Constantinescu, la ieşirea de la Rahova: Haideţi să încetăm cu arestările astea

Preşedintele suspendat al CJ Constanţa Nicuşor Constantinescu a declarat, vineri, la ieşirea de la Spitalul Penitenciar Rahova, unde a stat în arest preventiv din 6 noiembrie, că nu doreşte nimănui să treacă prin ce a trecut el şi că ar trebui să se termine cu arestările.

Urmărește
1512 afișări
Imaginea articolului Constantinescu, la ieşirea de la Rahova: Haideţi să încetăm cu arestările astea

Nicuşor Constantinescu (Imagine: Alexandru Hojda/ Mediafax Foto)

La ieşirea de la Spitalul Penitenciar Rahova, jurnaliştii i-au spus şefului suspendat al CJ Constanţa că pare "în mare formă" şi l-au felicitat.

"Nu doresc nimănui să treacă prin ce am trecut eu. Astăzi am avut instanţă la Constanţa, am mers 300 de kilometri dus, 300 întors şi a trebuit să mă bărbieresc", le-a spus Constantinescu.

El a mai spus că îi este foarte greu să explice în câteva cuvinte prin ce a trecut în SUA, unde a suferit intervenţii chirurgicale pentru cancer, având şi complicaţii, adăugând că atunci când SUA au refuzat extrădarea sa, el a venit "pe propria răspundere" şi "nesilit de nimeni în România" ca să fie judecat.

"După cum aţi văzut, (am fost, n.r.) arestat 30 de zile, astăzi e a 30-a zi şi nu aş dori nimănui să treacă prin ce am trecut eu, ştiind că sunt nevinovat, dovadă că inclusiv astăzi, şi pe 26 noiembrie la Curtea de Apel Bucureşti, am fost eliberat pentru lipsă de probe, nu e nicio probă împotriva mea", a declarat Nicușor Constantinescu.

Întrebat de ce nu a mai stat în SUA pentru tratament, Constantinescu a răspuns că a renunţat la radioterapie, nu pentru că nu ar mai fi avut bani, ci pentru că ar fi trebuit să mai stea cel puţin două luni în America.

"Ori în ţară, după cum vedeaţi, toată lumea spunea că eu sunt cel care am fugit în Costa Rica, în America, în Zimbabwe, când de fapt eu nu fugisem nicăieri", a mai declarat Constantinescu.

Întrebat care sunt condiţiile din penitenciar, Constantinescu a răspuns că sunt "destul de proaste", adăugând că la spital au fost "ceva mai bune", pentru că "sunt mai puţini în cameră, sunt trei - patru maxim".

"Cum să te simţi când ştii că eşti bolnav de cancer, trebuie să începi radioterapia şi eu de 30 de zile nu am fost tratat la oncologie nicio zi. Pentru că eu sunt un bolnav, chiar dacă am fost operat de cancer, trebuie să fiu tratat în continuare, să fiu supravegheat. Eu nu am început niciun tratament până acum, doar mi s-au confirmat diagnosticele la Institutul Oncologic Bucureşti", le-a mai declarat Constantinescu jurnaliştilor.

El a mai spus că "orice om trebuie să reziste la orice îi dă Dumnezeu şi viaţa".

"Haideţi să încetăm cu arestările astea, să începem şi noi o chestiune de normalitate, nu o chestiune în care să ne arestăm unii pe alţii preventiv şi până la urmă să constatăm că de fapt nu-i condamnat nimeni din păcate", a mai declarat el.

Înainte de a pleca, el le-a urat jurnaliştilor "Sănătate!" şi "La mulţi ani!" şi a precizat că merge acasă, la familie.

Nicuşor Constantinescu a fost încarcerat la Spitalul Penitenciar Rahova, în 6 noiembrie, în baza unui mandat de arestare emis de Tribunalul Constanţa, în dosarul privind nefinanţarea Centrului Militar Zonal. De asemenea, el este cercetat sub control judiciar în dosarul în care este judecat pentru că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, decizia fiind luată de Curtea de Apel Bucureşti, care i-a admis, în 26 noiembrie, o contestaţia la măsura arestării, dispusă iniţial şi în acest dosar.

Nicuşor Constantinescu a stat mai multe luni în SUA, invocând faptul că nu poate călători cu avionul, întrucât se operase de cancer. În acest context, România a cerut autorităţilor americane extrădarea preşedintelui suspendat al CJ Constanţa, însă solicitarea s-a lovit de un refuz. Ulterior, edilul suspendat a fost găsit în Turcia şi reţinut de autorităţile de acolo. O zi mai târziu, în 6 noiembrie, Constantinescu a revenit în ţară, fiind imediat preluat de poliţişti şi dus la Tribunalul Bucureşti, pentru confirmarea mandatului de arestare emis în lipsa sa.

În perioada în care Nicuşor Constantinescu s-a aflat în SUA, după emiterea primului mandat de arestare pe numele său, în 23 iunie, reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa au trimis mai multe scrisori la care erau ataşate documente medicale pentru a demonstra că preşedintele CJ nu poate fi transportat în ţară şi că neefectuarea terapiei îi poate pune viaţa în pericol. De asemenea, Nicuşor Constantinescu a trimis şi el din SUA un comunicat de presă în care susţinea că a informat mai multe instituţii, între care Ambasada SUA şi Departamentul de Stat al SUA, despre ”deciziile abuzive” luate împotriva sa.

Conform hotărârii de vineri a magistraţilor Curţii de Apel Constanţa, pe perioada aplicării măsurii controlului judiciar, preşedintele suspendat al CJ Constanţa trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţă de câte ori este chemat, să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei şi să se prezinte la Poliţia Constanţa, conform programului de supraveghere întocmit de poliţişti sau ori de câte ori este chemat.

De asemenea, Nicuşor Constantinescu nu trebuie să depăşească teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a organului care a luat măsura controlului judiciar, să nu ia legătura şi să nu comunice cu martorii şi experţii din dosar sau cu personalul Centrului Militar Zonal Constanţa, direct sau indirect şi prin orice mijloace de comunicare, şi nici cu personalul de la Consiliul Judeţean Constanţa şi cu consilierii judeţeni. În plus, Nicuşor Constantinescu trebuie să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Lui Nicuşor Constantinescu i s-a atras atenţia că în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici