- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.10.2012, 20:30)
- Elvira Gheorghita , Valentin Anghel ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consumul de droguri, tot mai răspândit printre adolescenţi. Medic: Se poartă prozelitismul. Sunt tineri, din ce în ce mai tineri
Policonsumul de droguri, reprezentat de combinaţiile de heroină sau marijuana cu etnobotanice, este tot mai răspândit printre adolescenţi şi cauzează tulburări foarte grave, mergând până la halucinaţii şi autoagresivitate, a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul CETTT "Sf. Stelian", Cristina Hudiţă.
Urmărește
1847 afișări
Consumul de droguri, tot mai răspândit printre adolescenţi. Medic: Se poartă prozelitismul. Sunt tineri, din ce în ce mai tineri (Imagine: Arhiva Shutterstock)
Potrivit managerului Centrului de Evaluare şi Tratament al Toxicodependenţelor pentru Tineri "Sf. Stelian" din Capitală, vârsta celor care practică policonsumul a coborât spre 14 ani.
"În centrul nostru sunt internaţi, anual, peste 1.200 de bolnavi, în primele opt luni ale lui 2012 fiind 995 de cazuri. Din 2011, cazurile au devenit tot mai grave, pentru că a apărut policonsumul. Dacă, prin 2008-2009, numărul consumatorilor de heroină a fost foarte mare şi, practic, veneau numai cei care care consumau acest produs, în ultimii ani vin cei cu policonsum, adică droguri şi etnobotanice. Ca urmare a acestor combinaţii, au apărut şi manifestările psihice foarte grave. Aceste substanţe dau nişte manifestări psihice asemănătoare schizofreniei, agitaţie psihiomotorie, autoagresivitate şi agresivitate crescută faţă de cei din jur, halucinaţii auditive şi vizuale cu stări de paranoia, anxietate foarte mare", a declarat dr. Cristina Hudiţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Constanţa: Elicea eolienei s-a prăbuşit în curtea căminului de bătrâni
-
Războiul din Ucraina, ziua 1037. Ucraina primeşte 150 de milioane de euro de la UE pentru mese şcolare şi proiecte de redresare / Biden ordonă Pentagonului să continue creşterea livrărilor de arme către Ucraina
-
O rachetă rusească de apărare aeriană ar fi putut doborî avionul azer - presă
Potrivit medicului, o particularitate a consumului în 2012 o constituie preferinţa tinerilor pentru marijuana.
"În 2012, pe lângă etnobotanice, heroină şi alcool, s-a adăugat, în cantitate mare, marijuana. Acest drog nu produce manifestări agresive, dar vulnerabilitatea este diferită. Majoritatea consumatorilor provin din familii dezmembrate. Sunt tineri, din ce în ce mai tineri. Sunt adolescenţi, au 14, 15, 16 ani. Este o mare provocare pentru sistemul de asistenţă medicală, mai ales în Bucureşti. Se poartă prozelitismul. Din păcate, pe lângă droguri, au acces liber la Tusin, Diazepam, Codeină, Barbiturice. La început, le iau din teribilism. Sunt lipsiţi de maturitate şi nesupravegheaţi de familie. Părinţii află ultimii că ai lor copii sunt consumatori de droguri", a mai spus medicul.
Etnobotanicele reprezintă, de asemenea, potrivit specialiştilor, o problemă foarte gravă, pentru că testele uzuale nu demonstrează consumul.
"Sunt droguri de sinteză, care nu pot fi detectate la testele de rutină din urină. Tânărul neagă consumul, însă îl trădează comportamentul. Putem spune că pacienţii s-au schimbat prin apariţia, în 2009, a consumatorilor de aşa-numite substanţe etnobotanice. Tulburările psihiatrice cu care se internează au devenit tot mai grave. Din 2010, practic, tulburările asemănătoare schizofreniei au devenit o mare probelemă", explică dr. Hudiţă.
În aceste condiţii, spune managerul Centrului "Sf Stelian", în 2011, a apărut necesitatea creării "comisiilor nevoluntare", întrucât au început să vină pacienţi aduşi de ambulanţe chemate prin 112, respectiv urgenţe psihiatrice.
"Important pentru acest spital a fost că, în 2010, a fost a preluat de Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti. A fost un mare ajutor pentru noi, pentru că am dat drumul la aceste internări nevoluntare, care sunt o provocare pentru asistenţa medicală psihiatrică. Am fost ajutată să creez acest compartiment de primiri urgenţe", a explicat managerul.
Directorul centrului a mai spus că pacienţii care vin au, pe lângă afecţiunile psihiatrice, o serie de probleme somatice asociate consumului de droguri, tulburări cardiovasculare, tulburări infecţioase şi boli de acelaşi fel.
"Există o recrudescenţă a HIV şi, de aceea, a fost nevoie să creăm ambulatoriul integrat, care cuprinde cabinet de cardiologie, de infecţioase, de neurologie, de psihiatrie", a adăugat Hudiţă.
Centrul de Evaluare şi Tratament al Toxicodependenţelor pentru Tineri "Sf. Stelian" a fost deschis în 2003, pe stuctura fostului spital pentru studenţi, ca urmare a faptului că numărul consumatorilor de droguri a devenit o problemă în Bucureşti, a mai spus managerul centrului.
În 2003, au fost create 15 paturi pentru detoxifiere, monitorizate de atunci, 30 de paturi pentru psihiatrie şi un ambulatoriu cu zece locuri, pentru menţinerea pacienţilor pe metadonă.
Ulterior, numărul paturilor a rămas acelaşi, însă ambulatoriul s-a dezvoltat, având acum 250 de locuri, în care se desfăşoară o activitate complexă de administrare a tratamentului de menţinere pe metadonă sau suboxonă şi un proces de ergoterapie.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:39
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1036. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei în dimineaţa de Crăciun / Kievul simplifică achiziţiile de drone şi echipamente de război electronic / Ruşii încearcă să pătrundă în Pokrovsk pentru a-l încercui
-
ieri, 22:04
Fostul preşedinte fugar al Surinamului, Desi Bouterse, a murit la 79 de ani