- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.05.2013, 18:33)
- Aurelia Alexa
Consiliul Naţional al Elevilor: Ministerul Educaţiei nu a prevăzut bani în buget pentru cei care fac naveta la şcoală
Ministerul Educaţiei Naţionale nu a prevăzut în bugetul de stat suma necesară decontării transportului elevilor care studiază într-o altă localitate decât cea de domiciliu, reclamă Consiliul Naţional al Elevilor, care cere măsuri ferme, având în vedere că "se încălcă Legea Educaţiei Naţionale".
Urmărește
408 afișări
Consiliul Naţional al Elevilor: Ministerul Educaţiei nu a prevăzut bani în buget pentru cei care fac naveta la şcoală (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)
Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) arată marţi, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, că Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) are o atitudine pasivă faţă de problemele sistemului educaţional preuniversitar.
CNE aminteşte că articolul 84, alin (3) din Legea Educaţiei Naţionale prevede că elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 de kilometri, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.
"Având în vedere situaţia actuală în ceea ce priveşte decontul navetiştilor, şi anume faptul că Ministerul Educaţiei Naţionale nu a prevăzut în bugetul de stat suma necesară decontării transportului elevilor care studiază într-o altă localitate decât cea în care sunt domiciliaţi, Consiliul Naţional al Elevilor consideră acest fapt o încălcare a Legii Educaţiei Naţionale", se arată în comunicat.
CNE precizează că una dintre cele mai importante urmări pentru elevi este imposibilitatea unora de a se deplasa din localitatea de domiciliu în localitatea în care se află unitatea de învăţământ, fapt ce îi determină să renunţe la şcolarizare.
"În trecut, rata abandonului şcolar în România era de 14 la sută, în timp ce în Uniunea Europeană, media era 12,8 la sută. Strategia Uniunii Europene pentru anul 2020 prevede faptul că rata abandonului şcolar trebuie să ajungă sub 10 la sută în toate statele membre. Astfel, o altă urmare a lipsei surselor financiare care să asigure elevilor transportul şcolar este incompatibilitatea statisticilor ratei abandonului şcolar din România cu cele impuse de Uniunea Europeană", mai arată sursa citată.
În aceste condiţii, Consiliul Naţional al Elevilor solicită MEN să prezinte o poziţie fermă şi măsuri concrete, fezabile, pentru remedierea situaţiei.
"În caz contrar, reprezentanţii elevilor vor lua măsurile necesare în vederea apărării drepturilor şi intereselor celor pe care îi reprezintă", se mai arată în comunicat.
Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Iulia-Flavia Miron, precizează că, din cauza faptului că în bugetul de stat nu este prevăzută suma necesară decontării transportului navetiştilor, este încălcată Legea Educaţiei Naţionale şi că acest lucru poate constitui o posibilă cauză a creşterii abandonului şcolar.
În acest context, reprezentanţii elevilor vor lua toate măsurile necesare pentru apărarea drepturilor şi intereselor acestora, în vederea asigurării unui învăţământ centrat pe elev care să corespundă nevoilor lor şi normelor prevăzute de lege.
Peste 2.000 de elevi din judeţul Covasna au intrat în grevă japoneză, marţi dimineaţă, întrucât Ministerul Educaţiei nu le-a decontat, din octombrie până în prezent, banii pentru abonamentele pentru navetă, ei spunând că se pregătesc şi pentru alte acţiuni dacă problema nu se va rezolva.
Citește pe www.zf.ro: Când ai ajuns la un salariu de 1.000 de euro pe lună, îţi poţi permite să fii suveranist, naţionalist, anti-Bruxelles, etc.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Povestea omului care după ce a preluat afacerea familiei ce avea probleme uriaşe a decis să folosească ultimii bani pentru a cumpăra ceva ce nimieni nu voia. Unde a ajuns el acum?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cât a plătit Mohamed pentru 2 prăjituri, 2 dobrogene și 2 ceaiuri la brutăria deținută de Dragoș Bucur și Dana Nălbaru
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o singură felie de pizza în Aeroportul Otopeni acum, în 2025. Românii au crezut că este o eroare
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1066. Ucraina modifică sistemul de recrutare pentru a atrage tinerii între 18 şi 25 de ani / Explozii la Kiev în timpul unui raid aerian / Incendiu la o rafinărie de petrol din regiunea Ryazan din Rusia / Coreea de Sud suspectează trimiterea de noi trupe nord-coreene în Rusia / Putin e pregătit să discute cu Trump
-
ieri, 22:53
Incendiu puternic în Crevedia. Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert