Consiliul solicită factorilor decizionali de la nivel central asumare politică în ceea ce priveşte problema transportului pentru elevi, întrucât Ordonanţa de urgenţă nr. 51/2019 este în continuare în Parlament. Elevilor reprezentanţi le-a fost comunicat faptul că se doreşte organizarea unei comisii comune, care să acorde un aviz unitar. Pentru a nu tergiversa situaţia deja existentă, reprezentanţii elevilor vor lua legătura cu parlamentarii pentru a-i convinge să acorde un vot în plen miercuri, 4 martie, în Camera Deputaţilor.
Consiliul invocă rata de părăsire timpurie a şcolii, în procent de 15,7%, departe de ţinta asumată de guvernanţi pentru 2020, anume 11,3%, dar şi de media de 10,3% a Uniunii Europene din anul 2019.
„Având în vedere tot ce se întâmplă acum pe scena politică, Consiliul Naţional al Elevilor nu poate tolera lipsa de responsabilitate din partea factorilor decizionali de la nivel central. Faptul că am obţinut aviz negativ din partea comisiei de industrii nu este suficient. Avem nevoie de voinţă politică pentru ca OUG 51/2019 să fie respinsă pe cale parlamentară, prin vot în plen, miercuri, săptămâna viitoare. Orice săptămână pierdută este o săptămână în care elevii nu pot ajunge la şcoală, o săptămână în care politicienii, reprezentanţii tuturor partidelor fără excepţie, încalcă dreptul la învăţătură garantat prin Constituţie. Politicienii pot considera că reprezentanţii elevilor le lansează un ultimatum pentru a ne răspunde la întrebarea: cum rezolvăm problema transportului elevilor?”, a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.