Consiliul Naţional Secuiesc: Prin transferul Complexului Bradul la Episcopia Ortodoxă, Guvernul a defavorizat voit maghiarii

Consiliul Naţional Secuiesc consideră că, prin decizia de a transfera de la RA-APPS la Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei complexul Bradul din Covasna, Guvernul a încălcat Constituţia şi Legea cultelor şi a acordat sprijin BOR în mod discriminatoriu, "defavorizând voit maghiarii din România".

Urmărește
748 afișări
Imaginea articolului Consiliul Naţional Secuiesc: Prin transferul Complexului Bradul la Episcopia Ortodoxă, Guvernul a defavorizat voit maghiarii

Consiliul Naţional Secuiesc: Prin transferul Complexului Bradul la Episcopia Ortodoxă, Guvernul a defavorizat voit maghiarii

Într-un comunicat transmis, vineri, Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) arată că România mai este "datoare" cu retrocedarea unei părţi semnificative a bunurilor confiscate în mod abuziv de la Bisericile maghiare, iar Parlamentul a adoptat mai multe legi privind restituirea proprietăţilor, însă, din cauza "lipsei voinţei politice", procesul se desfăşoară foarte lent.

CNS susţine că noua lege a retrocedărilor prevede termene foarte lungi, prelungite şi acestea prin Ordonanţa de Urgenţă 115/2013, care intrat în vigoare în 24 decembrie, îngreunând astfel desfăşurarea "activităţii sociale, educaţionale şi culturale a bisericilor maghiare".

Reprezentanţii CNS mai susţin că Ordonanţa de Urgenţă 114/2013, care a intrat în vigoare în aceeaşi zi, "demonstrează că Guvernul tratează Biserica Ortodoxă ca o biserică de stat, cu toate că în România nu există religie de stat, iar statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee".

Conform sursei citate, prin Ordonanţa de Urgenţă 114/2013, prin care "a pus la dispoziţia" Episcopiei Ortodoxe Române a Covasnei şi Harghitei complexul hotelier Bradul din staţiunea Covasna, în valoare de 10,5 milioane lei (2,34 milioane euro), Guvernul "a încălcat Constituţia deoarece dreptul de a decide asupra patrimoniului ţării aparţine Parlamentului, iar Guvernul poate adopta astfel de decizii numai în cazuri excepţionale".

În plus, CNS consideră că Guvernul a încălcat Legea cultelor, pentru că a acordat Episcopiei Ortodoxe un imobil fără ca acesta să aibă o destinaţie religioasă, a sprijinit Biserica Ortodoxă "fără să acorde vreun sprijin şi celorlalte biserici, în raport cu numărul credincioşilor" şi "a demonstrat că retrocedarea proprietăţilor bisericilor tradiţionale maghiare nu întârzie din motive obiective, ci prin aceasta Guvernul defavorizează voit maghiarii din România, în timp ce sprijină prin orice mijloace - chiar şi ilegale - Biserica Ortodoxă Română, care este cea mai importantă instituţie a expansiunii române din Ţinutul Secuiesc".

"Consiliul Naţional Secuiesc - căutând posibilele căi de remediu - propune tuturor persoanelor fizice şi juridice discriminate să intenteze proces Guvernului României, făcând referire inclusiv la încălcarea Constituţiei", se mai arată în comunicatul Consiliului Naţional Secuiesc, semnat de preşedintele CNS, Izsák Balázs.

Totodată, Consiliul Naţional Secuiesc cere Guvernului "să renunţe la practici având drept scop asimilarea persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, respectiv la modificarea raporturilor etnice din Ţinutul Secuiesc" şi să modifice Ordonanţa de Urgenţă menţionată în aşa fel încât complexul hotelier să fie trecut în proprietatea oraşului Covasna.

De asemenea, CNS cere Consiliului Europei, Uniunii Europene, OSCE şi ONU să urmărească "la nevoie, inclusiv prin procedurile de monitorizare instituţionalizate", procesele care au loc în România şi să facă presiuni asupra României în vederea respectării angajamentelor asumate şi "să renunţe la asuprirea secuilor şi la românizarea forţată a Ţinutului Secuiesc".

La ultima şedinţă de anul trecut, din decembrie, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care complexul hotelier Bradul din Covasna a fost transferat de la RA-APPS către Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei. Prin acelaşi act normativ - Ordonanţa de Urgenţă 114/2013 -, Vila Covasna a Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a fost trecută în administrarea Ministerului Apărării, iar Palatul Olăneşti a fost cedat Serviciului Român de Informaţii.

Transferul de imobile a fost justificat de Guvern prin "exigenţele speciale ale cooperării internaţionale în domeniul militar, imperativul sprijinirii Bisericii Ordtodoxe, instituţie cu rol esenţial în apărarea identităţii naţionale a poportului român, şi activităţile specifice ale SRI".

Ulterior, premierul Victor Ponta a susţinut că vila Covasna, Palatul Olăneşti şi complexul hotelier Bradul au fost transferate de la RA-APPS pentru a nu fi vândute şi a asigurat că preşedintele Traian Băsescu va avea în continuare acces la Vila Covasna, pentru a petrece Revelionul, dacă "anunţă" Ministerul Apărării.

"Nu am considerat că cele trei unităţi trebuie să intre în programul de vânzare al RA-APPS, spre a fi vândute către o persoană privată, iar Ministerul Apărării şi SRI pot să folosească cele două vile pentru pregătirea profesională", spunea Ponta, adăugând că cele două imobile stăteau goale pe parcursul întregului an, iar regia cheltuia bani cu întreţinerea acestora.

Premierul a insistat însă şi asupra faptului că RA-APPS nu este agenţie de turism.

"Nu le-am luat că acolo se ducea preşedintele sau altcineva, nu asta m-a interesat, ci pur şi simplu nu am vrut să fie vândute, cum sunt majoritatea celorlalte proprietăţi ale RA-APPS", a susţinut Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici