- Home
- Social
- (29.08.2023, 17:00)
- Alexandru Stan
Consumerism vs Cultură. Până unde a ajuns fenomenul #cancelculture
În ultimii ani, a devenit tot mai frecvent ca personalităţi publice sau companii să fie supuse unui proces de "anulare" sau "cancel", adică de retragere a sprijinului şi a prestigiului cultural, după ce au făcut sau spus ceva considerat inacceptabil sau ofensator. Acest fenomen, cunoscut sub numele de #cancelculture, a generat controverse şi dezbateri aprinse în spaţiul public şi mediatic.
Urmărește
1295 afișări
Unii susţin că #cancelculture este o formă de justiţie socială, care permite persoanelor şi comunităţilor afectate de acţiunile sau declaraţiile celor "anulaţi" să îşi exprime nemulţumirea şi să ceară asumarea responsabilităţii. Alţii critică #cancelculture ca fiind o formă de cenzură şi de intoleranţă, care limitează libertatea de expresie şi de creaţie şi care nu lasă loc pentru dialog, învăţare şi iertare.
#Cancelculture a avut impact asupra multor domenii, dar în special asupra celui artistic. Numeroşi artişti, scriitori, muzicieni, actori sau regizori au fost "anulaţi" după ce au fost acuzaţi de rasism, sexism, homofobie, transfobie sau alte forme de discriminare. Un exemplu recent este cel al scriitoarei J.K. Rowling, autoarea celebrei serii Harry Potter, care a fost aspru criticată de propriii fani după ce a exprimat opinii transofobe. Un alt exemplu este cel al regizorului Woody Allen, care a fost boicotat de mulţi actori şi distribuitori după ce a fost acuzat de abuz sexual asupra fiicei sale adoptive.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
Efectele #cancelculture asupra vieţii publice şi artistice sunt încă greu de evaluat. Unii ar putea argumenta că #cancelculture contribuie la crearea unui climat mai etic şi mai incluziv în societate, în care cei care comit greşeli sunt sancţionaţi şi educaţi. Alţii ar putea susţine că #cancelculture duce la pierderea diversităţii şi a calităţii în cultura populară, în care cei care nu se conformează normelor dominante sunt excluşi şi marginalizaţi.
Consumerismul distruge cultura?
Consumerismul este un fenomen social şi economic care implică cumpărarea şi consumul de bunuri şi servicii în cantităţi mari. Consumerismul poate avea atât aspecte pozitive, cât şi negative asupra culturii.
Pe de o parte, consumerismul poate stimula dezvoltarea economică, inovarea tehnologică şi diversitatea culturală. Consumerismul poate oferi oamenilor acces la produse şi servicii de calitate, care le pot îmbunătăţi viaţa şi satisfacţia. De asemenea, consumerismul poate favoriza schimbul de idei, valori şi experienţe între diferite culturi, contribuind la crearea unei societăţi mai deschise şi mai tolerante.
Pe de altă parte, consumerismul poate distruge cultura prin erodarea valorilor tradiţionale, prin promovarea superficialităţii şi materialismului şi prin generarea de probleme sociale şi ecologice. Consumerismul poate determina oamenii să se identifice cu bunurile pe care le posedă, în loc să se bazeze pe caracteristicile lor personale sau pe relaţiile lor cu ceilalţi. De asemenea, consumerismul poate crea o uniformizare culturală, în care culturile locale sunt înlocuite sau marginalizate de cultura dominantă a pieţei globale. În plus, consumerismul poate provoca epuizarea resurselor naturale, poluarea mediului şi inegalitatea socială.
Prin urmare, consumerismul are un impact ambiguu asupra culturii. Nu este nici bun, nici rău în sine, ci depinde de modul în care este practicat şi reglementat. Pentru a evita efectele negative ale consumerismului, este necesar să se promoveze un consum responsabil şi conştient, care să respecte drepturile omului, mediul înconjurător şi diversitatea culturală.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Călătorești în SUA fără viză. Kavalec: „Aprobările pentru călătoriile fără viză vor fi procesate online, în mai puțin de 3 zile”
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe