Constanţa: "Operatorul Portuar" protestează faţă de "încercările de manipulare ale lui Radu Mazăre"

Organizaţia Patronală “Operatorul Portuar" protestează faţă de "încercările sistematice de manipulare, din ultimele zile, ale primarului Radu Mazăre", potrivit căruia o parte din operatorii portuari ar fi de acord cu transferul a 13 procente din acţiuni din proprietatea statului către CL Constanţa.

Urmărește
204 afișări
Imaginea articolului Constanţa: "Operatorul Portuar" protestează faţă de "încercările de manipulare ale lui Radu Mazăre"

Radu Mazare (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

"Organizaţia Patronală «Operatorul Portuar» îşi exprimă protestul faţă de încercările sistematice de manipulare din ultimele zile ale primarului RaRadu Mazărecare încearcă să acrediteze ideea că o parte din operatorii portuari ar fi de acord cu transferul unui pachet de 13% de acţiuni din proprietatea statului către Consiliul Local Constanţa", se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei patronale, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit comunicatului, organizaţia patronală "Operatorul Portuar", reunită miercuri, a aprobat în unanimitate poziţia deja exprimată şi argumentată privind dezacordul faţă de acest transfer, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Luarea de poziţie a fost prezentată detaliat în cadrul conferinţei de presă comune a Organizaţiei Patronale “Operatorul Portuar” Constanţa şi a Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare (F.N.S.P.), din data de 15 mai 2014. De asemenea, operatorii portuari reuniţi în Organizaţia Patronală “Operatorul Portuar” Constanţa, care reprezintă peste 95% din cifra de afaceri a tuturor operatorilor portuari, îşi exprimă solidaritatea cu Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare ai cărei membri protestează într-un număr de peste 700 de persoane, încă de luni, 19 mai, în faţa sediului Administraţiei Porturilor Maritime, pentru a se opune ca municipalitatea să primească un nou pachet de acţiuni în port, care ar duce la pierderea controlului portului de către statul român”, se arată în comunicatul Organizaţiei Patronale "Operatorul Portuar".

Omul de afaceri Gabriel Comănescu, unul dintre membrii Organizaţiei Patronale "Operatorul Portuar", a declarat, în cadrul conferinţei de presă din 15 mai, că afirmaţiile lui Radu Mazăre referitoare la operatorii din port nu sunt veridice.

El a spus că declaraţiile lui Radu Mazăre potrivit cărora operatorii portuari beneficiază de chirii de 0,02 euro/mp şi că aceste chirii nu au mai fost majorate de 20 de ani.

Gabriel Comănescu a precizat că o majorare a tarifelor portuare ar duce la majorarea costurilor de operare şi prin urmare la diminuarea traficului de mărfuri, care reprezintă principala sursă de venituri a Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa.

"Considerăm că suntem îndreptăţiţi să credem că vehemenţa nejustificată a primarului Mazăre de a dobândi controlul asupra Portului Constanţa se poate explica prin faptul că acesta are un interes direct şi personal pe care noi nu-l cunoaştem", a menţionat Gabriel Comănescu.

Operatorii portuari solicită Guvernului ca structura acţionariatului Portului Constanţa să rămână neschimbată, portul fiind un obiectiv strategic de interes naţional, motiv pentru care nu poate ieşi de sub autoritatea statului. De asemenea, dacă statul pierde pachetul majoritar nu va mai putea fi garantul implementării politicilor portuare şi îndeplinirii obligaţiilor ce îi revin conform acordurilor şi convenţiilor internaţionale în care România este semnatară, susţin operatorii portuari.

Organizaţia patronală "Operatorul portuar" Constanţa reuneşte 33 de companii unde îşi desfăşoară activitatea peste 6.000 de angajaţi, reprezentând peste 50 la sută din numărul total de persoane angajate pe domeniul portuar.

Companiile membre ale "Operatorului portuar" contribuie cu peste 85 la sută la veniturile Adminstraţiei Porturilor Maritime Constanţa, iar contribuţia acestora la bugetul de stat în ultimii trei ani a fost de 45 de milioane de euro.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a spus miercuri că se va întâlni cu operatorii din port după ce "aproape toţi şi-au exprimat intenţia de a-i vizita" şi de a discuta despre transferul de acţiuni de la Administraţia Porturilor către Primărie, edilul susţinând că doar "două-trei firme se împotrivesc".

Primarul Radu Mazăre a spus că marţi s-a întâlnit cu doi operatori din Portul Constanţa, iar miercuri a mers la societatea Umex.

"Acest periplu o să-l continui pentru că aproape toţi operatorii din port şi-au exprimat intenţia de a-i vizita şi de a discuta despre ceea ce înseamnă acest transfer, despre cum ar urma municipalitatea, în calitate de acţionar, să se implice, despre problemele lor de acolo. Şi veţi constata că din tot portul şi din toţi operatorii de acolo sunt două firme sau trei firme care se împotrivesc, şi anume a milionarului Comănescu şi a milionarului Idu. Eu, deocamdată, pe astea două le ştiu, nici nu ştiu dacă e a treia", a afirmat Radu Mazăre, miercuri, la finalul şedinţei Consiliului Local.

El a mai spus că protestatarii din Portul Constanţa sunt angajaţi ai celor două firme care se opun ca municipalitatea să primească încă 13 la sută din acţiunile Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa.

Peste 300 de angajaţi portuari au protestat, de luni până miercuri, în fiecare dimineaţă, în faţa sediului Administraţiei Porturilor Maritime, opunându-se ca municipalitatea să primească un nou pachet de acţiuni în port, la protest fiind aduse şi zece utilaje care au claxonat pe toată durata acţiunii.

Luni, o delegaţie a Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare s-a întâlnit cu primarul Radu Mazăre, însă discuţiile nu au ajuns la niciun rezultat.

Cele două părţi s-au acuzat reciproc, primarul spunându-le sindicaliştilor că îi apără pe oamenii de afaceri din port, iar sindicatele acuzându-l că i-a forţat pe cei care au semnat pentru transferul de acţiuni.

Preşedintele Traian Băsescu afirma, sâmbătă, la o dezbare a Fundaţiei Mişcarea Populară, că a da "un port care face investiţii de 500 de milioane în ultimul an lui Măzărică, clovnul naţional", este "un element de dispreţ pentru interesul naţional".

Ulterior, premierul Victor Ponta declara că preşedintele Traian Băsescu este cel care are interese personale legate de Portul Constanţa şi nu doreşte eliminarea actelor de corupţie din acea zonă, pentru a proteja firmele care l-au ajutat în prezent şi a nu răspunde pentru neregulile săvârşite ca ministru.

În prezent, Ministerul Transporturilor este acţionar majoritar la Administraţie Porturilor Maritime Constanţa, cu 60 la sută din acţiuni, Fondul Proprietatea deţine 20 de procente şi tot 20 de procente are şi Consiliul Local Municipal.

Guvernul şi autorităţile locale propun ca structura acţionariatului APM să fie următoarea: 33 la sută Consiliul Local Constanţa, 33 la sută Ministerul Transporturilor, 20 la sută Fondul Proprietatea şi 14 la sută din acţiuni să fie listate pe Bursă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici