- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Constructorul autostrăzii Timişoara-Arad: Lucrările sunt îngreunate de retrocedarea unui teren
Reprezentanţii consorţiului FCC-Astaldi au reclamat, miercuri, prefectului de Timiş, Mircea Băcală, că lucrările la autostrada Timişoara-Arad sunt îngreunate întrucât, în 2009, Primăria Giarmata a retrocedat 1,5 hectare de teren care se află chiar pe traseul autostrăzii.
Prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală, a declarat corespondentului MEDIAFAX că s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentanţii consorţului FCC-Astaldi, care execută lucrările la autostrada Timişoara-Arad, aceştia reclamându-i faptul că lucrările sunt îngreunate din cauză că, în 2009, Comisia Locală de Fond Funciar Giarmata a retrocedat două parcele de teren în suprafaţă totală de circa 1,5 hectare care se află chiar pe traseul viitoarei autostrăzi, terenul fiind primit de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS).
"Una din problemele constatate în timpul întâlnirii este legată de faptul că, în 2009, Comisia Locală de Fond Funciar din Giarmata a primit de la Administrarea Domeniilor Statului două loturi de teren pentru a le retroceda către două persoane, suprafaţa totală a celor două terenuri - circa 1,5 hectare - fiind chiar pe traseul autostrăzii Arad-Timişoara. Acum statul trebuie să exproprieze acei cetăţeni care au primit teren tot de la stat", a afirmat Băcală.
Prefectul de Timiş a ţinut să precizeze că lucrările la autostrada Timişoara-Arad nu sunt oprite, ele continuând fără acceptul proprietarilor.
"Mâine (joi - n.r.) mă voi întâlni cu membrii Comisiei Locale de Fond Funciar Giarmata şi voi solicita să nu îi despăgubească pe acei proprietari, ci să găsească alte amplasamente. Lucrările la autostradă nu sunt oprite, ele continuă fără acceptul proprietarilor. Necomunicarea şi neatenţia au dus la această situaţie", a spus Băcală.
Potrivit acestuia, "constructorul nu este optimist" că va termina cei 33 de kilometri ai autostrăzii Timişoara-Arad în termenul stabilit, decembrie 2011, predarea lucrării putând fi amânată pentru luna mai 2012.
La rândul său, primarul comunei Giarmata, Ioan Delvai, a declarat că nu cunoaşte acestă problemă, însă într-adevăr Comisia Locală de Fond Funciar a dispus mai multe retrocedări de teren în 2009, an în care au început şi exproprierile pentru construcţia autostrăzii.
El a precizat că toate retrocedările de teren s-au făcut pe loturi propuse de ADS şi de aceea consideră că, "dacă s-au făcut confuzii", acestea aparţin angajaţilor ADS şi ai Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR).
"Toate terenurile pe care le-am dat au fost puse la dispoziţie de ADS. Noi nu ştiam la vremea aia că va trece autostrada pe acolo şi nimeni nu ne-a sesizat de treaba asta la momentul respectiv. Titlul de proprietate îl acordă Comisia Locală de Fond Funciar, dar în baza unor documente emise de alte instituţii, noi suntem doar o rotiţă a sistemului. Dacă s-au făcut confuzii în acest caz, ele aparţin ADS şi CNADNR, nu nouă. Se va rezolva, acolo unde e interes naţional nu are de ce să nu se rezolve", a afirmat Delvai.
Contactat de corespondentul MEDIAFAX, directorul adjunct al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara Horaţiu Simion a afirmat că în aceste cazuri lucrările nu sunt oprite şi nici îngreunate, urmând ca la clarificarea situaţiei proprietarii să fie despăgubiţi.
"Dacă sunt consemnări eronate sau probleme de proprietate, lucrările nu sunt oprite, ele continuă. Întră în vigoare legea exproprierilor. Lucrările pot fi oprite doar pentru descărcarea arheologică şi în cazul în care pe sub autostradă trece o conductă de petrol sau de gaz. Dar în aceste cazuri proprietarii sunt despăgubiţi", a afirmat Simion.
Lucrările la autostrada Timişoara-Arad au început în vara anului 2009, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, afirmând că aceasta ar trebui să fie dată în folosinţă la sfârşitul anului 2011.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
-
Acordul de încetare a focului în Liban ar putea fi anunţat marţi seara / Acordul se va implementa în două faze
-
Cât de posibil este un guvern de uniune naţională după alegerile parlamentare. Reacţia lui Bolojan
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO