Consiliul Naţional al Elevilor: Unii elevi navetişti vor primi doar o treime din costul abonamentului

Consiliul Naţional al Elevilor consideră că măsura propusă de Ministerul Finanţelor privind abonamentele de transport este dezavantajoasă pentru o parte dintre elevii navetişti, cărora li se va deconta doar o treime din costul total al abonamentului.

Urmărește
893 afișări
Imaginea articolului Consiliul Naţional al Elevilor: Unii elevi navetişti vor primi doar o treime din costul abonamentului

Consiliul Naţional al Elevilor: Unii elevi navetişti vor primi doar o treime din costul abonamentului (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În opinia reprezentanţilor Consiliului Naţional al Elevilor (CNE), măsura care prevede decontarea abonamentelor de transport - începând cu suma de 26 de lei pentru un abonament pe lună pentru distanţa de trei kilometri, iar pentru distanţele până la limita de 50 de kilometri, suplimentarea sumei cu doi lei pentru fiecare kilometru - va dezavantaja o parte dintre elevii navetişti şi va duce cel mai probabil la creşterea ratei abandonului şcolar.

"Propunerea Ministerului de Finanţe nu este o măsura potrivită, având în vedere că o parte dintre elevi vor beneficia doar de decontul a o treime din costul total al abanamentului, ceea ce încurajează creşterea ratei abandonului şcolar. Educaţia este considerată ca fiind o prioritate naţională, însă nu a fost tratată corespunzător. Creşterea finanţării pentru educaţie reprezintă o măsură adecvată condiţiilor socio-economice actuale, spre deosebire de eventuala limitare a sumei de decont al transportului elevilor spre şcoală", a declarat vineri preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Iulia-Flavia Miron, citată într-un comunicat de presă.

Consiliul Naţional al Elevilor consideră că problema deconturilor este cauzată de subfinanţarea sistemului educaţional, şi nu de alte cauze externe, de aceea solicită Guvernului să respecte legea şi să aloce 6% din PIB pentru educaţie.

Potrivit CNE, sistemul educaţional preuniversitar necesită o creştere a finanţării pentru a fi posibilă revizuirea programei şcolare, dotarea tehnică a unităţilor de învăţământ, integrarea şi formarea tinerilor pentru piaţa muncii, dar şi asigurarea unor condiţii şi servicii sociale favorabile, precum burse, alocaţii şcolare şi programe de consiliere şi orientare în carieră.

"Printre priorităţile de finanţare şi evaluare ale sistemului se află şi şcolile tehnologice, care nu pregătesc elevii pentru piaţa muncii şi nu sunt promovate ca o alegere viabilă în defavoarea învăţământului teoretic. Totodată, sistemul este foarte afectat de lipsa pregătirii resursei umane. Din cauza salariilor profesorilor, meseria aceasta nu reprezintă cu adevărat o oportunitate în cariera unei persoane, ci din contră, o alternativă a lipsei altor oportunităţi în piaţa muncii", se mai arată în comunicatul CNE.

Minsiterul Educaţiei arăta, joi, că măsurile de reglementare a sistemului de decontare a navetei elevilor în limita a cel mult 26 de lei pe lună pentru distanţa de trei kilometri sunt echitabile şi binevenite.

"Având în vedere diferenţele mari şi nejustificate ale tarifelor practicate de transportatorii care au asigurat până acum transportul elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, propunerea Ministerului Finanţelor Publice privind decontarea abonamentelor de transport în limita a maximum 26 lei/abonament/lună pentru distanţa de 3 km este binevenită. Ea este de natură să asigure o mai corectă cheltuire a banului public, susţinând în acelaşi timp preocuparea Ministerului Educaţiei Naţionale de a asigura accesul la educaţie pentru categoriile vulnerabile", preciza MEN, într-un comunicat de presă.

În anul şcolar 2012-2013, Ministerul Educaţiei a decontat, la nivel naţional, peste 150.000 de abonamente de transport, iar până acum nu s-a ţinut niciodată cont de diferenţele foarte mari dintre tarifele solicitate de transportatori în diferite locuri din ţară.

"Astfel, anul trecut, pentru distanţa de 10 kilometri, preţul unui abonament a variat între 25 de lei şi 326 de lei, pentru distanţa de 15 kilometri, preţul unui abonament a pornit de la 32 de lei şi a ajuns la 406 lei, iar pe distanţa de 20 kilometri, între 36 de lei şi 400 de lei. Mai mult, există firme în ţară care au practicat un tarif de 491 de lei pe lună pentru 50 de kilometri, în timp ce alte companii au perceput doar 42 de lei pentru acelaşi număr de kilometri", a mai arătat MEN.

Cele mai multe dintre abonamentele decontate anul trecut (11.636) au fost pe distanţa de 10 kilometri.

Tot în 2012, 904 elevi au făcut naveta pe distanţe de trei kilometri, iar tarifele minime percepute de firmele de transport au fost de 15 lei pe lună, în timp ce tarifele maxime au ajuns şi la 166 de lei lunar.

"Aceste realităţi, total defavorabile finanţelor publice şi implicit interesului elevilor, sunt cele care au pus presiune pe bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale şi au generat situaţia regretabilă a întârzierii decontării navetei şcolare. Pentru a evita pe viitor astfel de cazuri, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Guvernul doresc să vină în sprijinul elevilor şi să reglementeze mai echitabil sistemul de decontare a navetei. Astfel, pe lângă măsura introducerii unui prag maximal de 26 lei/abonament/lună pentru distanţa de 3 km şi a unuia de 120 lei/abonament/lună pentru distanţa de 50 kilometri, Guvernul a alocat 76 milioane de lei pentru achiziţia de microbuze şcolare destinate transportului elevilor din localităţile izolate, din mediul rural", preciza Ministerul Educaţiei.

La 20 iunie, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, anunţa că, din toamnă, se va modifica legea prin care se decontează naveta elevilor, măsura fiind luată după ce s-a constatat că pe acelaşi număr de kilometri unii transportatori au tarife de 12 ori mai mari decât alţii, MEN plătind în total 180 milioane de lei pentru naveta elevilor.

Elevi din mai multe judeţe au făcut grevă japoneză, în luna mai, reclamând că nu le-au fost decontaţi banii de navetă.

În 30 mai, Ministerul Educaţiei a anunţat că 50 milioane de lei au fost deblocaţi pentru plata sumelor restante la decontarea transportului elevilor. O primă tranşă de 30 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport al elevilor fusese deblocată anterior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici