Consiliului Naţional al Rectorilor: Universităţile româneşti fără promovare în afara ţării nu pot supravieţui

Universităţile româneşti nu vor putea supravieţui dacă nu înţeleg importanţa promovării ofertei educaţionale în străinătate în afara ţării, spune preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), Sorin Câmpeanu.

Urmărește
349 afișări
Imaginea articolului Consiliului Naţional al Rectorilor: Universităţile româneşti fără promovare în afara ţării nu pot supravieţui

CNR: Universităţile româneşti fără promovare în afara ţării nu pot supravieţui

Sorin Câmpeanu a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX la finalul reuniunii de la Cluj-Napoca a CNR, că instituţiile de învăţământ superior din România trebuie să aibă o ofertă educativă de calitate, disponibilă în limbi străine, şi aceastea trebuie cunoscută prin intermediul unor acţiuni la care participă atât potenţial candidaţi, cât şi universităţi străine.

„Internaţionalizarea este un aspect cheie al învăţămîntului superior românesc din mai multe perspective, astfel că este necesară updatarea strategiei de internaţionalizare, bazată pe conceptul Study in Romania, care a presupus numeroase acţiuni internaţionale şi participarea CNR la cele mai importante evenimente din domeniul învăţământului superior la nivel mondial. Promovarea integrată şi susţinută a universităţilor româneşti în exteriorul ţării este primul palier al internaţionalizării, trebuie să avem o ofertă educativă de calitate, disponibilă în limbi străine şi aceastea trebuie cunoscută prin intermediul unor acţiuni la care participă atât potenţial candidaţi, cât şi universităţi din Europa sau din întreaga lume. Este nevoie de o creştere a vizibilităţii universităţilor româneşti în străinătate, cu oferta educaţională. Nicio universitate românească nu se va putea dezvolta şi nu va putea supravieţui dacă nu va înţelege importanţa internaţionalizării şi a legăturilor cu mediul socio-economic, sub imperativul de dezvoltare a calităţii în educaţie, cercetare şi guvernanţa universităţilor”, a spus Câmpeanu.

Potrivit acestuia, în luna mai, sub egida CNR, la Washington au participat 24 de universităţi româneşti care şi-au prezentat oferta educaţională alături de alte 3.500 din întreaga lume la Expoziţia Anuală NAFSA, iar în septembrie CNR va participa cu un stand românesc la o reuniune internaţională la Helsinki, unde vor fi prezente 31 de universităţi româneşti.

„Tot în septembrie, CNR va participa împreună cu Casa Regală la un turneu în universităţi din Turcia iar în octombrie în Israel”, a precizat Sorin Câmpeanu.

În cadrul şedinţei CNR de la Cluj-Napoca s-a mai discutat despre formarea continuă a cadrelor didactice, în condiţiile în care trebuie ieşit din cercul vicios în care universităţile se plâng de calitatea nu foarte bună a absolvenţilor de liceu, în timp ce în învăţământul liceal există nemulţumiri faţă de calitatea cadrelor didactice care predau la liceu.

„CNR a mai făcut o propunere de armonizare a legislaţiei educaţiei cu cea din domeniul muncii şi sănătăţii, lipsa de coerenţă în reglementare făcîndu-se simţită pe mai multe paliere. De asemenea, în cadrul reuniunii, s-a căzut de acord ca sistemul GDPR să fie aplicat unitar la nivelul universităţilor. Astfel, încă de la început, contractele de înscriere între universitate şi candidat trebuie să menţioneze punctual fiecare moment în care instituţia va face uz de datele personale ale candidatului, iar acesta ia la cunoştinţă şi va trebui să îşi dea sau nu acordul privind prelucrarea datelor. La întâlnire au participat şi reprezentanţii organizaţiilor studenţeşti din România, care au prezentat probleme specifice”, a menţionat preşedintele CNR.

Sorin Câmpeanu a participat, sâmbătă, la o reuniune a Consiliului Naţional al Rectorilor desfăşurată la USAMV Cluj-Napoca.

Taguri:
universităţi,
cnr,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici