- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consumul de medicamente a crescut în medie anual cu 28,4%
Rata medie anuală de creştere a consumului de medicamente a fost de 28,4 la sută, pornind de la 734 milioane de euro în 2003 şi ajungând la 1,745 miliarde euro în perioada 2006 - iulie 2007, a declarat, luni, la Congresul Farmaciştilor, Marian Pană, manager în cadrul grupului Cegedim.
Consumul de medicamente a crescut în medie anual cu 28,4%
Reprezentantul grupului Cegedim a arătat că acest lucru vine ca urmare a unei măsuri foarte bune prin care multe din programele naţionale care se derulau prin 70-80 de farmacii de spital au fost transferate către farmaciile cu circuit deschis, care reprezintă 82 la sută din totalul unităţilor de acest fel din România. Tendinţa europeană este ca între 85 şi 90 la sută dintre farmacii să fie cu circuit deschis şi doar 15-10 la sută de spitale, a adăugat managerul.
Totodată, Marian Pană a arătat că medicamentele eliberate pe bază de prescipţie au crescut cu aceleaşi cifre, adică de la 734 milioane de euro la 1,745 miliarde de euro, creşterea medie anunală fiind de 29 la sută, iar la OTC (medicamente care se eliberează fără prescripţie medicală) - 25,5 la sută, apreciind că aceste creşteri sunt impresionante. Medicamentele eliberate pe bază de prescripţie au reprezentat 82 la sută din consum, iar cele fără prescripţie, între 16 şi 18 la sută.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
Evoluţia consumului pe arii terapeutice arată că în 2003 au fost livrate mai multe medicamente antiinfecţioase, reprezentând aproximativ 21 la sută din totalul produselor. În intervalul 2006-2007 ponderea consumului a fost modificată, astfel că medicamentele cardiovasculare au reprezentat 20 la sută, în creştere de la 15 la sută, iar cele pentru sistemul nervos central au ajuns la 14 la sută, de la 12 la sută.
"Această tendinţă este şi la ţările occidentale, adică lent dar sigur ne îndreptăm spre patologie occidentală, adică stăm prost cu inima şi stăm prost cu capul. Ne aflăm pe o piaţă în care retailul creşte accelerat, farmaciile cu circuit deschis iau partea leului, iar cele din spital vor fi utilizate strict pentru activitatea care se desfăşoară în respectiva unitate sanitară", a mai spus Marian Pană.
Totodată, acesta a apreciat că dacă va creşte nivelul de trai, oamenii vor aloca mai mulţi bani pentru sănătate. "Paradoxal cât de scumpe sunt medicamentele, terapia cu medicamente este cel mai accesibil, sigur şi ieftin mijloc de tratament", a concis managerul grupului Cegedim.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO