Constanţa: Poliţiştii de frontieră, pregătiţi de experţi FBI pentru detectarea materialelor nucleare

Poliţiştii de frontieră constănţeni au fost pregătiţi, în ultimele luni, de către experţi FBI în vederea utilizării echipamentelor privind prevenirea şi combaterea traficului ilicit cu materiale nucleare şi radioactive, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
14 afișări

Poliţiştii de frontieră au participat la seminarii de pregătire şi instruire pentru a putea utiliza echipamentele care au intrat în dotarea Poliţiei de Frontieră Române în cadrul programului "Second Line of Defense" - destinat detecţiei la frontieră a materialelor nucleare şi radioactive.

Oamenii legii au luat parte, miercuri, la un exerciţiu de detectare a unor materiale radioactive, realizat la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. Scenariul a prevăzut că echipamentele amplasate pe o maşină a Poliţiei de Frontieră au detectat un nivel crescut de radiaţii la două autovehicule. Astfel, autovehiculele au fost oprite de către oamenii legii, care au delimitat zona, după care au început un control amănunţit al maşinilor şi pasagerilor pentru a identifica sursa radiaţiilor.

Purtătorul de cuvânt al IJPF Constanţa, Adrian Burcea, a declarat, la sfârşitul exerciţiului demonstrativ, că echipamentele de detectare a substanţelor nucleare şi radioactive vor fi amplasate inclusiv în zona Portului Constanţa.

"Cursul a început în luna ianuarie şi va fi finalizat cu aceste exerciţii practice, urmând ca mijloacele de detecţie, cele mobile şi cele portabile să fie repartizate în zonele unde ar fi depistate situaţii de trafic ilegal de substanţe nucleare şi radioactive. Suntem convinşi că zona portuară va fi una din zonele luate în considerare, de aceea acest program va continua şi în cursul anilor următori şi în mod cert sistemele de detectare cu care vor fi dotate zonele de intrare în ţară, respectiv zonele porture, vor fi mult mai complexe", a afirmat Adrian Burcea.

El a precizat că aceste echipamente au fost utilizate într-o situaţie reală în 21 aprilie, când a fost verificat un vapor sosit din Japonia în Portul Constanţa, fără să fie descoperite elemente radioactive.

"Mijloacele mobile de detectare şi cele individuale au fost predate Poliţiei de Frontieră la sfârşitul anului 2009 şi au fost realizate stagii de pregătire cu mai mulţi poliţişti de frontieră. Anul acesta a fost rândul poliţiştilor de frontieră constănţeni şi am utilizat aceste mijloace de detecţie într-un caz real, situaţia din 21 aprilie când am verificat nava sosită din Japonia", a explicat purtătorul de cuvânt al IJPF Constanţa.

Programul "Second Line of Defense" (SLD) destinat detecţiei la frontieră a materialelor nucleare şi radioactive în vederea prevenirii traficului ilicit cu aceste produse, reprezintă un program amplu ce urmăreşte dotarea a 600 de puncte de trecere a frontierei din peste 30 de ţări cu echipament specific.

În ţara noastră programul este implementat şi gestionat de către Ministerul Administraţiei şi Internelor - Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române, cu sprijinul Departamentului Energiei (DOE) din cadrul Guvernului SUA, acesta reprezentând o donaţie a guvernului american a cărei valoare se va ridica la suma de 150 milioane de dolari.

"Second Line of Defense" prevede, în principal, instalarea unor portal-monitoare care detectează radiaţii gama şi neutroni în punctele de frontieră rutiere, navale şi aeriene situate la frontiera externa a Uniunii Europene, la graniţa cu Ucraina, Serbia, Republica Moldova şi Marea Neagră, cât şi în cadrul Aeroportului Internaţional "Henri Coandă" din Bucureşti.

Totodată, programul presupune realizarea unui sistem on-line de avertizare care cuprinde o bază de monitorizare centrală, staţii de alarmă centrale şi staţii de alarmă locale.

Implementarea Programului a început în PTF Galaţi Rutier şi în PTF Galaţi Feroviar de la frontiera cu Republica Moldova, urmând să fie continuată la Marea Neagră, în Portul Constanţa şi Constanţa Sud Agigea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici