- Home
- Social
- CONSTANŢA, (24.09.2013, 12:15)
- Cătălin Legănel
Constanţa: 12 studenţi de la Universitatea Maritimă acuzaţi de dare de mită au fost exmatriculaţi
Un număr de 12 studenţi de la Universitatea Maritimă Constanţa cercetaţi pentru dare de mită au fost exmatriculaţi, în timp ce lectorul Emilian Anatoli Costache, arestat pentru luare de mită, a fost suspendat din funcţie.
Urmărește
692 afișări
Constanţa: 12 studenţi de la Universitatea Maritimă acuzaţi de dare de mită au fost exmatriculaţi (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Potrivit reprezentanţilor instituţiei, în baza propunerilor înaintate de Birourile Consiliilor Facultăţii de Navigaţie şi Transport Naval şi Electromecanică Navală, Senatul Universităţii Maritime din Constanţa a hotărât, în unanimitate de voturi, exmatricularea a 12 studenţi care au adus grave prejudicii de imagine acestei instituţii. Este vorba despre zece studenţi din anul I, specializarea Electrotehnică, cu frecvenţă, un student din anul I, specializarea Tehnologii şi Sisteme de Telecomunicaţii, cu frecvenţă, şi un student din anul I de la Electromecanică Navală - frecvenţă redusă.
De asemenea, Senatul Universităţii Maritime a decis suspendarea contractului de muncă al lectorului Emilian-Anatoli Costache.
Lectorul Emilian-Anatoli Costache de la Universitatea Maritimă Constanţa şi Dumitru-Florin Merăuţă, absolvent al instituţiei, au fost arestaţi preventiv, la sfârşitul săptămânii trecute, iar alte 11 persoane reţinute în acest dosar, toţi studenţi ai universităţii, sunt cercetaţi în libertate, cu interdicţia de a părăsi localitatea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Trump a primit sentința de „achitare necondiționată” în procesul „hush money”. Judecătorul Juan Merchan: „Funcția de Președinte e extraordinară, nu cel care ocupă funcția”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
-
SUA anunţă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea preşedintelui din Venezuela
Potrivit rechizitoriului întocmit în acest caz de procurorii Parchetului Curţii de Apel Constanţa, în perioada februarie - septembrie, Merăuţă a primit sume cuprinse între 100 şi 150 de euro de la 17 studenţi ai Universităţii Maritime Constanţa pentru a-şi folosi influenţa asupra cadrelor didactice din cadrul universităţii, astfel încât aceştia să promoveze examenele restante. De asemenea, Dumitru-Florin Merăuţă pretindea pentru sine de la studenţi sume cuprinse între 100 şi 150 de lei.
Tot în aceeaşi perioadă, Merăuţă, în mod repetat, a substituit la examene alţi studenţi, folosind carnete de student cu fotografia sa şi numele cumpărătorului de influenţă, întocmind în numele acestora lucrările de examinare, studentul substituit primind astfel notă de promovare.
În urma percheziţiei făcute la locuinţa lui Merăuţă au fost descoperite mari sume de bani provenite din comiterea infracţiunilor de corupţie, respectiv 14.850 de euro, 2.400 de dolari, 11.400 de lei, dar şi înscrisuri ce cuprindeau însemnări cu nume de persoane, copiuţe, adeverinţe de student şi carnete de student, ce fuseseră falsificate prin înlocuirea fotografiei.
În cazul lectorului universitar Emilian-Anatoli Costache, procurorii au stabilit că, în perioada 1 - 16 septembrie, a primit 5.725 de euro de la 17 studenţi ai Universităţii Maritime Constanţa, prin intermediul studentului Răzvan Călin Ştefan, care ulterior s-a autodenunţat.
Conform anchetatorilor, la dosar există date şi imagini din care reiese că lectorul universitar a primit 400 de euro de la Călin Ştefan.
În timpul percheziţiei făcute la locuinţa lectorului universitar au fost descoperite lucrările celor 17 studenţi care i-au oferit acestuia bani prin intermediul lui Răzvan Călin Ştefan, astfel încât să obţină note de promovare la disciplinele predate de cadrul didactic, respectiv Analiză matematică I, Analiză matematică II şi Matematici Speciale. Totodată, de la domiciliul lui Costache a fost ridicată suma de 400 de euro, provenită din faptele de corupţie comise.
Cei 17 studenţi cercetaţi în dosar au oferit, prin intermediul lui Ştefan, între 100 şi 1.000 de euro lectorului universitar în scopul promovării examenelor la disciplinele predate de acesta. De asemenea, ei au fost asiguraţi de către Răzvan Călin Ştefan că va interveni şi pe lângă alte cadre didactice din cadrul UMC, astfel încât să promoveze examenele restante.
Emilian-Anatoli Costache este cercetat pentru luare de mită şi trafic de influenţă, iar fostul student Dumitru-Florin Merăuţă, pentru trafic de influenţă, dare de mită, fals privind identitate şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. De asemenea, în sarcina lui Răzvan Călin Ştefan s-a reţinut comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi dare de mită, iar a celorlalţi 17 studenţi din anul întâi şi al doilea, comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă
Citește pe alephnews.ro: Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește și: Două persoane, între care un lector, ARESTATE în cazul de corupţie de la Universitatea Maritimă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru România: Poți călători în SUA fără viză. Kavalec: „Aprobările pentru călătoriile fără viză vor fi procesate online, în mai puțin de 3 zile”
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe