- Home
- Social
- CONSTANŢA, (17.08.2015, 08:23)
- Cătălin Legănel
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Constanţa: 28 de copii aflaţi în tabără au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară. Doi dintre ei au rămas internaţi
Un număr de 28 de copii aflaţi în tabără la Complexul Comorova din Neptun au ajuns, în noaptea de duminică spre luni, la spitale din Constanţa şi Mangalia, cu simptome de toxiinfecţie alimentară, transmite corespondentul MEDIAFAX. Doi dintre copii au rămas internaţi.
Urmărește
785 afișări
Constanţa: 28 de copii aflaţi în tabără au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)
UPDATE 13:45 - Doi dintre copii au mai rămas internaţi
Doi dintre cei 28 de copii de la Tabăra Comorova din Neptun care au fost spitalizaţi cu simptome de toxiinfecţie alimentară au mai rămas internaţi, fiind în stare stabilă, iar inspectorii DSP care au verificat tabăra spun că nu sunt motive pentru închiderea ei, deşi au găsit unele abateri.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa au precizat, luni, într-o conferinţă de presă, că, în total, la unităţile sanitare din Mangalia şi Constanţa s-au prezentat 29 de copii cu simptomatologie de toxiinfecţie alimentară, iar 28 dintre ei au fost internaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
"Din cei 29 de copii, 22 s-au prezentat la Compartimentul de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Municipal Mangalia, iar şapte la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa. Şase dintre cei şapte copii au fost îndrumaţi şi internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa. (...) Evoluţia sub tratament cu simptomatice antispastice, antiemetice şi perfuzii endovenoase a fost favorabilă, astfel că, în prezent, au rămas internaţi doar doi copii, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa. Evoluţia lor este bună", a precizat dr. Suzan Ibram, şeful Compartimentului de Supraveghere/ Control Boli Transmisibile din DSP Constanţa.
Conform datelor prezentate de reprezentanţii DSP Constanţa, în tabăra Comorova sunt cazaţi 293 de copii, şi numai 29 dintre ei, cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani, au prezentat simptomatologie digestivă.
Copiii acuzau crampe abdominale, greţuri şi vărsături, iar câţiva dintre ei au prezentat subfebrilitate şi scaune diareice.
"La masa de prânz, care a fost la ora 13.30, copiii au consumat ciorbă de legume cu carne de pui, dreasă cu ou, şi cartofi ţărăneşti la cuptor, cu muşchiuleţ de purcel. Toţi cei 293 de copii aflaţi în tabără au avut acelaşi meniu. Debutul bolii digestive a fost la aproximativ 60 de minute după masa de prânz", a spus dr. Suzan Ibram.
În jurul orei 22.00 a fost solicitată Ambulanţa, iar începând cu ora 23.00 şi până în jurul orei 03.00 dimineaţa, copiii au fost transportaţi, pe rând, la cele două unităţi sanitare.
În cursul dimineţii de luni, la ora 06.00, DSP Constanţa a declanşat investigaţia epidemiologică în focarul de toxiinfecţie alimentară de la tabăra din staţiunea Neptun. Astfel, o echipă a Serviciului de Control în Sănătate Publică a mers în Tabăra Comorova pentru evaluarea condiţiilor igienico-sanitare şi pentru recoltarea de probe biologice de la personal, probe de alimente şi salubrităţi alimentare, iar alte două echipe au mers la Spitalul Municipal Mangalia şi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase pentru ancheta la cazurile internate.
"Echipele noastre s-au deplasat în tabără pentru evaluarea condiţiilor igienico-sanitare, pentru recolte de probe biologice de la personal, de salubrităţi şi probe alimentare. Rezultatele preliminare se vor obţine în circa 48 de ore", au spus reprezentanţii DSP Constanţa.
Ei au precizat că nu este niciun motiv ca tabăra să fie închisă.
"S-au evaluat condiţiile din tabără, s-au evaluat condiţiile de servire, ca să închidem tabăra ar fi trebuit ca toţi copiii să aibă simptomatologie", au spus sursele citate.
Tabăra de excelenţă de la Comorova a fost organizată de Fundaţia Biotera şi a început în 13 august şi se termină în 20 august.
Reprezentanţii DSP au precizat că până în prezent nu au mai fost semnalate incidente de acest fel în această tabără, dar, în timpul controlului de luni dimineaţă, au fost descoperite o serie de abateri.
"Din evaluarea preliminară am constatat că personalul nu avea efectuat triajul epidemiologic zilnic, iar controlul medical periodic nu era făcut în termen, conform legii. La finalizarea controlului se vor aplica sancţiuni", au spus reprezentanţii DSP Constanţa.
Potrivit sursei citate, de la începutul acestei veri au fost făcute 743 de controale în unităţile de cazare şi de alimentaţie publică de pe litoral, fiind aplicate 68 de amenzi, în valoare de aproximativ 70.000 de lei. În timpul acestor controale au fost verificate 30 de tabere, iar pentru abaterile constatate au fost date patru sancţiuni, în sumă totală de 4.000 de lei.
Citeşte şi: Cinci copii din Vaslui, la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară după ce ar fi mâncat crenvurşti
Citeşte şi: Sibiu: Zece adulţi şi doi copii care au mâncat la o pensiune din Păltiniş, la spital cu toxiinfecţie
Citeşte şi: Anchetă a DSP Sibiu în cazul celor 13 copii dintr-o tabără, care au ajuns la spital cu toxiinfecţie
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Cinci copii din Vaslui, la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară după ce ar fi mâncat crenvurşti
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul