- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Construcţiile ilegale nu mai primesc documentaţii de urbanism şi vor fi demolate
Autorităţile nu vor mai putea aproba documentaţii de urbanism pentru intrarea în legalitate a construcţiilor realizate fără autorizaţii, acestea putând fi demolate parţial sau total, conform unui proiect de ordonanţă a Guvernului, elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).
Construcţiile ilegale nu mai primesc documentaţii de urbanism şi vor fi demolate (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)
Proiectul vizează modificarea şi completarea Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul.
"Având în vedere numeroasele cazuri de abuzuri privind construirea fără încadrarea în regulamentele de urbanism aprobate, prin lucrări neautorizate integral sau care nu respectă autorizaţia, cazuri ce pot avea grave consecinţe, la nivelul mediului, sănătăţii publice, siguranţei cetăţenilor, propunerea de ordonanţă introduce dispoziţii privind imposibilitatea iniţierii şi / sau aprobării a unor documentaţii de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcţii edificate fără autorizaţie de construire sau care nu respectă prevederile autorizaţiei de construire", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Documentul prevede ca pentru construcţiile executate fără respectarea regulamentului local de urbanism aprobat la data constatării contravenţiei de către organele abilitate să fie luate măsurile de încadrare a acestora în prevederile regulamentului, inclusiv prin demolarea parţială sau totală.
Anularea hotărârilor de aprobare a documentaţiilor de urbanism, emise cu încălcarea prevederilor legale, poate fi cerută de către prefecţi în urma controlului sau la sesizarea inspectorului general al Inspectoratului de Stat în Construcţii, arhitectului şef de judeţ sau autorităţilor centrale de specialitate.
"Documentaţiile de amenajare a teritoriului sau de urbanism, elaborate conform legislaţiei în vigoare, care au avizele şi acordurile prevăzute de lege şi solicitate prin certificatul de urbanism, se promovează de către primar, în vederea, aprobării prin Hotărâre de Consiliu local / general, pe baza referatului de specialitate al arhitectului-şef , în termen de maxim 30 zile de la data înregistrării documentaţiei la registratura primăriei. În termen de maxim 30 de zile de la finalizarea dezbaterii publice, înaintării expunerii de motive elaborate de primar/preşedintele consiliului judeţean şi a raportului de specialitate elaborat de către arhitectul-şef, Consiliul judeţean sau local are obligaţia să emită o hotărâre prin care aprobă sau respinge documentaţia de amenajarea teritoriului sau
urbanism", se arată în proiect.
Autorii documentului susţin că proiectul vizează, printre altele, consolidarea procesului de planificare teritorială strategică şi integrată, clarificări privind responsabilităţile instituţiilor administraţiei publice şi altor organisme implicate în procesul de avizare şi aprobare a documentaţiilor de amenajarea teritoriului şi urbanism, dar şi legate de activitatea şi atribuţiile arhitectului-şef şi a structurii de specialitate condusă de acesta.
În plus, proiectul urmăreşte "reducerea drastică" a posibilităţilor privind modificarea documentaţiilor de urbanism aprobate, prin transformarea planului urbanistic zonal în instrument de acţiune al autorităţilor publice, cu excepţia situaţiilor de extindere a intravilanului pentru suprafeţe mari, excepţie necesară mai ales pentru localităţile mici, pentru a putea permite investiţiile în contextul lipsei de resurse financiare la dispoziţia autorităţilor locale.
Totodată, documentul introduce tematica protecţiei peisajelor naturale şi culturale pentru domeniile amenajării teritoriului şi urbanismului şi aduce precizări privind posibilitatea asigurării furnizării în comun a serviciilor publice privind planificarea urbană şi teritorială, eliberarea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire, pentru comunele care nu îşi pot asigura organizarea structurii de specialitate în acest domeniu.
"Având în vedere că dezvoltarea durabilă şi coerentă a teritoriului naţional este în primul rând o responsabilitate a autorităţilor administraţiei publice, a fost consolidat rolul acestora privind planificarea şi controlul dezvoltării. În acest sens, sunt stabilite competenţele exclusive de iniţiere a elaborării documentaţiilor de amenajarea teritoriului şi urbanism pentru autorităţile administraţiei publice locale, Guvernului, respectiv ministerelor de specialitate, excepţiile fiind foarte clar prevăzute", se arată în nota de fundamentare.
Autorii notează că adoptarea proiectului va avea un impact favorabil asupra continuării investiţiilor şi dezvoltării localităţilor, prin modificarea prevederilor legate de valabilitatea planurilor urbanistice generale, asigurându-se astfel cadrul legal eliberării certificatelor de urbanism şi autorizării construcţiilor.
De asemenea, prin reducerea posibilităţilor de derogare, se crează atât un mediu investiţional stabil cât şi securitatea juridică a investiţiilor, conform sursei citate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO