Consiliul Naţional al Elevilor susţine introducerea mai multor ore de sport în învăţământul primar

Consiliul Naţional al Elevilor susţine introducerea mai multor ore de sport în programa şcolară a elevilor din ciclul primar, considerând însă că trebuie să se facă investiţii în bazele sportive din şcoli pentru ca orele să se desfăşoare în condiţii optime.

Urmărește
687 afișări
Imaginea articolului Consiliul Naţional al Elevilor susţine introducerea mai multor ore de sport în învăţământul primar

Consiliul Naţional al Elevilor susţine introducerea mai multor ore de sport în învăţământul primar (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor, forul consultativ al Ministerului Educaţiei, arată, într-un comunicat de presă remis duminică agenţiei MEDIAFAX, că introducerea mai multor ore de sport în programa şcolară, propusă printre modificările aduse Planului cadru pentru învăţământul primar, este o măsură necesară, în condiţiile în care a crescut numărul de copii supraponderali.

Potrivit statisticilor, România ocupă locul al treilea în Europa la capitolul supraponderalitate, au precizat reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor.

"Mişcarea este esenţială pentru dezvoltarea copiilor, iar în România, din păcate, ne confruntăm cu o creştere a numărului de copii supraponderali. Pe lângă faptul că sportul echilibrează funcţionarea întregului organism, acesta are rol în educarea şi disciplinarea copiilor. Introducerea mai multor ore de sport pe săptămână pentru elevii din învăţământul primar este o măsură necesară, însă, pentru ca orele să se desfăşoare în condiţii optime, trebuie investit în bazele sportive din unităţile de învăţământ", a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Iulia Miron, citată în comunicatul de presă.

Liderii elevilor atrag însă atenţia că unităţile de învăţământ trebuie să deţină baze sportive dotate corespunzător şi spaţii exterioare în perimetrul şcolii pentru ca elevii să facă mişcare în aer liber.

Ei propun ca soluţie în acest sens atragerea unor surse financiare extrabugetare, care să fie accesate de către unităţile de învăţământ.

Consiliul Naţional al Elevilor a fost înfiinţat în 2007, în baza unui ordin de ministru, şi reprezintă în prezent peste 3,2 milioane de elevi din România, se mai arată în comunicat.

Ministerul Educaţiei propune creşterea numărului de ore de sport în învăţământul primar, pe lângă cele două ore la "Educaţie fizică" fiind prevăzute la clasele pregătitoare, întâi şi a II-a alte două ore la "Muzică şi mişcare", iar la clasele a III-a şi a IV-a, o oră la "Joc şi mişcare".

Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică proiectul Planului cadru pentru învăţământul primar prin care propune creşterea numărului de ore prevăzut pentru activităţile care urmăresc stimularea dezvoltării fizice armonioase a elevilor, respectiv educaţie fizică şi muzică.

Planul-cadru de învăţământ este un document de politică educaţională care cuprinde discipline obligatorii (trunchiul comun) şi opţionale (curriculum la decizia şcolii), precum şi numărul de ore alocate acestora pe săptămână.

"Planul-cadru propus asigură continuitatea concepţiei privind învăţământul primar, valorificând disciplinele abordate integrat în primii trei ani de studiu, şi anume: Matematică şi explorarea mediului, care cumulează numărul de ore alocat pentru disciplinele Matematică şi Ştiinţe ale naturii, Arte vizuale şi lucru manual, care cumulează numărul de ore alocat pentru disciplinele Arte vizuale şi Educaţie tehnologică şi Muzică şi mişcare", se arată în proiectul aflat în dezbatere publică.

O noutate a proiectului de Plan-cadru pentru învăţământul primar este numărul de ore prevăzut pentru activităţile care urmăresc stimularea dezvoltării fizice armonioase.

Iniţiatorii proiectului precizează că, la nivel european, se constată acordarea unei atenţii sporite educaţiei fizice, prin alocarea unui număr mare de ore în ţări precum Franţa, Luxemburg, Ungaria, Germania, Slovenia, Austria, Liechtenstein şi Croaţia, respectiv cel puţin trei ore pe săptămână.

"Creşterea numărului de ore de educaţie fizică reflectă importanţa care trebuie acordată sănătăţii şi dezvoltării fizice armonioase a tinerei generaţii, tot mai preocupată de tehnologia digitală, în detrimentul sportului şi mişcării în aer liber. Această importanţă este subliniată şi de Legea Educaţiei Naţionale, în special pentru segmentul de educaţie timpurie şi pentru clasa pregătitoare", se mai precizează în documentul pus în dezbatere publică.

Pentru ciclul primar, orele destinate stimulării motricităţii sunt repartizate astfel: două ore la disciplina "Educaţie fizică" şi alte două ore la disciplina "Muzică şi mişcare" pentru elevii din clasele pregătitoare, întâi şi a II-a şi două ore la disciplina "Educaţie fizică" şi o oră la disciplina "Joc şi mişcare" pentru elevii claselor a III-a şi a IV-a.

Proiectul va fi în dezbatere publică până în 19 februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici