Constanţa: Magistraţii nu sunt de acord cu tragerea la răspundere a judecătorilor şi procurorilor

Magistraţii din Constanţa nu sunt de acord cu proiectul ce vizează tragerea la răspundere a judecătorilor şi procurorilor, apreciind că modificările aduse legii subminează statutul acestora, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
87 afișări
Imaginea articolului Constanţa: Magistraţii nu sunt de acord cu tragerea la răspundere a judecătorilor şi procurorilor

Constanţa: Magistraţii nu sunt de acord cu tragerea la răspundere a judecătorilor şi procurorilor

Potrivit unui comunicat al Curţii de Apel Constanţa, magistraţii reuniţi în cadrul Adunării generale a instituţiei au analizat proiectul Legii de modificare şi completare a legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a legii privind organizarea judiciară şi a legii privind Consiliul Superior al Magistraturii, opunându-se unor propuneri „cu caracter de noutate”. Magistraţii spun că aceste propuneri nu au fost supuse anterior dezbaterilor judecătorilor sau în discuţie publică şi cred că modificarea legilor nu este necesară.

„Astfel, privitor pct. 6 din art. I al proiectului s-a apreciat că nu se justifică creşterea vârstei minime şi a vechimii în muncă pentru a participa la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii”, se arată în documentul citat.

De asemenea, judecătorii constănţeni au respins modificările privind procedura de numire a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi a procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ respectiv, al procurorului şef al DNA şi DIICOT şi s-au opus, în unanimitate de voturi, modificărilor cuprinse la punctul 96 din art. I al proiectului vizând instituţia reparării prejudiciilor cauzate prin erori judiciare, apreciind că „subminează statutul judecătorilor şi elimină o garanţie importantă a independenţei acestora”.

„Tot cu unanimitate de voturi, judecătorii s-au opus modificărilor referitoare la organizarea şi funcţionarea Inspecţiei judiciare sub autoritatea Ministerului Justiţiei precum şi abrogării articolului 136 din Legea nr. 304/2004 privind preluarea de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a atribuţiilor Ministerului Justiţiei referitoare la gestionarea bugetului instanţelor”, se mai arată în document.

Totodată, judecătorii s-au opus propunerii de creştere a prerogativelor procurorului ierarhic superior, căruia să i se confere posibilitatea infirmării unor soluţiile adoptate de procuror când sunt apreciate ca fiind nelegale şi netemeinice.

„Judecătorii s-au opus modificărilor prevăzute la art. IX al proiectului prin care se intenţionează crearea unei direcţii specializate în efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori”, se mai arată în comunicatul Curţii de Apel Constanţa.

Cu excepţia acestor puncte, magistraţii participanţi la Adunarea generală a CA Constanţa s-au declarat de acord sau nu au formulat obiecţiuni, cu majoritatea propunerilor formulate de Ministerul Justiţiei, „mai ales că anumite modificări erau necesare pentru punerea în acord a acestor legi cu decizii ale Curţii Constituţionale din România, pentru clarificarea sensului unor norme legale sau erau cerute de anumite modificări ale organizării sistemului judiciar”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a anunţat, în luna august, că noile legi ale justiţiei prevăd modificarea procedurii şefilor de parchete, urmând a fi propuşi de ministrul Justiţiei, însă decizia va fi luată de Secţia pentru Judecători din CSM, fără a mai fi implicat preşedintele României. O altă modificare se referă la trecerea Inspecţiei Judiciare din subordinea CSM în cea a Ministerului Justiţiei. De asemenea, ministrul a anunţat că proiectul prevede ce viitorii magistraţi să aibă cel puţin 30 de ani şi cinci ani de vechime într-o profesie juridică.

Noul pachet de legi în Justiţe aduce modificări în ceea ce priveşte răspunderea magistraţilor, precizând că statul este răspunzător patrimonial atunci când se produce o eroare judiciară, dar ulterior tot statul se va îndrepta împotriva magistratului care a produs prejudiciul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici