Consultarea lui Iohannis cu magistraţii s-a terminat/ Dana Gîrbovan (UNJR): S-a discutat despre Secţia de anchetă a magistraţilor

Întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu reprezentanţi ai autorităţii judecătoreşti şi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor pe tema situaţiei actuale din sistemul judiciar, în care urma să se discute despre Justiţie şi legile Justiţiei, s-a terminat după aproape o oră şi jumătate.

Urmărește
2218 afișări
Imaginea articolului Consultarea lui Iohannis cu magistraţii s-a terminat/ Dana Gîrbovan (UNJR): S-a discutat despre Secţia de anchetă a magistraţilor

Consultarea lui Iohannis cu magistraţii s-a terminat/ Dana Gîrbovan (UNJR): S-a discutat despre Secţia de anchetă a magistraţilor

La întâlnirea de la Palatul Cotroceni au fost prezenţi, printre alţii, preşedintele CSM, Lia Savonea, preşedintele UNJR, Dana Gârbovan, precum şi preşedintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, precum şi reprezentanţi ai Asociaţiei Forumul Judecătorilor, Asociaţiei Iniţiativa pentru Justiţie, Asociaţiei Magistraţilor din România, LiderJust, Asociaţiei Procurorilor din România şi Asociaţiei Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor.

Anterior, judecătorul Cristi Danileţ anunţase pe Facebook că reprezentanţii magistraţilor sunt invitaţi la o discuţie, miercuri, la Cotroceni cu şeful statului „pe tema reformei justiţiei şi a referendumului pe justiţie”.

La începutul discuţiilor preşedintele Klaus Iohannis a făcut o remarcă: ”Astăzi discutăm despre Justiţie şi despre legile Justiţiei. Ca să nu apară impresii eronate şi vreau să fie preluată această declaraţie”.

Preşedintele Iohannis a avut, marţi, consultări cu reprezentanţii societăţii civile pe tema organizării unui referendum pe justiţie în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare, respectiv 26 mai.

Ulterior întrevederii reprezentanţii societăţii civile au declarat că preşedintele Klaus Iohannis va convoca „în mod cert” referendum pe Justiţie în ziua alegerilor europarlamentare, fiind „nu aproape, nu posibil”, ci hotărât în acest sens.

„Nu a existat nicio concluzie, ci argumentele aduse de cei prezenţi”

Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, a declarat, după consultările cu şeful statului Klaus Iohannis, că s-a discutat despre Secţia de Anchetă, iar preşedintele a spus că printr-un referendum odată alegerile europarlamentare nu va fi politizată tema justiţiei.

Dana Gîrbovan a confirmat că discuţiile nu s-au axat pe referendum, ci pe legile justiţiei şi modificările aduse. Una dintre principalele teme a fost Secţia de Anchetă a Magistraţilor.

"Nu a existat nicio concluzie, ci argumentele aduse de cei prezenţi. Unii o susţin, alţii o contestă, dânsul a spus ca poartă rolul unui mediator", a spus Dana Gîrbovan.

Aceasta a afimat şi că au fost întrebări legate de referendum şi a fost exprimată teama că subiectul va fi politizat dacă referendumul este organizat odată cu europarlamentarele.

"O parte dintre colegi au propus întrebări pe referendum, ne-am spus îngrijorările că tema poate fi politizată. Preşedintele a spus că nu va fi cazul de a se vătăma justiţia, dar ni s-a spus ca nu referendumul este tema pentru că aceasta este o decizie care aparţine preşedintelui şi este eminamente politică", a mai spus Gîrbovan.

Întâlnirea preşedinteleui Klaus Iohannis cu reprezentanţi ai autorităţii judecătoreşti şi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor pe tema situaţiei actuale din sistemul judiciar s-a terminat după aproape o oră şi jumătate.

„Numărul în sine al dosarelor deschis la nivelul DNA-ului este absolut îngrijorător”

Preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, a declarat, miercuri, după discuţiile de la Palatul Cotroceni, că DNA s-a sesizat între 2016-2017 din oficiu în 157 de dosare, iar din acestea au fost trimise în judecată în jur de 20 de cauze, problema fiind numărul mare de dosare deschise din oficiu magistraţilor.

„În 2016-2017 DNA s-a sesizat din oficiu într-un număr de 157 de dosare, din acestea au fost trimise în judecată în jur de 20 de dosare. Problema este cu acest număr mare de dosare care au fost deschise din oficiu judecătorilor şi procurorilor pentru care nu avem încă o explicaţie, dacă au fost sau nu presiuni, prin intermediul acestui dosare asupra judecătorilor. De asemenea, au mai existat probleme legate de cercetarea judecătorilor pentru soluţiile pronunţate şi există deja exemple concrete în acest sens, de faptul că s-au făcut presiuni prin ţinerea deschisă a unor dosare pe o perioadă îndelungată de timp, a fost cazul colegilor de la Oradea, dar şi prin alte părţi", a declarat Dana Gîrbovan.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România a catalogat numărul în sine al dosarelor deschise la nivelul DNA-ului este absolut îngrijotăror

„Numărul în sine al dosarelor deschis la nivelul DNA-ului este absolut îngrijorător şi, din această perspectivă, înfiinţarea unei secţii, am argumentat acest lucru şi în faţa preşedintelui, este într-adevăr o garanţie de independenţă pentru că procurorii numiţi acolo sunt numiţi de către plenul CSM-ului, iar implicarea plenului şi nu doar a procurorilor a fost salutată de Comisia de la Veneţia pentru că se asigură garantarea independenţei a judecătorilor şi a procurorilor, atunci când sunt cercetaţi penal", a completat Gîrbovan.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici