- Home
- Social
- CONSTANŢA, (14.09.2017, 15:32)
- Cătălin Legănel
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Constanţa: Magistraţii nu sunt de acord cu tragerea la răspundere a judecătorilor şi procurorilor
Magistraţii din Constanţa nu sunt de acord cu proiectul ce vizează tragerea la răspundere a judecătorilor şi procurorilor, apreciind că modificările aduse legii subminează statutul acestora, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
87 afișări
Constanţa: Magistraţii nu sunt de acord cu tragerea la răspundere a judecătorilor şi procurorilor
Potrivit unui comunicat al Curţii de Apel Constanţa, magistraţii reuniţi în cadrul Adunării generale a instituţiei au analizat proiectul Legii de modificare şi completare a legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a legii privind organizarea judiciară şi a legii privind Consiliul Superior al Magistraturii, opunându-se unor propuneri „cu caracter de noutate”. Magistraţii spun că aceste propuneri nu au fost supuse anterior dezbaterilor judecătorilor sau în discuţie publică şi cred că modificarea legilor nu este necesară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
„Astfel, privitor pct. 6 din art. I al proiectului s-a apreciat că nu se justifică creşterea vârstei minime şi a vechimii în muncă pentru a participa la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii”, se arată în documentul citat.
De asemenea, judecătorii constănţeni au respins modificările privind procedura de numire a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi a procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ respectiv, al procurorului şef al DNA şi DIICOT şi s-au opus, în unanimitate de voturi, modificărilor cuprinse la punctul 96 din art. I al proiectului vizând instituţia reparării prejudiciilor cauzate prin erori judiciare, apreciind că „subminează statutul judecătorilor şi elimină o garanţie importantă a independenţei acestora”.
„Tot cu unanimitate de voturi, judecătorii s-au opus modificărilor referitoare la organizarea şi funcţionarea Inspecţiei judiciare sub autoritatea Ministerului Justiţiei precum şi abrogării articolului 136 din Legea nr. 304/2004 privind preluarea de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a atribuţiilor Ministerului Justiţiei referitoare la gestionarea bugetului instanţelor”, se mai arată în document.
Totodată, judecătorii s-au opus propunerii de creştere a prerogativelor procurorului ierarhic superior, căruia să i se confere posibilitatea infirmării unor soluţiile adoptate de procuror când sunt apreciate ca fiind nelegale şi netemeinice.
„Judecătorii s-au opus modificărilor prevăzute la art. IX al proiectului prin care se intenţionează crearea unei direcţii specializate în efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori”, se mai arată în comunicatul Curţii de Apel Constanţa.
Cu excepţia acestor puncte, magistraţii participanţi la Adunarea generală a CA Constanţa s-au declarat de acord sau nu au formulat obiecţiuni, cu majoritatea propunerilor formulate de Ministerul Justiţiei, „mai ales că anumite modificări erau necesare pentru punerea în acord a acestor legi cu decizii ale Curţii Constituţionale din România, pentru clarificarea sensului unor norme legale sau erau cerute de anumite modificări ale organizării sistemului judiciar”.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a anunţat, în luna august, că noile legi ale justiţiei prevăd modificarea procedurii şefilor de parchete, urmând a fi propuşi de ministrul Justiţiei, însă decizia va fi luată de Secţia pentru Judecători din CSM, fără a mai fi implicat preşedintele României. O altă modificare se referă la trecerea Inspecţiei Judiciare din subordinea CSM în cea a Ministerului Justiţiei. De asemenea, ministrul a anunţat că proiectul prevede ce viitorii magistraţi să aibă cel puţin 30 de ani şi cinci ani de vechime într-o profesie juridică.
Noul pachet de legi în Justiţe aduce modificări în ceea ce priveşte răspunderea magistraţilor, precizând că statul este răspunzător patrimonial atunci când se produce o eroare judiciară, dar ulterior tot statul se va îndrepta împotriva magistratului care a produs prejudiciul.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36