opus.
Spitalele din Zlatna, Baia de Arieş şi Ocna Mureş au fost propuse de Ministerul Sănătăţii pentru a fi transformate în cămine pentru persoane vârstnice, măsura nefiind dorită de administraţiile locale din localităţile respective.
Autorităţile judeţene şi locale din Alba au propus ministerului transformarea celor trei spitale în secţii exterioare ale Spitalului Judeţean Alba şi o parte din acestea în cămine pentru persoane vârstnice.
În cele trei unităţi medicale lucrează aproximativ 240 de persoane.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a spus, vineri, că personalul medical din spitalele care vor fi transformate în cămine de bătrâni nu va fi disponibilizat, ci va fi redistribuit la alte unităţi medicale în cazul în care nu va dori să rămână în acelaşi loc.
El a precizat că nu toţi managerii spitalelor transformate în cămine de bătrâni au înţeles mesajul transmis de Minister, fiind situaţii în care aceştia au refuzat să dea drumul pacienţilor internaţi.
"Anumiţi manageri sau autorităţi locale nu au înţeles mesajul pe care l-am transmis de două luni, sunt alţii care au înţeles. Ieri (n.r. - joi), la ora 12.00, 35 de spitale erau complet evacuate, nu aveau niciun pacient. La Baia de Arieş este o situaţie specială. Nu există niciun medic la Centrul de Sănătate Baia de Arieş, dar am înţeles că unii de acolo nu vor să dea drumul pacienţilor, bolnavilor psihici, care nu au discernământ. Dar noi suntem pregătiţi şi pacienţii vor fi transferaţi de acolo. De două luni spun că aceste spitale nu vor avea finanţare, toată lumea a ştiut acest lucru, unii au înţeles, majoritatea, înţeleg că unii nu au înţeles acest mesaj", a precizat Cseke Attila.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO