Constructorul Cathedral Plaza: Primăria Capitalei are obligaţia de a legaliza clădirea

Compania Millennium Building Development, care a înălţat lângă Catedrala Sfântul Iosif, din Bucureşti, o clădire de sticlă cu 19 etaje, susţine că ar fi absurd ca Primăria Generală a Bucureştiului (PMB) să demoleze imobilul, ci, din contră, municipalitatea ar fi obligată să legalizeze construcţia.

Urmărește
4933 afișări
Imaginea articolului Constructorul Cathedral Plaza: Primăria Capitalei are obligaţia de a legaliza clădirea

Constructorul Cathedral Plaza: Primăria Capitalei are obligaţia de a legaliza clădirea (Imagine: Răzvan Chirita/ Mediafax Foto)

"Municipiul Bucureşti şi Primăria Capitalei au autorizat şi aprobat acest proiect imobiliar începând cu anul 2000 prin mai multe acte administrative normative şi individuale, iar Curtea de Apel Ploieşti a decis asupra legalităţii actelor, autorizaţiei şi continuarea lucrărilor. Astfel, Millennium va avea dreptul să solicite tuturor celor care împiedică astăzi folosirea proprietăţii legal dobândite acoperirea daunelor suferite. Din punctul nostru de vedere, PMB are obligaţia de a legaliza clădirea, în acest sens fiind depuse 19 expertize realizate de universităţi şi experţi din care reiese cu claritate: legalitatea actelor, calitatea construcţiei, protejarea monumentului, imposibilitatea de a dărâma clădirea fără afectarea monumentului, costul demolării estimat la circa 70 de milioane de euro, sumă care ar trebui suportată de Primăria Municipiului Bucureşti în cazul absurd al demolării", se arată într-un comunicat al companiei.

Reacţai vine după ce, vineri, Primăria Capitalei a anunţat că a demarat procedurile de identificare a soluţiilor privind demolarea Cathedral Plaza, conform deciziei instanşei de judecată.

"Primăria Municipiului Bucuresti a iniţiat demersurile pentru punerea în aplicare a Sentinţei nr. 2520/28.06.2012 privind desfiinţarea construcţiei de birouri Cathedral Plaza. Astfel, pentru identificarea modalităţilor de demolare şi a costurilor aferente acestui proces, au fost demarate în anii precedenţi două proceduri de achiziţie publică. Ambele proceduri de achiziţie au fost anulate, prima pentru lipsa oricăror oferte conforme, iar la cea de-a doua procedură neprezentându-se nici un ofertant. Pentru continuarea demersurilor în vederea atribuirii unui contract de consultanţă în domeniu evaluării impactului asupra structurii imobilului Cathedral Plaza şi asupra siguranţei în exploatare, precum şi pentru stabilirea modalităţilor de desfiinţare a construcţiei, a fost inclusă în Programul Anual al Achiziţiilor Publice pe anul 2017 al Municipiului Bucureşti o nouă procedură de licitaţie publică. În bugetul pentru anul 2017 a fost alocată suma de un milion de lei", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de biroul de presă al Primăriei Capitalei.

Municipalitatea precizează, însă, că pe rolul instanţelor de judecată mai sunt şi alte dosare care vizează această construcţie.

Cu toate acestea, arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, Ioan Robu, o acuză pe Gabriela Firea că fuge de obligaţia de a emite o decizie de demolare a clădirii Cathedral Plaza.

"Nu am ajuns la nici un acord comun, avem decizia irevocabilă de dezmembrare a clădirii, însă, până prezent, primarul general al Capitalei fuge de obligaţia pe care o are de a da decizia de demolare sau de dezmembrare a clădirii. Ştim că proprietarii sunt foarte puternici din punct de vedere economic, ceea ce nu se întâmplă cu biserica, ei au infuenţă deosebită asupra tuturor mediilor, şi politice şi economice. Suntem acolo, avem dreptate dar nu ni se dă. Există o hotărâre definitivă de demolare, de dezmebrare a clădirii, dar nimeni nu vrea să facă un pas înainte pentru a pune în practică legea, pentru a respecta legea”, a declarat Ioan Robu.

Cathedral Plaza este un complex de 19 etaje de birouri din centrul Bucureştiului, situat la intersecţia străzilor General Berthelot şi Luterană. Terenul este deţinut de fondul de investiţii american Miller Global, fiind cumpărat în anul 1998, iar dezvoltatorul proiectului este Willbrook Management. Curtea de Apel Suceava a decis la 12 iulie 2011, în urma unui proces care a durat cinci ani, că imobilul Cathedral Plaza este construit ilegal, iar în data de 11 septembrie 2015, Curtea de Apel Ploieşti a respins definitiv şi irevocabil cererea de suspendare a executării silite privind desfiinţarea Cathedral Plaza, formulată de fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu.

În paralel, constructorul şi proprietarul clădirii au demarat mai multe procese prin care se cere recunoaşterea anumitor documente menite să demonstreze legalitatea acetui proiect. Înălţimea clădirii este de 75 de metri, iar suprafaţa total constuită este de 23 000 de metri pătraţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici