Constanţa: Şoferii de la Regia de Transport în Comun au renunţat la GREVA declanşată luni

Şoferii de la Regia de Transport în Comun Constanţa au renunţat la greva spontană declanşată luni, iar autobuzele regiei au ieşit pe traseu, directorul RATC spunând că protestatarii vor trebui să acopere pierderile înregistrate de instituţie în cele două zile.

Urmărește
130 afișări
Imaginea articolului Constanţa: Şoferii de la Regia de Transport în Comun au renunţat la GREVA declanşată luni

Constanţa: Şoferii de la Regia de Transport în Comun au renunţat la greva declanşată luni (Imagine: Andrei Moise/Mediafax Foto)

Directorul RATC, Ovidiu Tănase, spune că după încetarea grevei şoferilor, începând cu ora 13.00 autobuzele au reintrat pe trasee, conform graficelor de transport.

"În urma discuţiilor pe care le-am purtat, protestatarii au acceptat că nu au dreptate şi şi-au reluat activitatea. Cei din tura a doua au şi ieşit pe traseu şi au spus că la fel vor face şi cei din celelalte ture", a declarat Ovidiu Tănase.

El a precizat că mai există angajaţi care nu sunt de acord cu încetarea grevei, însă "dacă Tribunalul decide mâine (miercuri - n.r.) că greva este ilegală, iar ei vor continua, li se vor desface contractele de muncă".

Potrivit directorului RATC, chiar dacă au fost de acord cu încetarea grevei, protestatarii vor trebui să acopere toate pierderile înregistrate de regie în cele două zile de grevă.

"Vor fi acţionaţi în instanţă pentru recuperarea prejudiciului. Toţi cei care au protestat şi nu au ieşit pe traseu, vor trebui să acopere pierderile înregistrate de regie", a afirmat Ovidiu Tănase.

El a mai spus că nu poate să mărească salariile angajaţilor pentru că nu-i permite legea, societatea fiind în acest moment pe pierdere.

"Salariile nu pot să le cresc pentru că nu-mi dă voie legea. Anul trecut am fost în pierdere şi nu pe profit. În momentul în care cresc veniturile, o să renegociem contractul colectiv de muncă", a menţionat Tănase.

Toţi şoferii de pe mijloacele de transport în comun ale Regiei de Transport în Comun din Constanţa au declanşat, luni dimineaţă o grevă spontană, refuzând să mai iasă pe străzile oraşului. Ei solicitau creşterea salariilor la 2.000 de lei şi acordarea de tichete de masă şi prime de vacanţă. Şoferii RATC Constanţa au reluat greva şi marţi dimineaţă.

Sindicatul din RATC are aproximativ 900 de membri, dar protestul a fost declanşat doar de şoferi, aproximativ 200 de persoane.

Conducerea Regiei de Transport în Comun din Constanţa a sesizat instanţa în acest caz, solicitând declararea grevei ca fiind ilegală, decizia magistraţilor urmând să fie pronunţată miercuri.

Pentru asigurarea transportului în Constanţa, traseele deservite de autobuzele regiei au fost preluate de către mijloace de transport ale firmelor private, decizia fiind luată în şedinţa extraordinară de luni a Consiliului Local Constanţa. Astfel, pe cele cinci trasee ale RATC deservite de firmele private - liniile 102, 5, 42, 43 şi 40, au circulat acelaşi număr de maşini câte folosea şi regia, la acelaşi preţ, de 1,5 lei/ călătoria, astfel că nu au fost probleme foarte mari pentru pasageri. Cu toate acestea au fost şi călători nemulţumiţi, în special cei care aveau abonamente, dar pe care directorul RATC a promis că-i va recompensa.

"Bineînţeles că şi pierderile oamenilor, ale celor cu abonamente, vor fi acoperite tot de către cei care au protestat. Am decis să prelungim abonamentele cu două zile, pentru fiecare zi de grevă, pentru că nu este normal ca oamenii să achite pentru 30 de zile şi să beneficieze de 28. Iar banii vor fi acoperiţi tot de către cei care au făcut grevă", declara directorul RATC Constanţa, Ovidiu Tănase.

Imediat după încetarea grevei, în jurul orei 13.30, patronii firmelor private şi-au retras la garaje microbuzele şi autocarele trimise să acopere cele mai importante trasee ale RATC.

Ultimul protest al salariaţilor Regiei de Transport în Comun din Constanţa a avut loc în 22 mai, când şoferii au refuzat să lucreze. Greva de atunci a luat sfârşit după ce protestatarii au obţinut din partea conducerii promisiunea că salariile le vor fi majorate şi vor primi bonuri de masă, dar numai cu condiţia ca societatea să intre în perioada următoare pe profit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici