Contestaţia celor arestaţi în cazul furtului unui Audi în care este implicat şi Mărgăritescu, vineri
Curtea de Apel Bucureşti decide vineri, în cazul celor şase persoane arestate pentru înscenarea furtului unui autoturism Audi A8, în valoare de peste o sută de mii de euro, în care a fost implicat şi Andrei Mărgăritescu ce nu a fost arestat pentru că este fotbalist, într-un campionat în desfăşurare.
În acest caz au fost arestaţi, în baza unui mandat de 29 de zile, de către Tribunalul Capitalei, Alexandru Cristian Mircea Magherescu, Cosmin Mihai Magherescu, Antonio Cristinel Enache, Cosmin David Rotundu, Adrian Mihai Radu şi Cătălin Teodor Băleanu, cei şase contestând decizia la Curtea de Apel Bucureşti, care se va pronunţa definitiv, vineri, asupra duratei măsurii preventive.
Totodată, în 19 aprilie, Tribunalul Bucureşti a decis cercetarea în libertate a dinamovistului Andrei Mărgăritescu pentru că acesta nu îndeplineşte condiţia pericolului concret pentru ordinea publică, pentru că are referinţe personale bune şi pentru că este "fotbalist, într-un campionat în desfăşurare".
Tribunalul Bucureşti a dat publicităţii, miercuri, motivarea deciziei prin care a hotărât, în urmă cu o săptămână, cercetarea în stare de libertate a jucătorului dinamovist Andrei Silviu Mărgăritescu, acuzat de procurorii bucureşteni de tăinuire într-un caz de furt auto.
Referitor la decizia în cazul jucătorului dinamovist, Tribunalul arată în motivare că în privinţa acestuia "instanţa observă că deşi la doar există indicii temeinice de săvârşire a faptei de tăinuire, nu este îndeplinită condiţia pericolului concret pentru ordinea publică".
"Astfel, inculpatul este cercetat pentru tăinuire, infracţiune pedepsită cu maximum şapte ani de închisoare, limite mult inferioare celor prevăzute pentru infracţiunile de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave de complicitate acest gen de infracţiuni, respectiv de la zece la 20 de ani de închisoare, nu are antecedente penale, are o familie organizată, este sportiv de performanţă, respectiv fotbalist selecţionat inclusiv în echipa naţională a României", notează judecătorul care a deciz eliberarea lui Mărgăritescu.
Tribunalul a luat faţă de fotbalist măsura obligării de a nu părăsi teritoriul României, şi i-a impus acestuia mai multe obligaţii pe care fotbalistul va trebui să le respecte, în caz contrat instanţa putând lua faţă de el măsura arestării preventive.
"La alegerea măsurii, Tribunalul are în vedere datele personale favorabile ale inculpatului dar şi specificul activităţii desfăşurate de inculpat - fotbalist, într-un campionat în desfăşurare - lucru ce impune deplasări în afara Bucureşti-ului pentru a juca la meciurile în deplasare ale echipei Dinamo Bucureşti", mai arată judecătorul în documentul citat.
Potrivit motivării deciziei prin care Tribunalul a dispus cercetarea în libertate a dinamovistului Andrei Silviu Mărgăritescu, că acesta ar fi avut cunoştinţă că maşina Audi A8 pe care a achiziţionat-o era furată, context în care a plănuit să scape de ea prin înstrăinarea ei în Republica Moldova.
"Faptul că inculpatul cunoştea situaţia autoturismului rezultă din declaraţiile coinculpatului Cătălin Teodor Băleanu, care l-a ajutat pe acesta să înmatriculeze autoturismul în cauză la IPJ Argeş pe numele său", reţine Tribunalul în documentul citat.
"Acest lucru mai rezultă şi din actele ridicate cu ocazia percheziţiei, respectiv o procură notarială pin care inculpatul Mărgăritescu îl împuternicea pe Teodor Băleanu să înstrăineze maşina abia achiziţionată către o persoană din Republica Moldova, ştiut fiind că înstrăinarea unei maşini către o persoană dintr-un stat din spaţiul ex-sovietic este o cale simplă de a se pierde urma respectivului autoturism", mai precizează instanţa în document.
"La toate acestea se adaugă faptul că între Mărgăritescu şi inculpatul T. nu există relaţii de duşmănie, de natură să pună la îndoială susţinerile lui T. după cum trebuie reţinută şi imposibilitatea lui Mărgăritescu de a da o explicaţie logică susţinerilor coinculpatului", arată judecătorul în motivare, adăugând că "inculpatul Alexandru Cristian Mircea Magherescu a cumpărat în cursul anului 2007 în sistem leasing autoturismul marca Audi A8, proprietar fiind societatea P.L.R. IFN".
"În cursul anului 2010, acesta intenţionând să înstrăineze fără drept autoturismul în cauză, cu complicitatea inculpatului Cosmin Mihai Magherescu, fratele său, care îl cunoştea pe inculpatul Antonio Cristinel Enache, i-a încredinţat acestuia din urmă autoturismul în vederea vânzării. Între inculpaţii Cosmin Magherescu şi Cristinel Enache există o relaţie de prietenie, aspect care a rezultat din conţinutul proceselor-verbale de redare a convorbirilor purtate de aceştia. Enache, la rândul său, a luat legătura cu inculpatul Cosmin David Rotundu, care cunoştea provenienţa autoturismului şi scopul activităţii desfăşurate şi după ce a modificat seria de şasiu l-a înstrăinat, cu complicitatea inculpatului Adrian Mihai Radu către inculpatul Munteanu Cristian Marian (notat M.C.M în documentul transmis în versiune cenzurată - n.r), care avea cunoştinţă de provenienţa acestuia", se arată în motivare.
De găsirea unor cumpărători, mai arată instanţa, s-a ocupat inculpatul Radu, care în permanenţă ţinea legătura cu inculpaţii Enache şi Cosmin David Rotundu. La rândul său, inculpatul Enache comunica fraţilor Magherescu toate informaţiile referitoare la activitatea infracţională desfăşurată.
La data de 1 aprilie 2010, după ce complicii săi au înstrăinat autoturismul în cauză, Alexandru Magherescu s-a prezentat la organele de poliţie unde a reclamat sustragerea acestuia de către persoane necunoscute.
În 2 aprilie 2010, Alexandru Magherescu a anunţat societatea P.L.R. IFN cu privire la faptul că autoturismul proprietatea acesteia a fost sustras de către persoane necunoscute, obţinând în acest mod o împuternicire din partea acesteia, cu care s-a prezentat la societatea A.T.A. unde a solicitat deschiderea dosarului de daune, în scopul inducerii în eroare a acesteia şi a încasării în mod injust a poliţei de asigurare Casco, activitate infracţională ce a rămas în fază de tentativă, societatea de asigurare neachitând despăgubirile solicitate de inculpat, mai arată instanţa.
De asemenea, Alexandru Magherescu a cerut poliţiştilor eliberarea unei adeverinţe necorespunzătoare adevărului la data de 23 aprilie 2010 pe care a prezentat-o la societatea de asigurare pentru obţinerea despăgubirilor.
Alexandru Magherescu a făcut toate aceste demersuri pentru a induce în eroare societăţile P.L.R. IFN şi A.T.A. în scopul obţinerii de avantaje materiale, cauzând părţilor vătămate un prejudiciu în valoare de 104.097 de euro.
"Plângerea lui Alexandru Magherescu, privind furtul autoturismului Audi A8, a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 sub numărul 5179/P/2010. Din cercetările efectuate într-o altă cauză privind pe unul dintre inculpaţi, a rezultat faptul că anterior depunerii reclamaţiei de furt de către Alexadnru Magherescu, acesta a purtat mai multe discuţii telefonice cu Enache din care rezultă faptul că, în mod voluntar, Magherescu a înstrăinat către Enache autoturismul Audi A8, în scopul valorificării acestuia de către persoane din anturajul inculpatului Enache, iar ulterior a sesizat în fals organele de poliţie cu privire la furtul autoturismului, în scopul încasării primei de asigurare Casco", arată judecătorul în documentul în care mai precizează că "sesizarea din oficiu cu privire la comiterea infracţiunii de înşelăciune a format obiectul dosarului nr. 5147/P/2011 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, iar prin rezoluţia procurorului din 7 martie dosarul penal cu numărul 5141/P/2011 a fost conexat la dosarul penal 5174/P/2010 pentru o mai bună înfăptuire a justiţiei".
Ulterior, Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a declinat dosarul în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. "Această situaţie de fapt se dovedeşte cu materiale rezultate în urma punerii în aplicare a mai multor autorizaţi de interceptare, note de efectuare a supravegherii operative asupra inculpaţilor, interceptare în mediu ambiental, proces-verbal de cercetare la faţa locului, adeverinţă eliberată de Serviciul Furturi de Autovehicule, declaraţii ale inculpatului Alexandru Magherescu date în faţa organelor de poliţie, precum şi în faţa brokerilor de asigurări, reclamaţia depusă la 1 aprilie 2010 de Alexandru Magherescu, procese verbale de sesizare din oficiu, declaraţii de martori, reclamaţia inculpatului Cosmin David Rotundu, adrese din partea societăţii P.L.R.IFN S:A, adrese din partea A.T.A. şi listinguri telefonice", potrivit documentului citat.
Faţă de toate aceste specte, notează instanţa, "Tribunalul consideră justificată propunerea organelor de poliţie privind luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii întrucât din probele administrate în cauza a rezultat faptul că aceştia, după o prealabila întelegere între ei, după ce au modificat seria de şasiu a autoturismului Audi A8, proprietatea P.L.R.IFN şi i-au procurat plăcuţe cu numere false de înmatriculare l-au vândut fără drept inculpatului Munteanu Cătălin Marian, în scopul obţinerii în mod injust a unor avantaje materiale, fiind astfel indusă în eroare societatea de Leasing, căreia i s-a produs un prejudiciu în valoare de 105.000 de euro".
De asemenea, mai notează judecătorul în documentul citat, ulterior vânzării maşinii, Alexandru Magherescu a obţinut de la societatea de leasing o împuternicire cu care s-a prezentat la societatea A.T. în vederea deschiderii dosarului de daune şi a solicitat achitarea de către aceasta a primei de asigurare Casco, pe care inculpatul urma să o încaseze împreună cu societatea de leasing proporţional cu ratele achitate până la data reclamării furtului, încercând astfel să inducă în eroare societatea de asigurare în scopul obţinerii de avantaje materiale.
Inculpatul Munteanu Cristian Marian, potrivit instanţei, cunoştea provenienţa autoturismului şi faptul că seria acestuia era modificată, plăcuţele cu numerele de înmatriculare şi actele erau false, achiziţionând în cunoştinţă de cauză autoturismul în scopul obţinerii de foloase materiale pentru sine.
În 19 aprilie, Tribunalul Bucureşti a decis ca mijlocaşul dinamovist Andrei Mărgăritescu să fie cercetat în libertate pentru tăinuire în dosarul privind furtul unor maşini de lux, iar în cazul celorlalţi şase reţinuţi a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile.
Mărgăritescu a părăsit, în 20 aprilie, după 24 de ore, arestul Direcţiei Cercetări Penale.
Procurorii bucureşteni nu au contestat decizia de cercetare în libertate a lui Adrian Mărgăritescu, întrucât în timpul audierilor de la instanţă fotbalistul a decis să coopereze şi să ofere detalii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO